YDE/DE PUNT – Stichting Activiteiten Yde De Punt organiseert op zondag 12 juli a.s. alweer de 52e Autocross sinds 1963 & 16e NK Combinerace sinds 2000 in Yde – De Punt (gemeente Tynaarlo). Dit spektakel van ronkende motoren en onverschrokken chauffeurs vindt plaats op een terrein aan de Homsteeg in Yde. Het onderdeel Combineracen is één van vijf races voor het Open Nationale Kampioenschap Combineracen van Nederland. De race in Yde De Punt is de derde race in deze serie en de enige plaats in Noord-Nederland waar deze Combineraces worden gehouden.

Aan het NK combineraces wordt door ongeveer 40 combines deelgenomen met deelnemers uit het hele land, maar ook uit België, Luxemburg en Duitsland. Deelname vindt plaats in twee verschillende klasses, de standaard en de vrije klasse. De standaardklasse combine moet zijn voorzien van een 6-cilinder dieselmotor, In de Vrije Klasse is de motorkeuze (zoals de naam al doet vermoeden) geheel vrij.. De typische eigenschap van een combine, het sturen met de achterwielen blijft de grootste handicap en levert gegarandeerd spektakel op! De deelnemers strijden in drie manches om de punten voor het open Nationale kampioenschap Combineracen. In de standaardklasse zullen de ogen gericht zijn op de lokale favoriet Dennis Wesseling en het tema Scuderia Laverda, die met hun combine nr. 22 ‘Das Ungeheur’ bezig zijn aan hun laatste seizoen in het NK Combineracen. Dit laten de Mannen van Annen echter niet onopgemerkt voorbij gaan en zij zullen tijdens hun laatste thuisrace het publiek verassen met een zeer spectaculaire stunt!

Het combineracen is echter niet alleen een sport voor kerels. Er wordt ook een manche op de combines verreden met alleen dames in de vierpuntsgordels die de zwaar ronkende motoren aansturen.

Aan de autocross wordt door circa 100 personen deelgenomen. Deze deelnemers zijn verdeeld in drie series standaardklasse, één serie vrije standaardklasse, één serie Rodeoklasse en één serie voor de damesklasse. De Rodeoklasse is voor de chauffeurs met het grootste hart en de dikste auto’s, met onder andere Jaguars en Volvo’s, waarbij niet gemaald wordt om een tikje links of rechts. In de Vrije Standaardklasse staan enkele lokale favorieten ingeschreven die tot de landelijke top van Vrije Standaardcoureurs behoren:: Sjef Huijben en Ronald Wekema uit Yde (Ronald was winnaar VS in Eelde 21 juni jl.), William Polling en Chris Kregel uit Eelde, Arnold van der Veen uit Roden en Fokko Wierenga uit Leek.

In de standaardklasse gaan 20 auto’s door naar de finale. In de overige klassen wordt om punten gestreden. Het slotstuk van de dag is traditiegetrouw de unieke DUO-race, waarbij 2 auto’s aan elkaar worden gebonden en zo de finish trachtten te bereiken.

De feestelijke prijsuitreiking vindt plaats in een tent op het terrein één uur na de laatste wedstrijd. Deze bomvolle dag vol spektakel voor jong en oud begint om 12:00u, de entree is € 10,- en kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang. Voor de jongste kinderen zijn er een luchtkussen en bungee-trampoline.