Scouting Vries Scouting Vries wil graag groeien

VRIES – Scouting Vries heeft net als andere verenigingen te maken met gebrek aan leden. Maar vooral geld. Om scouting in leven te houden worden tal van acties gehouden, zoals op zaterdag 25 april, met een wc-rollenactie.
“Je leert heel veel bij scouting”, vertelt Rifca de Vlieg. “Samenwerking is onherroepelijk. Kinderen met autisme hebben het over het algemeen moeilijk, maar ze kunnen hier wel uit de voeten. Het wordt heel speels gebracht. Voor kinderen met een ‘rugzakje’ is dit de beste plek. Scouting wordt nog altijd gelinkt aan het leger; marcheren. Bij scouting ligt nog altijd een drempel. En dat is niet nodig”, vindt Rifca de Vlieg, al sinds haar vierde betrokken bij de kleine vereniging uit Vries. “Als kind is het echt onderdeel van de opvoeding. Je wordt een groep, je leert elkaar kennen en iedereen hoort erbij. Ja, het avontuur spreekt ook aan”, zegt de Vlieg  “We hebben betere tijden gekend. We hebben momenteel zestig leden, ooit was het een dubbel aantal. De jongste groep, de Welpen, is heel groot. Maar bij de overgang naar de oudere groep, scouts, stoppen kinderen vaak en krijgen ze andere interesses. En voetbal- op hetzelfde tijdstip- is de concurrent”. We krijgen een rondleiding. Op het eerste oog ziet het clubgebouw er bijzonder fraai uit. Een riant verblijf vooral, in de bossen achter het zwembad. Het ‘Aol Max’ bos-hoes’ is van alle gemakken voorzien. De Vlieg is voorzitter van de oudste groep, ‘de Stam’. Aan de wand hangt een jaarprogramma van deze 18 plus-groep (“veertigers zijn ook welkom hoor”). ‘Kofferbakbeats’, de ‘zweethut’ (sauna), ‘Bear Grills’, waarbij een survivalman is uitgenodigd, maar ook iemand die vertelt over oude ambachten. Een van de grootste attracties is nog altijd het Noorder Pinksterkamp in de Marne, waar meerdere scouts bijeenkomen. Op de bovenverdieping huist de groep Rowan Sherpa’s Afdeling (RSA), in leeftijd van 15 tot en met 17 jaar. 
Scouting Vries is opgericht in 1983. Het clubhuis is een pronkstuk. Overigens wordt dit ‘boshuis’ ook verhuurd voor feestjes, bruiloften, enz. Het materiaalhok staat op instorten. Het ontbreekt hier niet aan mankracht, maar aan geld om het op te knappen.  De Vlieg: “De regering heeft in 2004 de subsidie stopgezet. Toch hebben we de contributie niet verhoogd. Wel moeten een bedrag afdragen aan Scouting Nederland. We zijn de goedkoopste vereniging. Om geld in het laatje te krijgen houden we tal van acties. Zoals broodjes bakken op Koningsdag, waarbij we ook scouting promoten.  Scouting Vries is betrokken bij tal van activiteiten, zoals Dodenherdenking, Corso Eelde, als parkeerwachters bij Boshuis Fair Norg, enz.
Zoals gezegd: er is geld nodig, al is het alleen al voor het materiaalhok. Zaterdag 25 april komen leden huis aan huis langs in het dorp met wc papier. De kosten: 1 euro per rol of 3 voor 2 euro. “Leg de euro’s alvast maar klaar, voor het wisselgeld”, stelt de Vlieg- die tevens attentie vraagt voor de kofferbakverkoop eind augustus, die vorig jaar voor het eerst werd gehouden en een groot succes was-, die enthousiasme uitstraalt. Voor meer informatie:
www.scoutingvries.nl