GRONINGEN – FC Groningen is zondag ronduit slecht begonnen aan de beslissende slotreeks van het seizoen. Nota bene tegen de ploeg van de nieuwe trainer Frank Wormuth liet FC Groningen zich niet van haar beste kant zien. De eerste kans van Heracles Almelo betekende direct de eindstand: 0-1.

Voor de wedstrijd nam het thuispubliek afscheid van doelman Sergio Padt en dat had een mooi vervolg moeten krijgen, maar het tegendeel bleek waar. FC Groningen begon weliswaar vol goede moed aan de wedstrijd, maar kreeg opvallend weinig voor elkaar. Na de uitnederlaag tegen SC Heerenveen mocht een wakker FC Groningen worden verwacht, maar de ploeg speelde allesbehalve als team. Wat er ook werd geprobeerd; niets kwam van de grond en dat zorgde ervoor dat FC Groningen op geen enkel moment in de wedstrijd kon groeien. Heracles Almelo wachtte rustig af en dat plan pakte goed uit, want de eerste kans voor de gasten was direct goud waard nadat Heracles Almelo-aanvaller Nikolai Laursen op aangeven Heracles Almelo-middenvelder Lucas Schoofs de bal via de lat binnen schoot. Aan het eind van de eerste helft mocht de thuisploeg FC Groningen Peter Leeuwenburgh dankbaar zijn dat het probleem niet groter werd, want met een 2-0 ruststand had er helemaal een wonder moeten gebeuren.

FC Groningen behield weliswaar het meeste balbezit, maar slaagde er daarmee niet in om de bezoekers uit Almelo in verlegenheid te brengen. Invaller Paulos Abraham was nog wel gevaarlijk met een afstandsschot, maar Heracles Almelo-doelman Koen Bucker stond daarbij op de juiste plek. Een kwartier voor tijd kwam FC Groningen-aanvaller Romano Postema nog wel binnen de lijnen, maar de invaller had geen aandeel in het slotoffensief, want zelfs daar was geen sprake van. De ploeg van FC Groningen-trainer Danny Buijs was geen schim van de ploeg in betere dagen dit jaar en leed alweer de derde nederlaag op rij. Danny Buijs was na afloop vooral teleurgesteld en gaf aan dat FC Groningen nog niet het niveau heeft om cruciale wedstrijden te beslissen. Met name hoog druk zetten en het tekort aan ruimte dat daardoor op de helft van de tegenstander ontstaat verloopt niet altijd even soepel, want waar FC Groningen het tegen Heracles Almelo wel probeerde, werd het eindstation van een aanval nooit bereikt. Hoe de ploeg de komende vier wedstrijden voor de dag komt is een vraag die zich lastig laat beantwoorden. FC Groningen liet in de eerste maanden van 2022 overwegend een goede indruk achter, maar is nog niet constant in het vasthouden van het juiste spelniveau en laat dat nou net bepalend zijn voor het bereiken van resultaat. Na afgelopen weekend verloor FC Groningen de achtste plek die toegang verschaft tot de play-offs aan Go-Ahead Eagles.  

FC Groningen vervolgt de competitie zondag met een uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk. Het uitduel begint om 20.00 uur. Eerder dit seizoen bleef FC Groningen in eigen huis steken op een 1-1 gelijkspel. Voor RKC Waalwijk is het zo langzamerhand pompen of verzuipen. De ploeg van RKC Waalwijk-trainer Joseph Oosting, die onlangs zijn diploma voor de hoogste trainerscursus in Nederland behaalde, pakte uit de laatste tien competitiewedstrijden slechts zes punten en staat momenteel vlak boven de gevarenzone. Na RKC Waalwijk neemt FC Groningen het op zaterdag 7 mei (20.00 uur) thuis op tegen Sparta Rotterdam. Na een daaropvolgende uitwedstrijd tegen FC Twente op woensdag 11 mei (20.00 uur) sluit FC Groningen het reguliere seizoen 2021/2022 op zondag 15 mei af met een thuisduel tegen Cambuur Leeuwarden. In de eerste confrontaties tegen de laatste vier tegenstanders pakte FC Groningen opgeteld zes punten. Om de play-offs te bereiken zal het rendement beduidend hoger moeten liggen.