School slechte staat (3) School slechte staat (4) School slechte staat (5) School slechte staat (7) School slechte staat (8) School slechte staat (9) School slechte staat (10) School slechte staat (14) School slechte staat (18) Stichting Baasis geeft erbarmelijke staat scholen weer

TYNAARLO – Er zit nog steeds geen schot in de nieuwbouw van scholen. De zaak is maar weer eens uitgesteld. Dit terwijl de nood toch wel heel hoog is. Er is al veel geschreven over de staat van de scholen. Maar hoe ziet het plaatje er werkelijk uit?
Als we Susanne de Wit, directeur bestuurder Baasis en verantwoordelijk voor de gebouwen, vragen een kijkje te nemen, is ze terughoudend. “Het is lastig om het laten zien”, zegt ze, om vervolgens een beeld te schetsen. “De scholen in Eelde, de Ekkel en de Kooi, samen met De Vijverstee en Oelebred Tynaarlo, stammen uit dezelfde periode. Deze scholen hebben nog stalen kozijnen en enkel glas. Het isoleert slecht. De verwarmingsketels zijn verouderd; je stookt voor de vogels. Centrumschool en Daltonschool (beiden Eelde) lijken uit het Ot en Sien-tijdperk. Van de buitenkant zien ze er schattig uit, maar ze voldoen niet aan de eisen van modern onderwijs. Ze horen in een museum. Maar het ergste is De Kooi.  Daar kun je wel een foto maken”. Een medewerker van de Ekkel geeft graag een rondleiding en toont de erbarmelijke staat. “Kinderen zitten in lokalen vol met asbest en overal laten de wanden los. Lekkages, schimmel. Een airco die stuk is maar niet gemaakt wordt. Er hangen geen gordijnen zodat je het digiboard niet kunt zien. In de winter komt er enkel warm water uit de kraan. Er ligt nu vloerbedekking, maar daar hebben we om moeten smeken. Kinderen uit de bovenbouw spelen op een kleuterplein.  Het plein is niet aangepast. Toen Eelde nog een zelfstandige gemeente was, was alles veel beter geregeld”. De Ekkel en De Kooi gaan na de zomer samen verder. Maar een nieuwe school staat er dan nog niet.