De Ongenode Gast sneupt even mee op de Nieuwjaars-Kniepertjesmarkt in Vries

Afbeelding
Foto: Ina Kooistra
(On)genode gast

Alleen al de kassabalie in de Kringloopwinkel Vries biedt een aanblik als van een Jan van Haasteren puzzel. Wat is er veel te zien! Roger Daltrey kijkt vanaf een LP-hoes engelachtig over de schouders van ‘inforMaties’ Jos Steenstra uit Assen en Mark Sloots uit Peize. Zij bedienen de kassa en trakteren de klant op allerlei extraatjes, want het is Nieuwjaars-Kniepertjes Markt. 

De (On-)genode Gast tikt een stapeltje eetborden op de kop en mag van Mark Sloots een zwengel geven aan het Rad van Fortuin, dat er speciaal voor de Nieuwjaars-Kniepertjes Markt staat. Ze treft het ‘gekkengetal’, 11. Op de toonbank staat een lijst met prijsjes, die door hulp-kassière Jos Steenstra (tevens secretaresse van de kringloopwinkel) wordt geraadpleegd. “Goed voor een bonbon!”, zegt ze. Mark presenteert vrolijk een mandje met verpakte chocola. Eigenaar Nico Heijkamp uit Vries, die langs de kassa loopt, grinnikt. “Heb jij even geluk. ‘t Is maar goed dat je niet uitkwam op 7, want dan moest je dubbel betalen!”

Ha, wat een fijne sfeer hier. Een plek waar lekker geouwehoerd wordt en waar iedereen gewoon zichzelf kan zijn. Dat gemoedelijke werkt goed voor zowel het personeel, als de klanten. Mensen lopen ontspannen rond, een spontaan gesprek is zo gevoerd. Desnoods met behulp van een vertaalapp, om zo een paar zinnen met de Oekraïense Valentina te kunnen uitwisselen. In haar handen houdt ze een oranje handdoek met het sterrenbeeld Schorpioen.

“We draaien met ongeveer dertig mensen, meest vrijwilligers. Onder hen cliënten van Visio, mensen die onder behandeling staan bij Lentis en veteranen met PTSS uit Eelde. De winkel is voor sommigen net datgene wat de vicieuze cirkel doorbreekt en hen weer vooruit helpt in het leven”, zegt Heijkamp. Dat gebeurt al zolang de winkel bestaat, achttien jaar, low budget en zonder subsidie. De dagbesteding wordt straks wel in een wat formeler jasje gegoten. “Maar het verhaal hier is dat de maatschappelijke opbrengst van de kringloopwinkel al vele jaren zoveel meer is dan wat er op het eind van de rit financieel overblijft.”

Steun en toeverlaat van Heijkamp is Sjoukje Hofman. Zij heeft zojuist een prachtige set geslepen wijnglazen uitgestald in de winkel, neemt even later waar bij de kassa en is dan weer achter de schermen te vinden, waar spullen worden gesorteerd, indien nodig gerepareerd en geprijsd. Dat gaat nog met ouderwetse gele prijsstickertjes, maar daarin komt verandering. “We gaan over op codes en een scankassa”, zegt Heijkamp.

Zoals de tweedaagse Nieuwjaars-Kniepertjes Markt zijn er jaarrond meer feestelijke marktdagen op de kalender van de kringloopwinkel in Vries. “Dat is niet alleen leuk voor de klanten, met extra attenties en bijzondere items in de winkel”, zegt Heijkamp. “Het is ook een stuk teambuilding voor onze medewerkers, want met elkaar werken we telkens samen naar die marktdagen toe.”

In de winkel loopt Mattie Bonninga uit Eelde. Ze komt wekelijks naar de kringloop in Vries, op zoek naar bijzondere blikken voor haar verzameling. “Zelfs al zijn die er niet, ik kom hier toch altijd wat leuks tegen”, zegt ze. “En het is iedere keer weer een verrassing wat er in de winkel ligt.” Voor haar kleinzoon neemt mevrouw Bonninga dit keer een dino-boek mee. En misschien verdwijnt Jan Klaassen ook wel in haar mandje.

Intussen gaat mevrouw Schut uit Zuidlaren door de rekken met kleding. Ze is met een kennis die auto rijdt. “Heerlijk even snuisteren”, zegt ze. “Ik kom hier wel vaker, maar nu met het Rad van Fortuin en de kniepertjes trekt het extra.” Overigens staan die kniepertjes op de koffietafel achter in de winkel. Ze zijn ook een prijsje bij het Rad van Fortuin. Kniepertjes horen natuurlijk bij het oude jaar, maar hee, we zijn in een kringloopwinkel. En daar is wèl plek voor koekjes die nog goed zijn, ook al heeft het oude jaar zich op 31 december volledig uitgerold. “Ik hou er ook niet van als eten zomaar wordt weggegooid”, zegt Harry Smith (83) uit Appelscha. Hij maakt één keer per week met zoon Richard uit Sneek een uitje langs kringloopwinkels. Dit keer scoort Richard in Vries een oude carbidlamp.

Wilma Delhez en Herma van Winsum uit Zuidlaren kopen uit oogpunt van duurzaamheid zoveel mogelijk bij de kringloop. Het lachende tweetal zoekt eigenlijk naar een buggy, maar die is er niet. Dat mag de pret niet drukken, er wordt toch iets afgerekend. “Straks gaan we nog kleding kijken bij Pandora2000.” Zelf werken ze ook bij een tweedehands kledingzaak, Dozijntje in Zuidlaren. In de rij voor de kassa staat ook Arnica de Vroome uit Vries. Ze valt op in haar prachtige paarse outfit, inclusief hoed. Met kennis Gert Jan Baaijens uit Leggelo is Arnica een dagje aan het ‘kringloop shoppen’. Bij de kassa ziet ze nog een knalpaars knuffeltje: “Dat moest zo zijn.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

UIT DE KRANT