ZUIDLAREN – Sem Schilt uit Zuidlaren is er in Tokio voor de vijfde keer in geslaagd wereldkampioen kickboksen te worden. In de Glory World Series, voorheen K1, wist hij de Roemeen Daniel Ghita te verslaan. De kickbokser, die ruim 2.12 meter lang is, heeft naast de eretitel ook nog een bedrag van 400.000 euro gewonnen. Afgelopen zaterdag 2 februari werd hij in het Brinkhotel in Zuidlaren gehuldigd. Naast een receptie speciaal voor genodigden was er ook gelegenheid voor bewoners uit Zuidlaren om hun dorpsgenoot te feliciteren.

Jacques ‘d’Ancona, Hans de Graaf en collega sporters kwamen naar Zuidlaren om de kickbokser in het zonnetje te zetten. Schilt werd thuis opgehaald met een Paardentram en na een rondje door het dorp werd hij afgeleverd bij hotel Brinkzicht.

Schilt mag zich met deze overwinning op zak de sterkste vechter van de wereld noemen. Geen andere vechter weet de reus uit Zuidlaren van zijn troon te stoten. Ook tijdens dit toernooi was Schilt de grootste favoriet en moest hij het opnemen tegen andere grootheden als Peter Aerts, Rico Verhoeven en Remy Bonjansky. In de finale ging hij de strijd aan met Daniel Ghita. In 2009 troffen beide vechters elkaar ook al in de finale, maar net als nu domineerde Schilt de partij. Al na de tweede minuut schakelde Schilt zijn Roemeense tegenstander uit na een fikse hoge trap.

Een bijzondere partij die hij eerder wist te winnen is die tegen Badr Hari. Nadat hij verloren had in de Amsterdam ArenA, wist hij zich in 2009 te revancheren door de K-1 finale van hem te winnen.
Schilt is lid van het team Golden Glory. In Zuidlaren kan de jeugd heel wat van hem bijleren, hij geeft namelijk les bij de Sportschool Dave Jonkers, maar hij houdt zich voornamelijk bezig met het management. Naast zijn carrière als sporter heeft Schilt ook een bescheiden acteerdebuut gemaakt. In de actiefilm Transporter 3 heeft hij een kleine rol. Hij speelde een scène met daarin – u raadt het al – een gevecht. Hij nam het daarin op tegen hoofdrolspeler Frank Martin, een rol die vertolkt wordt door Jason Statham. In de aftiteling wordt hij de “The Giant” genoemd. Of de sportman nu een welverdiende vakantie heeft verdiend spreekt zijn trainer Dave Jonkers tegen. “Het gaat gewoon door.”

Sem Schilt