TYNAARLO – Riek Vlieg is terug van weggeweest. Afgelopen maand legde de 64-jarige inwoonster uit Tynaarlo een sponsorrit op haar scootmobiel af vanuit haar woonplaats Tynaarlo naar Den Haag. Het was een uitputtende lange reis, maar het vooropgezette doel lijkt iets dichterbij te zijn gekomen. Als het aan Vlieg ligt is de realisatie van een ‘oudere Bedankt café’ vanaf nu slecht een kwestie van tijd.

Vlieg maakt zich al jarenlang druk om het lot van ouderen in Nederland. De mensen die het land na de oorlog hebben opgebouwd, krijgen tegenwoordig niet meer de aandacht die ze verdienen. Voor deze doelgroep wil ze iets betekenen met de oprichting van een ouderencafé en de sponsorrit die ze onlangs met succes aflegde moet een eerste stap in die richting zijn. De reis richting Den Haag zal ze niet snel meer vergeten.

‘Ik heb onderweg heel wat meegemaakt en wat ik op de één of andere manier niet uit mijn gedachten krijg is de erbarmelijke staat waaronder oudere mensen moeten blijven leven in Nederland. Ik had niet verwacht dat er nog zoveel eenzaamheid en verdriet bestaat onder de mensen. Ik vind het ontzettend belangrijk dat oudere mensen in Nederland niet worden vergeten. Voor hen heb ik daarom ook deze actie op touw gezet’, vertelt Vlieg. Eind vorige maand rolde Vlieg met haar scootmobiel Den Haag binnen en zou daar ingaan op een uitnodiging die ze ontving vanuit de Nederlandse overheid. Het liep alleen iets anders dan verwacht. ‘Het was wel even zoeken, want het was nergens bekend dat ik langs zou komen. Het was zo ontzettend druk en ik kwam er ook nog eens als een verzopen katje aan, want het was noodweer die dag. Ook was er extreem veel controle en ik had niet echt het gevoel dat er erg goed werd meegedacht. Uiteindelijk werd er gebeld en na verloop van tijd kwam ik in contact met iemand van GroenLinks en deze persoon heb ik een kaart gegeven en iets verteld over mijn actie. Dat was het wel en ik ben daarover best teleurgesteld en dat merkte ik ook in de gesprekken die ik voerde met ouderen die ik onderweg tegenkwam. Ook zij zijn het vertrouwen in de regering volledig kwijtgeraakt.’

De 225 kilometer die Vlieg aflegde moeten uiteindelijk leiden tot de oprichting van een oudere Bedankt café binnen de gemeente Tynaarlo waar mensen op hogere leeftijd gezellig kunnen samen komen en elkaar kunnen ontmoeten. Als het aan Vlieg ligt wordt het een plek waar het mes aan meerdere kanten snijdt. ‘Er kunnen mensen met of zonder een beperking komen werken en er kunnen jonge mensen vanuit een opleiding stage doen. Ik denk dat het plan zeker levensvatbaar kan zijn met de inkomsten die ik tijdens mijn sponsorrit heb binnengekregen en een luisterend oor binnen de gemeente Tynaarlo. Binnenkort staat er een gesprek in de planning en ik hoop dat het plan na de zomer van de grond komt.’ Wie Riek Vlieg wil helpen, of financieel wil ondersteunen kan nog steeds contact zoeken via 06-19452371. Alle sponsorbedragen die binnenkomen worden ondergebracht bij de stichting die in het leven werd geroepen om het ouderen Bedankt café werkelijkheid te maken. Via het Notariaat Zuidlaren & Aa en Hunze is een stichting opgericht zodat daar de financiële bijdragen kunnen worden ontvangen en beheerd.