We wonen hier in Tynaarlo op een heel mooi stukje van de grote planeet Aarde. We hebben schoon drinkwater, kinderen kunnen naar school, er is goede gezondheidszorg en we hebben iedere dag voldoende te eten.

In sommige andere delen van de wereld is dat anders. Veel mensen in de gemeente Tynaarlo zetten zich met hart en ziel in om wat te doen aan die ongelijke verdeling in de wereld.

Iedere maand stellen we in de rubriek Tynaarlo Wereldwijd! een organisatie uit onze gemeente aan u voor die initiatieven ontplooit op dit gebied.

Werkgroep Suriname

Waar werken jullie en wat is jullie doel?

Al tientallen jaren ondersteunen we een aantal projecten in Suriname. Door reizen te organiseren waarbij daadwerkelijk de handen uit de mouwen gestoken worden: schilderen, verbouwen, renoveren. Ons doel is om bij te dragen waar dat nodig is voor ontwikkeling van mensen in Suriname. Samen met stichting PCOS en met de Evangelische Broeder Gemeente Suriname maken we keuzes voor projecten die we ondersteunen. Het doel is steeds om welzijn en ontwikkeling mee te helpen bevorderen, vanuit een christelijke opdracht om naar elkaar om te zien.

Hoe is jullie project tot stand gekomen?

In de jaren 70 brachten leden van de Laarkerk in Zuidlaren een bezoek aan Suriname met als doel een kerk te renoveren. Die contacten zijn later uitgebouwd en we zijn ook andere projecten gaan ondersteunen.

Wat hebben jullie al bereikt?

De afgelopen jaren hebben we meegeholpen aan de renovatie van een kerk in Berseba, een buurthuis in Paramaribo en een verzorgingstehuis in Nickerie. Ook hebben we geld ingezameld om activiteiten te organiseren in Suriname. Eind 2012 heeft CBS De Holtenhoek in Vries bijna € 1000 ingezameld. Dat geld is bestemd om sporttoernooien voor kinderen te organiseren in een kansarme wijk in Paramaribo.

Welke acties staan er op stapel de komende tijd?

In 2015 willen we opnieuw een werkreis organiseren. In 2013 kiezen we daarvoor een project uit. In 2014 vinden de voorbereidingen plaats, zodat we in de zomer van 2015 daadwerkelijk aan de slag kunnen in Suriname. Het wordt deze keer een jongerenreis, om zo voor de komende jaren warme contacten op te bouwen met de mensen in Suriname.

Wat inspireert jullie?

De inspiratie is ontstaan door er daadwerkelijk heen te gaan en door de mensen daar te leren kennen. Het is prachtig om te zien dat na al die jaren de contacten nog steeds goed zijn. En dat met soms helemaal niet zo grote bedragen toch waardevolle activiteiten voor de Surinaamse mensen plaats kunnen vinden. Dat is bemoedigend! Het is inspirerend dat de ondersteuning vanuit Nederland gewaardeerd wordt en dat de vrijwilligers en organisaties in Suriname de handschoen steeds weer oppakken om verbeteringen voor hun medemens door te zetten. Zo helpen we elkaar!

Wat kunnen inwoners uit de gemeente Tynaarlo voor jullie betekenen?

Ieder jaar sturen we pakketten met medische artikelen en verbandmiddelen naar Suriname. Mensen kunnen ons helpen door inhoud voor die pakketten aan te leveren. Financiële steun is natuurlijk ook van harte welkom, via acties die we organiseren of via spontane giften. Ook verzorgen we graag voorlichting op scholen hier in de buurt om iets te vertellen over dat bijzondere land, waar nog zoveel relaties met Nederland liggen. Scholen kunnen ons daarvoor uitnodigen en kunnen ook meehelpen om onze projecten te realiseren.

Waar vinden we meer informatie?

Op onze website vindt u een compleet overzicht van onze activiteiten: www.werkgroepsuriname.nl. Hebt u een vraag, dan kunt u een mailtje sturen naar info@werkgroepsuriname.nl.

 

Tynaarlo wereldwijd

 

Tynaarlo Wereldwijd Suriname