ZUIDLAREN – Zuidlaren stond zaterdag de hele dag in het teken van beweging, gezondheid en vitaliteit met als hoogtepunt de Hunzeloop wandeltocht van Het Drentse Landschap. Helaas regende het zaterdag meer dan dat het droog was. Die regen belemmerde de wandelaars niet, al ging de organisatie er vanuit dat bij mooi weer het deelnemersaantal een stuk hoger zou zijn geweest. Met een kleine duizend deelnemers was het echter een zeer geslaagde editie!

Om 10.00 uur werd door Miquel Ririhena, wethouder van de gemeente Tynaarlo, het startsein gegeven voor de Drentse activiteiten in het kader van de Nationale Sportweek; Week van de sport Drenthe. Hij vertelde door zijn werk als wethouder zelf minder te kunnen sporten en dat toch wel te missen. De kans om sportief bezig te zijn greep hij dan ook graag aan en vol enthousiasme liep hij na de plechtigheden met een aantal anderen de 10 kilometerroute van de Hunzeloop. Ook de grote groep deelnemers van het programma Meters met Diabetes, de Drentse afdeling van de Nationale Diabetes Challenge, deed vol enthousiasme en zichtbaar plezier mee aan de Hunzeloop. Mooi te zien dat er steeds meer groepen en andere initiatieven aansluiten bij het jaarlijkse wandelevenement van Het Drentse Landschap. Projectleider Tjisse Brookman speelt daar een belangrijke rol bij. Samen met de rest van het Hunzeloopteam is hij alweer plannen aan het maken voor de editie van volgend jaar op zaterdag 16 september 2023.

Voordat de lopers van start gingen kregen ze een bon voor een kopje koffie of thee met een Drents kniepertje van Bakkerij Feenstra. Bij de finish kregen de deelnemende wandelaars een medaille omgehangen die Sport en schoenenzaak Ruchti gesponsord heeft. Onderweg was er voor de wandelaars genoeg te zien en te beleven. Waterschap Hunze en Aa’s, één van de partners van de Hunzeloop wandeltocht deelde onderweg een lekker appeltje uit. Scouting De Rangers uit Zuidlaren verzorgden, net als tijdens vorige edities, een rustpost onderweg en deed met 60 deelnemers mee aan de tocht. De wandelaars waren zeer te spreken over de routes die door Johan Vellinga in samenwerking met de rayonbeheerders van Het Drentse Landschap waren uitgezet. Er was niet alleen veel afwisseling qua natuur, maar ook wat (cultureel)erfgoed betreft. Zo was de synagoge aan Het Achterom te bezoeken, kwam de route langs een hunebed en molen, liepen de deelnemers over het terrein van de Brandweer in Zuidlaren en door Museum de Wachter. Juist die afwisseling maakt de Hunzeloop wandeltocht tot een uniek wandelevenement.

Zonder de partners van de Hunzeloop wandeltocht en de grote groep vrijwilligers kan een evenement als deze niet georganiseerd worden. De organisatie is enorm trots en blij dat ze jaarlijks op zoveel steun mag rekenen. Samen met de vrijwilligers die regen en kou trotseerden om een grote groep wandelaars een mooie wandeldag te bezorgen, werd de dag afgesloten met een gezellig etentje bij Cosineros. De opbrengst van de Hunzeloop wandeltocht komt ten goede aan Het Drentse Landschap die dit op haar beurt weer investeert in het Drentse landschap. Er wordt alweer uitgekeken naar de volgende editie (foto: Hans Jongman).