“De gemeente Tynaarlo is de link tussen inwoners en verenigingen”

REGIO – Sport- en Cultuurpret Tynaarlo is volgens buurtsportcoach en coördinator Nynke Niessink een groot succes. Sinds een jaar ontfermt ze zich over de communicatie en het proces en dat bevalt erg goed, laat ze in gesprek met De Krant van Tynaarlo weten. Het doel van Sport- en Cultuurpret is om kinderen aan verschillende sporten en diverse vormen van cultuur te laten proeven. “Er zijn een heleboel verenigingen in de gemeente Tynaarlo en bijna alle verenigingen willen graag meer leden. De gemeente speelt de rol van doorgeefluik met Sport- en Cultuurpret. Om zo de link te zijn tussen sport- en cultuurvragers en sport- en cultuuraanbieders”, vertelt Niessink.

De sport- en spelbus staat geparkeerd naast sporthal De Zwet in Zuidlaren. Sleutels heeft Niessink er niet van, want collega’s hebben de bus vandaag in gebruik gehad. De buurtsportcoaches van de gemeente Tynaarlo rijden door de hele gemeente om verenigingen te ondersteunen en eigen projecten in goede banen te leiden. “Met Sport- en Cultuurpret kunnen vereniging hun aanbod aanprijzen. Wij als buurtsportcoaches faciliteren het, de verenigingen voeren trainingen en cursussen zelf uit”, legt de coördinator uit. Wie denkt dat al het werk uit handen wordt genomen, heeft het mis: “We hebben echt een faciliterende rol. Bovendien kunnen clubs en verenigingen zelf hun enthousiasme veel beter overbrengen dan wanneer een buitenstaander dit moet doen.”

Niet alleen sport, maar ook cultuur staat centraal bij de gemeente Tynaarlo. Zo is er in het overzicht op de website www.tynaarlo.nl/sport-en-cultuurpret te lezen dat er naast cursussen hockey en volleybal, ook cursussen theater, streetdance en musical te volgen. “Het aanbod is ontzettend verschillend. Wat we wel merken is sinds wij dit faciliteren het ledenaantal bij de deelnemende verenigingen groeit. Kinderen die iets uitproberen, besluiten vaak om het voor langere tijd te doen. Dat is precies waar dit voor bedoeld is”, verklaart Niessink.

Ondanks het ruime aanbod is de gemeente Tynaarlo altijd op zoek naar nieuwe verenigingen die hun aanbod via Sport- en Cultuurpret willen aanprijzen: “Stel er is iemand die graag lesgeeft in schilderen, dan is het zeker een mogelijkheid voor hen om dat via ons platform te doen. Juist op het gebied van cultuur kunnen we zeker nog groeien. Samenwerkingen leveren vaak waardevolle contacten op.” Met het oog op het welzijn van haar inwoners stimuleert de gemeente Tynaarlo sport en cultuur op alle vlakken: “De Cultuurkeet is daar ook een mooi voorbeeld van. Op zowel fysiek als mentaal gebied worden kinderen in onze gemeente getriggerd om gezond bezig te zijn.”

Sport- en Cultuurpret is volgens Niessink een mooie gelegenheid om andere sporten uit te proberen en nieuwe interesses te ontdekken. “Als kinderen de kennismakingslessen leuk vinden en graag lid willen worden van een vereniging, dan is dat meteen mogelijk. Ook wanneer ouders het financieel niet te breed hebben, dan zijn er regelingen die hen kunnen helpen. Daarbij kan men aan het Jeugdfonds Sport & Cultuur en de ‘Meedoenregeling 18+’ denken. Ouders kunnen hier bij de gemeente Tynaarlo naar informeren.” Verenigingen kunnen zich zelf aanmelden en Niessink wil meegeven dat wanneer een vereniging twijfelt over eventuele deelname ze altijd aan de bel kunnen trekken: “We begrijpen dat een voetbalvereniging bijvoorbeeld minder snel aan zoiets meedoet. Een hengelsportvereniging of een basketbalvereniging daarentegen kan via dit platform wellicht meer mensen bereiken dan wanneer ze het zelf op poten moeten zetten. Vraag gerust een buurtsportcoach, cultuurcoach of jongerenwerker van de gemeente wat de mogelijkheden zijn. Juist nu gedurende de coronacrisis is het zeker voor kinderen belangrijk om te blijven bewegen.” Ze stelt tot slot: “Door veel te bewegen herstellen kinderen sneller bij ziekte en zijn ze mentaal vaak sterker. Bovendien zorgt veel beweging ervoor dat kinderen ’s nachts beter slapen en dat ze op gezond gewicht blijven. Ze leren samenspelen met andere kinderen en dat is goed voor de sociale ontwikkeling.” Win-win-winsituatie dus!