VRIES – Hoe gaan de woningen en gebouwen in dorpen en wijken van de gemeente Tynaarlo energiezuinig worden en waar mogelijk van het aardgas af? Wanneer? In welke volgorde? En wat zijn mogelijke vervangers voor aardgas? Hoe kunnen we inwoners helpen bij deze zogeheten ‘energietransitie’? Dat zijn centrale vragen die de gemeente dit jaar gaat beantwoorden in de zogeheten Transitievisie Warmte (of ‘Warmtevisie’). In de ontwikkeling van de Transitievisie Warmte is 16 februari een stap verder gezet met een eerste bijeenkomst van diverse organisaties die bij de transitie een belangrijke rol spelen of kunnen gaan spelen.

De eerste, digitale informatiebijeenkomst over de Transitievisie Warmte voor inwoners en bedrijven is donderdag 25 maart om 19.30 uur. Naast uitleg over de Transitievisie Warmte kunnen aanwezigen reageren op de onderzoeken die tot nu toe zijn gedaan en de analyses die al zijn gemaakt. Wie daarvoor belangstelling heeft, kan zich aanmelden via duurzaam@tynaarlo.nl.

Wethouder duurzaamheid Oetra Gopal vindt goed overleg met de inwoners van cruciaal belang: “Het gaat vaak over investeringen die inwoners zelf moeten doen. Bijvoorbeeld je huis isoleren of een warmtepomp aanschaffen. Daarom willen we dit samen doen. Want iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken. Samen zoeken we naar oplossingen die realistisch én betaalbaar zijn.”

De Transitievisie Warmte richt zich in eerste instantie op de periode tot en met 2030. Ze beschrijft wanneer welke woningen en gebouwen per buurt of dorp (wat de gemeente betreft) energiezuinig worden gemaakt, of ze van het aardgas af kunnen en wat de (maatschappelijke) kosten daarvan zijn.

De duurzaamste energie is de energie die je bespaart. Daarom is beginnen met isoleren van je woning altijd een goed idee. Wie daarvoor een gratis advies wil hebben, kan een afspraak maken voor een bezoek van een energiecoach via samendoen@ecdrentseaa.nl.

Op dit moment zijn tien vrijwillige inwoners uit de gemeente Tynaarlo opgeleid tot energiecoach. Meer informatie over energie besparen en verduurzamen is te vinden op www.drentsenergieloket.nl.