YDE – Margret Hofstee verkoopt de muntjes bij de ingang, Wessel gaat rond met de bitterballen, het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan in dorpshuis “Yders Hoes”. Aan de vroegere jeugdsoos bezoekers is wel te zien dat er de laatste jaren wat is veranderd. De één is zwanger en drinkt een appelsapje in plaats van de shandy die er vroeger maar al te makkelijk in ging. Een ander lijkt zijn wilde haren kwijt te zijn en heeft zelfs bijna de politie opleiding afgerond. Voor velen is het hoog tijd om bij te praten tijdens de jeugdsoos reünie in Yde.

Net als vroeger opent de jeugdsoos haar deuren weer op de vrijdagavond. Niet alleen populair bij de Ydenaren, de soos werd ook goed bezocht door veel jongeren uit Eelde. Ook nu weer zijn verschillende Eeldenaren naar Yde gekomen. Niet op de scooter zoals vroeger, maar lekker warm in de auto. In de soos zelf is er niet veel veranderd. De tekening van de gekke man met een peuk in z’n mondhoek siert nog altijd de muur, de discolampen zorgen voor de sfeer en op de afgeleefde banken hangt een nieuwe generatie pubers verveeld onderuit.

Het echte feest vindt eigenlijk plaats in de grote zaal, waar “Lekker Fris” de Ydenaren laat swingen. Maar vooral wordt er veel bijgepraat. “Jij bent er één van Bertus toch?” En: “Is dat Iris? Wat is die ja veranderd!” Organisator Jan Hoving (beter bekend als Jan Tup, om de tupperware party’s die hij gaf), spreekt de zaal toe. Hij is blij dat er zoveel mensen naar de reünie zijn gekomen. Wessel en Margret worden bedankt voor het beschikbaar stellen van de ruimte en natuurlijk de lekkere bitterballen en Herman Geerts omdat hij een DVD heeft gemaakt over onder andere de jaarlijks terugkerende playbackshow.

Die DVD is te zien in de jeugdsoos zelf. Daar zijn voor de gelegenheid ook oude foto’s opgehangen. Bijvoorbeeld de jongeren die de soos zelf gebouwd hebben, maar ook de trouwe soos bezoekers zoals Carola Pieters, Thijs Dorenbos en Bert Hofstee hangen er. Veel bezoekers lopen langs de fotomuur, veelal met een biertje in de hand. Voor veel Ydenaren een feest der herkenning.

Het begint aardig druk te worden, zelfs de extra zaal wordt erbij getrokken. “Is dat je oude scharrel?", wordt gevraagd aan de jongen die met een blond meisje staat te praten. “Nee, dat is het meisje waar ik voor het eerst mee gezoend heb.” Ze vertrekken samen, onder luid gejoel van wat jongens. Waar reünies al niet goed voor kunnen zijn.

Reunie Yde1