“Zeven jaar geleden stonden rijen dik mensen voor de deur ”

YDE – DE PUNT – Cafetaria-Bar Yder’s Punt is niet meer. Eind december was de zaak voor het laatst geopend. Door de crisis en nieuwe regelgeving kon het café niet meer uit. Yder’s Punt was de laatste kroeg van het dorp. Al eerder hield Café Brinkman ermee op, waardoor het caféleven in Yde definitief ten einde is.

“Het is triest”, is de eerste reactie van eigenaar Carst Smit. “Maar het was onontkoombaar.  Door de crisis geven mensen minder geld uit, de prijzen zijn verhoogd en de nieuwe regelgeving, het is alles bij elkaar. Het speelde al een tijdje. Je denkt bij jezelf: misschien red ik het nog wel”. Yder’s Punt moest het de laatste jaren vooral hebben van de jeugd. “Er kwamen hier veel jongeren van achttien, maar ook zestien, zeventien jaar. En die laatste leeftijdscategorie mag je geen drank meer schenken. Je mist daardoor zo twintig klanten. Voor een kleine kroeg is dat te veel. En wat het cafetariagedeelte betreft, zeven jaar geleden stonden de mensen rijen dik voor de deur. De laatste twee jaar is dat een stuk minder geworden. De omzet is te laag, dan moet je verstandig zijn”.

Yder’s Punt is ontstaan na de glorietijd van Jan Hayema, met zijn discotheek ‘De Oude Snik’ was hij een begrip in de regio. Er was toen tevens een bargedeelte, dat de ‘Jogy Bar’ werd genoemd, naar de bijnaam van Hayema. Nadat het bargedeelte enkele keren van eigenaar veranderde – en de discotheek niet meer bestond- stapte Carst Smit in het avontuur. “Wat is nu een dorp zonder elkaar ontmoeten in een eet -en drinkgelegenheid? En zo was ook de gedachte bij het café. Ik heb het geprobeerd op poten te zetten en dat is gelukt. Tot de crisis toesloeg en de regels veranderden- denk ook aan het rookverbod- welke behoorlijk veel invloed heeft. Dat kan de kleine horeca niet meer aan. Als de regels intact waren gebleven was het een stukje gemakkelijker geweest. Het is doodzonde, want je hebt een stukje levenswerk opgebouwd”. Naast de jeugd was ook de plaatselijke combinerace en autocrossvereniging te gast. “Maar dat was maar één keer per jaar. Tevens hield de plaatselijke visclub zijn bijeenkomsten. De ruimte is te klein voor feestjes of iets extra’s te doen.

Op zondag 29 december was de kroeg voor het laatst open. “We hebben een afscheidsfeestje gehad, waar zo’n tachtig mensen op afkwamen. Iedereen vond het heel jammer, aan de andere kant was er ook heel veel begrip”. De inwoner van Yde gaat ondanks de zware tijd niet bij de pakken neerzitten. “Ik wil me meer bezig houden met de catering, dit loopt al redelijk goed en hier ga ik me nu volledig op focussen”. Eerder moest ik wel eens aanvragen laten lopen, dit doordat ik mezelf niet kon opsplitsen aangezien het café ook bemand moest worden. Door mijn ervaring bij Max Hilbrants, slagerij Vries, heb ik veel geleerd en ervaren hoe geweldig de catering is.Grote partijen zoals ‘Feest Peest’ hebben wij al van een feestmaal voorzien. Veel bedrijven werken met vaste pakketten cq. menu’s, doordat wij dit niet doen en ingaan op de wensen van de klant met veel flexibiliteit en persoonlijk contact, hoop ik op de gunfactor. Ik zie het maar zo, er gaat een dikke deur dicht, maar er gaat een nieuwe open. Alle trouwe en vaste klanten bedank ik daarom graag en ik hoop hen nog eens van dienst te mogen zijn met onze catering Yder’s Punt!”

 

P1040005