Speciaal Cruyff Court Vries opgeleverd, officiële opening volgt nog

Afbeelding
algemeen de krant van tynaarlo

“Gaan we naar de voetbalkooi?”


VRIES – Afgelopen week kwam Visio de Brink naar buiten met heugelijk nieuws. Het Speciale Cruyff Court op hun terrein is namelijk opgeleverd. Tot groot plezier van de bewoners van het terrein, die al veelvuldig gebruikmaken van de nieuwe trekpleister. Volgens Frits Colenbrander, die betrokken is geweest bij de lobby voor het Speciaal Cruyff Court, is de realisatie een ontzettend mooie stap in de richting van een inclusieve samenleving. De financiering van het Speciaal is rondgekomen dankzij een bijdrage van het Johan Cruijff Fonds, een eigen bijdrage en donaties. De officiële opening volgt nog en daarvoor hebben ze een speciaal iemand in gedachten.


Bij aankomst in Vries wordt het Speciaal Cruyff Court benut door een handjevol bewoners. Frits Colenbrander kijkt tevreden toe. De cliënten beleven er op hun beurt buitengewoon veel plezier aan. “Ik hoop echt dat dit een plek wordt waar mensen met elkaar in contact worden gebracht”, werpt Colenbrander een blik in de toekomst. Voor zowel bewoners van Visio, Cosis, Kentalis, Amigo en SKID Kinderopvang, als ook jeugdige en oudere inwoners van het dorp, moet dit een plek van verbinding worden. Bewoners Mark Brouwer, Farley Kook en Raymond Knijpstra delen die hoop en zouden ‘hun voetbalkooi’ graag met andere gebruikers delen. Ze zijn ondertussen lekker aan het ballen. Het is inmiddels al zo ver, dat “Gaan we naar de voetbalkooi”, de eerste vraag is die ze stellen als ze wakker worden is.


De nadruk moet gelegd worden op ‘samen’. Zo is iedereen welkom op het Speciaal Cruyff Court. Colenbrander hoopt dan ook dat het dorp uit zal lopen en een ieder kan genieten van het prachtveldje. “Samen staat voor met elkaar. Als een bewoner staat te kijken, dan zou ik er heel blij van worden als spelende kinderen hem of haar erbij betrekken. Dat ze ondanks hun beperking toch mee mogen doen. Wil je meedoen? Ik hoop dat die vraag veel gesteld gaat worden. Het spel en de bal moeten hierin de verbinding zijn”, vertelt Colenbrander. Het Speciaal Cruyff Court is zo ingericht dat het rolstoelvriendelijk is en dat men met het hekwerk geen last heeft van wegspringende ballen, die weer lastig terug zijn te vinden voor de bewoners met een visuele beperking.


Het is voor de bewoners ook een leerproces: “Zij moeten leren dat ze erbij horen. Sowieso vraagt het spelletje al alertheid, maar spelenderwijs leren ze ook om te gaan met andere gebruikers van het veld. Een win-winsituatie dus!” Colenbrander hoopt dat ook scholen hier in de klas aandacht aan gaan besteden: “Scholen zouden leerlingen mee moeten geven hoe ze om dienen te gaan met mensen met een beperking. Dat men elkaar gelijk behandeld en onze bewoners dus niet als buitenbeentjes zien, maar als volwaardige teamgenoten. Natuurlijk zal het voor de één lastiger zijn dan voor de ander, maar dat daar een stukje acceptatie voor ontstaat, zou fantastisch zijn.” Naast scholen zouden ook sportclubs gebruik van het veld kunnen maken: “Ik hoop dat ploegen als VAKO en SV Yde de Punt hier gewoon lekker komen trainen. Wellicht kunnen zij ook nog iets leuks met de bewoners doen. Alles is mogelijk!” Er komt binnenkort nog een bord met de speciale spelregels op het court te hangen en de officiële opening staat nog op het programma. Knijpstra blijkt de grootste fan van FC Groningen. Hij is die middag van top tot teen in kleding van FC Groningen gehuld, inclusief sokken, en weet wel wie dat moet worden: “Arjen Robben!” Dat zou inderdaad fantastisch zijn. Colenbrander hierover: “Dan kan Robben misschien meteen een handtekening op je nieuwe shirt zetten.” Daar staat vanzelfsprekend de naam op van de teruggekeerde legende. “Het zal ongetwijfeld moeilijk worden, maar wij gaan ons best doen, Raymond”, knipoogt de coördinator. Knijpstra staat op dat moment alweer enthousiast in de goal en gooit er nog een enthousiaste lokroep uit: “ROBBEN!”   

UIT DE KRANT

Lees ook