Handbaldames VAKO houden punten eenvoudig in huis

Afbeelding
Sport

VRIES – Op zondag 26 januari stond dé wedstrijd van het jaar op het programma voor onze handbaldames. De ploeg uit Vries staat al enige tijd eenzaam aan de top met een gat van vier punten tussen hen en de nummer twee SVBO uit Emmen. SVBO was de tegenstander afgelopen zondag en dus werkten de dames een wedstrijd met grote belangen af. Dat de Vriezenaren scherp aan deze wedstrijd moesten beginnen stond buiten kijf. De trainingen van de week voorafgaand aan de wedstrijd beloofden veel goeds. Daar waar de meiden soms wat opstarttijd nodig hebben om in de wedstrijd te komen, stond het nu in no time 4-0 door snelle aanvallen. De eerste twee penalty’s voor SVBO waren ook al snel een feit, maar de ploeg uit Emmen had moeite om deze in het net te leggen tegenover een zeer sterk keepende Sonja Tolner. Zo wist de tegenstander niet aan te sluiten en bouwde VAKO verder aan de uitloop. Vele snelle tegenaanvallen waarin de dames elkaar goed wisten te vinden, maar ook in de opgezette aanvallen wisten ze genoeg rust en druk te behouden waarbij er altijd iemand vrij kwam, zo ook Suzanne Maatje vanaf de rechterkant die overkwam op de cirkel en op maat werd aangespeeld door Lisanne Liewes. Ook op de linkerkant wist Nienke Hendriks haar ruimte te pakken en te scoren. Daar waar VAKO als een geoliede machine liep, wist SVBO elkaar helemaal niet te vinden. In de allerlaatste seconde smeet Nanda de Vries de bal nog keurig in het net, waardoor beide damesteams konden gaan rusten met een stand van 11-4.

In de tweede helft ging de thuisploeg gestaag verder en bleven ze makkelijker scoren dan hun tegenstander. Milou Hoge liet ook deze wedstrijd weer zien wat voor toegevoegde waarde en stabiele factor zij is voor de koploper, zowel door teamgenoten vrij te spelen, maar ook door meermaals vanaf de middenopbouw voor haar eigen kansen te gaan. In de tweede helft wist SVBO wel meer te scoren, maar de score kwam voor VAKO niet meer echt in het gevaar. SVBO lukte het zo nu en dan om een penalty te versieren, maar Tolner pakte deze wedstrijd al acht van de Emmer penalty’s. Bij de negende poging capituleerde de sterkspelende doelvrouw.

Uiteindelijk wist VAKO met gemak de punten in huis te houden en hebben ze vol zelfvertrouwen en overtuiging zestig minuten gehandbald met elkaar. Eindstand: 26-17. Als VAKO deze lijn in de komende wedstrijden weet door te trekken en geen puntenverlies lijden, kunnen ze het kampioenschap op zaterdag 7 maart verzilveren in Emmer-Compascuum, maar ze spelen eerst volgende week om 15.00 uur thuis tegen het tweede team van de CirkelTijgers uit Groningen.