EELDE – In maart 2020 sloeg in Nederland het noodlot toe. Het hele land ging op slot. Het Covid-19 virus houdt ons momenteel al meer dan een jaar in de houdgreep, maar bij Schietsportvereniging Filadelfia uit Eelde denken ze graag in oplossingen en hebben efficiënt gebruik gemaakt van de tijd van de  Lock-down. Het bestuur kwam met een plan om buiten vijf schietbanen aan te leggen. De actie bleek letterlijk en figuurlijk een schot in de roos, want door dit te realiseren kon de vereniging op een verantwoorde manier hun o zo geliefde sport blijven beoefenen.

Het bestuur van Filadelfia stapte met een tien pagina dik Corona-protocol naar de gemeente Tynaarlo. Alles was tot in het laatste detail uitgewerkt. De vijf nieuwe buitenbanen moesten de uitweg zijn uit deze tijd van beperkingen en weinig mogelijkheden. Rene Boes is al sinds 2002 betrokken bij de vereniging en tevens secretaris, vertelt hoe ze het hebben aangepakt. “We zijn met een plan en een strak protocol in gesprek gegaan met de gemeente Tynaarlo en hebben ons plan verteld. De gemeente ging akkoord en we konden beginnen met het aanleggen van de buitenbanen.” Op de buitenbanen schiet je met een luchtdrukwapen, terwijl er normaal gesproken binnen met vuurwapens wordt geschoten. De ontwikkeling van het schieten met een luchtdruk wapen bleek een gouden greep. Sterker nog,  Het pakte zo goed uit dat sommige leden zelfs een eigen luchtdruk wapen hebben gekocht. Een kwart van de leden besloot om het luchtschieten er als extra bij te gaan doen. “We hebben als bestuur direct aan het begin van de crisis besloten om goed contact te blijven houden met onze leden. We willen uitstralen dat we iedereen betrokken willen houden en op zoek gaan naar oplossingen voor de ontstane situatie. We hebben een groepsapp aangemaakt om de betrokkenheid hoog te houden. Dit geeft de leden ook een gevoel van warmte en saamhorigheid.”

In totaal zijn er in Nederland 657 schietsportverenigingen. 47 van deze verenigingen hebben een keurmerk. SVV Filadelfia heeft ook zo’n keurmerk. Boes legt uit dat het krijgen van zo’n keurmerk je niet zomaar komt aanwaaien. “Voor mijn werk doe ik veelal werkzaamheden die gebaseerd zijn op kwaliteitsmanagement. De andere mensen in het bestuur weten ook goed hoe ze de kwaliteit en vooral de veiligheid moeten waarborgen. Dat heeft ons in 2011 een Gouden Kroon certificering opgeleverd.” Elke schietvereniging moet volgens de KNSA voldoen aan de basiscertificering. Bij de basiscertificering wordt elke schietvereniging getoetst door de KNSA getoetst of ze voldoen aan de minimale kwaliteits- en veiligheidseisen. Omdat de schietsportvereniging zich wil profileren als kwaliteitsvereniging hebben ze zich vol ingezet om naast de Basiscertificering ook te gaan voor de Gouden Kroon certificering. En zo geschiede. Nadat de vereniging het koninklijke kwaliteitskeurmerk voor het eerst behaalde in 2011, werd deze in 2015 nogmaals met vier jaar verlengd met een score van 98%. Hiermee behoort de vereniging tot de elitegroep van schietsportverenigingen in Nederland. “Er zijn in Drenthe slechts drie andere verenigingen die ook een Kroon mogen dragen. Hier zijn we vanzelfsprekend erg trots op.”

De vereniging telt op dit moment zo’n vijfenvijftig leden vertelt René Boes. “We schieten met kleine kaliber wapens op zogenaamde targetkaarten. Het gaat niet om de klap of de dreun. Dit zijn sportwapens met een lichte knal. Het doel is om een puntje, de tien, volledig weg te schieten. Door goede, gerichte trainingen te geven lukt het ons om mensen binnen zes maanden toch wel een ‘acht’ te laten schieten.” Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de website www.svfiladelfia.nl, waarna er een datum wordt geprikt met één van de vijf trainers voor een proefles op de baan. “We bouwen het langzaam op. Na ongeveer acht lessen moet dan blijken of je geschikt bent om lid te worden. Tijdens de proeflessen willen we echt onze passie voor de schietsport overbrengen. De schietsport is één van de veiligste sporten van Nederland, juist omdat iedereen zo met veiligheid bezig is. De techniek die erbij komt kijken en het feit dat je op een gegeven moment je eigen wapen mag uitkiezen vind ik erg leuk. En het sociale aspect. Het is ook altijd gezellig binnen onze schietsportvereniging”.