lezing-natasja-tynaarlo-01lezing-natasja-tynaarlo-02lezing-natasja-tynaarlo-03Natasha Aardse-Chistyakova onthult de verborgen geheimen

TYNAARLO – Natasha Aardse-Chistyakova is Russische. Ze woont al 17 jaar in Nederland. Het beeld dat men van Rusland heeft, is nogal uiteenlopend. Natasha organiseert een vijftal lezingen die binnenkort plaatsvinden. Ze wil de inwoners van de gemeente Tynaarlo kennis laten maken met het echte Rusland. Het doel is meer begrip te krijgen over Rusland. Ze ontrafelt een aantal ‘Verborgen Geheimen.’

We kunnen meteen het beeld van de stugge, introverte Rus wegnemen. Want Natasha is openhartig, gastvrij en lacht. Buiten staan originele, gedragen Tynaarlose klompen. “Integreren begon voor mij met klompen”, vindt Natasha, die vervolgens naar goed Hollands gebruik koffie serveert en als de verslaggever dan melk en suiker erbij wil, is het van ‘dure koffie’, zoals ook gewoonlijk wordt gezegd in deze contreien. Natasha -klassieke Russische naam als Jantje- is geboren in Kostroma, gelegen 330 kilometer ten noordoosten van Moskou. “Kostroma staat bekend om de linnen stoffen die er vroeger geproduceerd waren. Ik heb daar als tolk-vertaler gewerkt in een fabriek. Ik heb er mijn man leren kennen, een Nederlander die zaken deed met Rusland. Mijn man is in 1997 gestopt met het werk in Rusland. Ik ben met mijn man naar Nederland gegaan en bij hem in Leiden gaan wonen. We hadden weinig contact met de buren. Ter vergelijking: in Rusland heb je zelfs in een grote stad als Kostroma (300.000 inwoners) contact met de buren. En maak je een praatje, als de suiker op is bijvoorbeeld. Hier in Tynaarlo kan ik bij mijn buren terecht. Ik ben destijds heel warm ontvangen in Tynaarlo en nog steeds erg blij om hier te wonen. Na mijn inburgeringcursus heb ik een aantal jaren gewerkt bij Essent. Tegenwoordig werk ik voor Vluchtelingenwerk Noord Nederland. Ik hou van Holland en ik hou van Rusland. Wanneer ik in Rusland ben, wil ik terug naar Nederland. Maar dat geldt soms ook andersom. Rusland is elke dag in het nieuws, soms in negatieve zin. Hoe bijzonder het land is, dat lees je niet in de media”. Kranten staan nog steeds vol over de vliegtuigramp met de MH17. Natasha snijdt dit onderwerp zelf aan. “De ramp heeft mij persoonlijk geraakt doordat de neef van mijn man in het toestel zat”.  Ze wordt begrijpelijkerwijs even emotioneel. “Het voelt dubbel. Ik kan geen excuses aanbieden namens mijn land.” 

Inwoners van Noord-Nederland krijgen met deze lezingencyclus een unieke kans om de geheimen van het voormalige Oostblokland te ontrafelen. In vijf avonden vertellen sprekers van naam en faam enthousiast over de ‘verborgen geheimen’ van Rusland. Een zowel origineel, veelzijdig, maar vooral informatief programma. Een tipje van de sluier. “Russen zijn in de eerste plaats heel gastvrij. Ze houden van cultuur, maar ook van uitgebreid feesten. Over Poetin: “In Rusland wordt hij ervaren als  goed voor de mensen. Hij is een sterke persoonlijkheid, met veel invloed. Sinds Poetin regeert, is de gemiddelde levensstandaard omhoog gegaan. Ik bekijk dit vanuit de bevolking, niet vanuit de politiek.   Typerend voor Russen is dat problemen vaak laat worden opgelost. Dat is een groot verschil met Nederland. Nederlanders denken aan alles om een probleem liefst op voorhand op te lossen. De nieuwe generatie inwoners van Rusland is anders en gaat wel veel sneller voor oplossingen. Het kan te maken hebben met het vroegere communisme, toen altijd gezegd werd: het komt wel  goed. En iedereen dat ook geloofde”. 

“Toen ik met de organisatie van de lezingen wilde beginnen, heb ik eerst contact gezocht met de Russische ambassade. Ik zocht iemand die verbinding kon maken met meerdere culturele instellingen.  De startfase was best lastig en ik heb een aantal momenten getwijfeld of ik door zou gaan. Ik ben echter doorgegaan en met succes. De sprekers zijn heel enthousiast”. Eén van de sprekers is Remco Reiding, die jarenlang correspondent was in Moskou en voor zijn werk onderscheiden werd door Poetin. De lezingen gaan onder andere over de oude Russische meesters, Peter de Grote, de Tweede Wereldoorlog en de Russische feestelijke eetcultuur. Want ook dat laatste is een verborgen geheim van Rusland. Aan de orde komt ook: wat denken Russen van het hedendaagse Westen en specifiek ook over Nederland. “Het streven is om lezingen te organiseren met daarbij tevens ruimte voor discussie. Zodat men elkaar van twee kanten beter kan leren kennen en begrijpen”, hoopt Natasha.

Lezingen over Rusland. Vijf onthullende lezingen, die elke tweede dinsdag van de maand in de periode oktober tot en met februari a.s. gehouden worden in Educasa, Julianalaan 57. Het minimum aantal deelnemers is 20. Aanmelden kan via info@educatiecentrumzuidlaren.nl  Meer info: www.educatiecentrumzuidlaren.nl