De Ongenode Gast bezoekt Fitheidstest Eelde-Paterswolde

Afbeelding
(On)genode gast

EELDE - Afgelopen donderdag was het tijd voor de jaarlijkse fitheidstest van ‘Gezond en Fit ouder worden’. Deze test wordt georganiseerd door Sport Tynaarlo, Neide Naober en Sport Drenthe. Aangezien de Ongenode Gast ook een dagje ouder wordt, leek het een prima idee om hier eens te gaan kijken. Aangekomen bij sporthal Groote Veen in Eelde komt wethouder Miguel Ririhena ook net binnen. ‘Ik kom even kijken hoe het hier gaat. Het gaat vandaag de hele dag door met de testen.’ Mieke Schoonhoven en Monique Wielinga verwelkomen iedereen bij de ontvangsttafel. Voorzien van informatie en papieren mogen de deelnemers verder de kantine in. De dames vertellen: ‘Er komen vandaag 150 mensen voor een fittest. We doen dit al langer, ook in Vries en Zuidlaren. Er komen mensen die hier drie jaar geleden ook waren. Ze krijgen hun scores mee, dus als ze willen kunnen ze hun resultaten vergelijken.’ Nynke Niessink van de gemeente Tynaarlo vertelt: ‘Mensen vullen een vragenlijst in over onder meer gezondheid en sociale contacten. Daarna wordt hun bloeddruk gemeten en volgen er acht verschillende testjes. De scores worden ingevuld op hun formulier en aan het einde volgt een adviesgesprek waarin dit wordt besproken en waar eventueel behoefte aan is. Er zijn vandaag 45 vrijwilligers aanwezig in de sporthal. We hebben mensen tussen 70 en 80 jaar uit Eelde, Paterswolde en Eelderwolde uitgenodigd.’ Berna Nijboer is buurtsportcoach. ‘Het is laagdrempelig, mensen zijn erg positief dat dit aangeboden wordt. Het is vrijblijvend, mensen kunnen met de uitslag doen wat ze willen.’

Rosa Swarthof-Ruiters is vrijwilliger en zit aan de tafel waar de reactietijd wordt getest. Iemand moet een aantal keren zo snel mogelijk op een knopje drukken wanneer een rood lampje gaat branden. ‘Ik heb vorig jaar geholpen in Vries. Daar werk ik, nu is het in mijn woonplaats en ik ben vandaag vrij. Mijn zoontje zit hiernaast op school, dus het past me prima vandaag.’ Louis Huizeling is bezig met de steptest. Twee minuten stappen zetten. ‘Ik heb er 90, ik moet even op adem komen.’ Louis is 73 jaar en heeft het prima gedaan, zo krijgt hij te horen. Hij mag zo door naar het adviesgesprek. Zijn vrouw Tineke is ook klaar, dus ze kunnen scores vergelijken. De Ongenode Gast krijgt er een schoolgevoel van, even je rapport met elkaar vergelijken. Tineke zegt: ‘We hebben er wel even over nagedacht of we zouden komen. Drie jaar geleden zijn we ook geweest en het is toch fijn dat dit wordt aangeboden. Je krijgt een lijstje met scores, het is een aanvulling op wat je zelf wel weet. Ik zie het als een nuttig en sociaal gebeuren. Het is gezellig en ze doen het leuk.’ Louis heeft een opmerking. ‘Die rode bordjes bij de testjes, waarom zijn die in het Engels? Waarom? In het Nederlands is toch veel handiger.’ De Ongenode Gast begrijpt zijn ergernis. Want inderdaad, er hangen bij een groot deel van de testjes Engelse namen. En deze doelgroep heeft niks met dit soort hippe, nieuwerwetse benamingen. 

De vrijwilligers van AOC Terra doen de opleiding TL en hebben opdrachten voor hun keuzevak Sport, waaronder helpen bij deze fittest. ‘We helpen vandaag in drie groepen van acht personen. Wij zijn de laatste groep. Het is veel leuker dan op school zitten!’ Joost Hoogwerf, Nyke Feenstra, Manon Bont en Jorik Ottens willen graag met hun naam in de krant. Kleine moeite in ruil voor hun vrijwilligerswerk. Yolande van de Vaart voert adviesgesprekken. ‘We hebben verschillende aandachtsgebieden, waaronder vallen. Als we zien dat mensen minder stabiel zijn, dan kunnen we ze daarmee helpen. En verwijzen ze naar de huisarts als daar aanleiding toe is. We hebben het ook over het sociale leven van de deelnemers. Er zijn mensen die eenzaam zijn of een beetje tussen wal en schip vallen. Ze voelen zich niet meer thuis bij een gewone sportvereniging, maar willen ook niet naar niet een een seniorengroep. Dan wijzen wij ze op het bestaan van OldStars, een speciaal aanbod voor ouderen om te sporten. OldStars is bij steeds meer verenigingen in de buurt. Daarmee krijg je de kans om op je eigen niveau bij een club in beweging te blijven. Het is al voor mensen vanaf 55 jaar. Onze focus ligt vandaag op eenzaamheid en zelfredzaamheid.’ In de naastgelegen hal is een vitaliteitsmarkt met diverse informatiestands voor senioren. Een stand met fitnessapparaten, maar ook Veilig Verkeer Nederland geeft informatie over veilig fietsen. Ze verzorgen ook scootmobielcursussen en hebben handige tips. Anco Bierman en Jan Vaartjes vertellen over wat ze allemaal doen en dat ze regelmatig bij evenementen voor senioren te vinden zijn. Louis en Tineke zijn aan het tafeltennissen bij de OldStars van Tafeltennisvereniging Aktief. Gerda Duisterwinkel is er zelf lid, net als haar man. ‘We hebben ook een tafel met een ballenmachine meegenomen, dat gaat heel erg snel achter elkaar. We spelen best fanatiek, maar het gaat niet om presteren. Het is erg gezellig, sociale contacten zijn ook heel belangrijk.’ De Ongenode Gast heeft het al lang gezien: allemaal vitale mensen in Eelde!

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

UIT DE KRANT