PATERSWOLDE – Pasen is een feest van tradities. En dat geldt ook voor de paasvuren, die sinds mensenheugnis ook in de hele gemeente Tynaarlo worden georganiseerd. Ieder heeft zo zijn eigen traditie. We namen een kijkje aan de Boterdijk.

Uitgerekend op Tweede Paasdag wanneer de vuren ontstoken worden regent het. Dat scheelt altijd een hoop publiek. Hoewel dit in Paterswolde wel meevalt, maar zoveel als twee jaar geleden zijn er niet. Meestal toch wel een paar duizend man. De vlag van Volksvermaken wappert, er staat een caravan van Volksvermaken. Het is duidelijk: dit feest wordt georganiseerd door Vereniging voor Volksvermaken. "Hoe hoog deze bult is? Ongeveer zes meter. Hoger kan de kraan niet aan", vertelt voorzitter Sip van der Veen. "Er ligt 1500 tot 1800 kuub hout" . ‘Alleen snoeiafval en onbewerkt hout’, staat op een bord bij de weg. Dat was vroeger wel anders. "Alles wat branden kon ging erop. ‘Verlopen olie’ en vooral autobanden. Dat gaf me een kwalm", zegt Van der Veen die erbij glundert. "Het werd ook niet gebracht zoals nu, maar je verzamelde alles op een wagen. En het peerd maar trekken. Het woord milieu bestond nog niet. Hoe dan ook, het gaat vanavond in de brand. We moeten toch van die rommel af", verklaart Sip. De laatste jaren gaat een fakkeloptocht vooraf aan het paasvuur. De oudste schooljeugd uit het dorp mag de fakkel dragen. Dit gaat per toerbeurt. Dit jaar is de Centrumschool aan de beurt. De kinderen worden vergezeld door doedelzakspelers van de ‘Mac Dowell Pipers Band’ uit Groningen. Ook al een jarenlange traditie. "Ach, er moet een beetje ’trammelant’ bij. Met trammelant bedoelt Sip de aanwezigheid van de muziekband. Het regent maar door. "Regen is niet erg", zegt Van der Veen. "Dan is er ook geen brandgevaar". Twee jaar geleden raakte een boom in de brand door de vuurzee. De brandweer was snel ter plaatse.

Voor de jongste kinderen ligt er een snoeppakket klaar. In totaal zijn er 750 chocoladenpaaspaartjes vervaardigd. De kinderen krijgen ze bij binnenkomst. En daar staat ook een grote melkbus, voor een vrije gift. Veel mensen doen er geld in. Waarderen de inzet van de vele vrijwilligers die al weken in touw zijn. Terwijl het nog steeds niet donker is spreekt voorzitter Sip van der Veen de menigte toe. En bedankt alle betrokkenen, tot aan familie Hartlief toe die de hele week de koffie schonk. Als Sip dan een passend slotzin uitspreekt (‘Jongelui, steek de boel maar in de fik’) wordt de berg aangestoken. Eerst is er meer rook dan vuur. De fakkels zijn meer symbolisch. Want een gasbrander moet de boel echt in lichterlaaie zetten. "Het holt is hartstikke dreug", weet Sip. "Toen we ermee begonnen had ik alleen een overhemd aan". Rondom de met hekken afgezette bult- de organisatie steekt prima in elkaar- wordt het een grote modderpoel. Sommige mensen zijn niettemin op hun paasbest gekleed. Enkele meiden kammen het haar zelfs nog voor de gelegenheid. Het duurt lang voordat de hele berg in de brand staat. De vonken vliegen je om de oren, maar doven snel door het natte weiland. Terwijl ouders keuvelen spelen de kinderen. Wel twintig kinderen banjeren door de sloot. "Dat gaat ook al jaren zo.", weet Sip. Nóg zo’n traditie.

Vries Paasvuur1

Donderen Paasvuur3paasvuur paterswolde