"Wij gaan gewoon door met TIP"

EELDE-PATERSWOLDE – De gemeente Tynaarlo heeft onlangs besloten om toch subsidie  te verlenen voor de Toerist Informatie Punten in Eelde en Vries. De TIP, gevestigd in Micadeau  Mode en Interieur aan de Hoofdweg 179 te Paterswolde, had besloten om hoe dan ook door te gaan met hun TIP kantoor.

Mieke en Richard Heijkens vinden het verstrekken van informatie aan toeristen en aan inwoners in de gemeente Tynaarlo onmisbaar. "Het plan om van 3 TIP’s terug te gaan naar 1 TIP in Zuidlaren was onbegrijpelijk en geeft aan dat er weinig kennis bestaat over een TIP kantoor. Richard en Mieke wijzen naar voormalig wethouder Nina Hofstra. "De argumenten die zij had kun je in drie seconden van tafel vegen. De haren gaan me rechtovereind staan nadat ze letterlijk zei: "de TIP’s in de gemeente Tynaarlo doen het slecht". Hofstra is hier nog nooit geweest. Ik kan alles weerleggen. Bezoekersaantallen bijvoorbeeld.  Op jaarbasis haalt TIP Eelde-Paterswolde  zo’n kleine zesduizend. Buiten telefoontjes en bezoekers per jaar op de website.  Een hoop kantoren in andere gemeente halen dit lang niet. Zo slecht doen we het dus niet. Toegankelijk? We hebben ruime openingstijden, 2000 uur per jaar dat doen er ons weinig andere TIP kantoren na. Ook met de kerstvakantie zijn we open dan is het hier druk met bezoekers terwijl er kantoren zijn in andere gemeenten die gesloten waren tot 8 januari. Die hebben misschien een "professional" in dienst zoals Hofstra dat wilde in Zuidlaren maar de bezoekers staan wel voor een dichte deur. Neem het Familiehotel dat nu onder het Fletcher-concern behoort.  Door al die arrangementen zit het hotel bomvol. Er komen veel mensen, met fietsen achter op de auto of de wandelschoenen in de koffer. Die willen een fiets- of wandelkaart en informatie daarover. Wij geven hen de nodige adviezen. Je hebt kennis nodig over je gebied en die kennis hebben wij. We krijgen ook vragen over de stadscamping in Groningen. Die mensen proberen we dan naar de Lindehoeve in de Punt of naar de Hooizolder in Eelde te sturen. Omdat wij weten dat het leuke campings zijn en je bent toch vlak bij de stad. Mensen komen soms speciaal terug  om ons te bedanken voor de aanbevelingen. Daar doen we het voor. We steken er veel energie in. We hebben een speciale toeristenwebsite ontwikkeld www.tip-eelde.nl waar je veel informatie kunt vinden over Eelde en Paterswolde, de overnachtingsmogelijkheden en een evenementenagenda.  Tourist Info Drenthe of Marketing Drenthe heeft op dat gebied niets te bieden.  Het is toch te gek voor woorden als bijvoorbeeld Marketing Drenthe met dure reclamespotjes op de landelijk TV de toeristen naar Drenthe lokt en als ze hier dan zijn houdt de toeristische informatie op. Toerisme is een belangrijke sector in Drenthe, alleen al in Tynaarlo wordt 52 miljoen euro uitgegeven door toeristen; dan moet je het serieus aanpakken. Toerisme is een groeimarkt waar steeds meer inwoners in Tynaarlo werk in vinden".

"De net opgestapte wethouder, die het beleid voerde over de TIP’s, stelde in een brief  in het kader van de bezuinigingen te stoppen met subsidies aan TIP’s. Maar er wordt niet bezuinigd. Integendeel: het "nieuwe beleid" (gericht op ‘professionaliseren’) was veel meer gaan kosten, met vaste medewerkers en eigen gebouw in Zuidlaren". Hofstra was ervan overtuigd dat het budget van de TIP verdrievoudigd kan worden. Nou, aan toeristische informatie kun je niet verdienen. Dat kost alleen maar geld. Daarom is subsidie onontbeerlijk. Volgens oud wethouder Hofstra  zou geld binnengehaald moeten worden uit de verkoop van streekproducten. Maar daar is een TIP niet voor bedoeld. Het is niet onze taak om ondernemers te beconcurreren, maar juist de bezoeker op de winkels te wijzen die deze producten verkopen".  Ook had Hofstra het idee om ondernemers te laten mee betalen aan de TIP’s, maar uit een rapport van Marketing Drenthe blijkt dat dit niet realistisch is en zeker niet in deze tijd waar veel ondernemers het moeilijk hebben". Richard en Mieke snappen niets van zo’n visie en dat van een VVD wethouder die toch op zou moeten komen voor de ondernemers. "Maar gelukkig heeft het nieuwe college snel ingezien dat dit geen goed beleid is en heeft de beslissing direct heroverwogen. In ieder geval voor 2012. We hadden al het idee dat voor de nieuwe plannen van oud wethouder Hofstra niet veel draagvlak was binnen de gemeenteraad". Richard en Mieke hebben er veel tijd ingestoken met diverse brieven aan de raadsleden om te proberen het college op andere gedachten te brengen en dat is uiteindelijk gelukt. Mede door de actieve steun van de heer Wensink (CDA) en de heer Meerman van GroenLinks is het uiteindelijk gelukt. Er komen heel veel positieve reacties binnen bij TIP Eelde-Paterswolde over het besluit van het kersverse college om de TIP’S in Tynaarlo te blijven steunen. Bijvoorbeeld van Peter van Es, fractieleider Gemeentebelangen en van Leefbaar Tynaarlo dat we op hun steun konden rekenen, op Twitter zag ik dat oud- wethouder Johannes Frieling, die de TIP’s heeft opgezet, het nieuwe besluit een verstandig en prima besluit vindt en onze vaste bezoekers die even binnen lopen om te zeggen dat ze blij zijn met het nieuwe besluit. Ook diverse ondernemers hier uit de buurt reageren verheugd en van Camping de Lindehoeve uit De Punt kregen we zelfs bloemen, dat is toch fantastisch", zegt Mieke. Het jaar 2012 en het nieuwe college begint in ieder geval uitstekend en we hebben goede hoop voor de toekomst wat betreft de TIP’s in de gemeente Tynaarlo".Toerist informatie Eelde