"We willen dit jaar meer aandacht besteden aan de kinderen van Vries"

MADRID/VRIES – Hij komt, hij komt! Die goede Sint komt zaterdag aan in Vries. Ondanks de drukke tijd kon de Goedheiligman enkele vragen beantwoorden voor de Vriezer Post.

U hebt te maken met vertraging dit jaar. Was het weer zo slecht onderweg? "Ach, het is altijd slecht weer in de Golf van Biskaje. Maar ik was al wel in Nederland hoor. Ik heb zo’n druk programma. Daarom kom ik een week later aan in Vries. Om meer tijd aan Vries te geven. Maar om nog even terug te komen op het weer. We hebben veel moeten hozen. Je kunt moeilijk met ‘sloffe’ pepernoten aankomen. De helft bakken we onderweg al. Maar het gaat helemaal goed komen. De pepernoten zullen droog overkomen".

Wat de laatste jaren opvalt is dat kinderen geen zakjes zout meer krijgen. Zijn de kinderen niet meer zo stout? "Sint gaat met zijn tijd mee. De tijden zijn ook veranderd. Je kunt niet meer van stoute kinderen spreken. Alle kinderen zijn even lief. De roe komt ook niet meer voor. En we nemen kinderen ook niet meer mee in de zak naar Spanje. Bovendien: de vaders en moeders zullen dat ook niet leuk vinden".

U zei net dat u met de tijd meegaat. Twittert u ook? "Nee, ik twitter niet. Ik heb zoveel vrienden dat ik niet hoef te twitteren. Ik heb wel een computer en e-mail. Ik heb les gehad op Sinternet".

Vol verwachting klopt ons hart. Wat kunnen we verwachten van de intocht? ""Dat we niet bij de gebruikelijke plek, de haven aankomen, omdat daar te veel rommel ligt en geen ruimte is voor zoveel kinderen. Daarom is de intocht aan de andere kant van de brug, bij het café. De intocht wordt weer georganiseerd door Vereniging voor Volksvermaken en Vriezer Ondernemers Vereniging. Het is de bedoeling dat ik word ontvangen door wethouder Assies. Na een rondtocht door het dorp barst er dan een gigantisch kinderfeest los in café Onder de Linden. We vieren het feest weer met de Pieten. We hebben elk jaar een thema. Het thema blijft nog geheim. Een klein tipje van de sluier: het heeft te maken met gezondheid. We hebben een nieuwe Hoofdpiet. Piet Wiando is 40 jaar Hoofdpiet in Vries geweest. De nieuwe Hoofdpiet heet Rietto. U bent de eerste die dat hoort".

Over nieuws gesproken. Krijgt u allemaal mee wat er in Vries gebeurt? "Jazeker. Ik heb gemerkt dat kinderen in Vries heel goed in sport zijn en dat er op de scholen heel hard gewerkt wordt. Ze doen aan dammen, turnen, wandelen. Niet allen kinderen zijn actief. Zelfs de verslaggever van De Vriezer Post liep mee met de Avondvierdaagse. Dat doet mij deugd".

Was het dit jaar moeilijk om cadeautjes te vinden in deze moeilijke tijd? "Sint moet op de kleintjes letten. Maar de spaarpot van Sint kan tegen een stootje. Ik pas de uitgaven wel aan. Maar kinderen in Vries hoeven niet bang te zijn. Voor iedereen is er een cadeautje. En moeilijk te vinden? Dankzij internet weet ik heel veel van de kinderen. Ik heb ook veel contact met scholen".

Zo, meer vragen zullen we niet stellen. U zult wel moe zijn. "Nou, ik heb mijn middagdutje al gedaan hoor. Ik ga wel op tijd naar bed. En..zet je vanavond wel je schoen?"