VAKO in het nieuwe huis

Afbeelding
Sport
‘We zijn blij, het gebouw is ingeburgerd’
VRIES - VAKO is trots en blij met het nieuwe onderkomen. Alle faciliteiten zijn aanwezig rond het Fielitazz Goethart Sportpark. Daarnaast is het ook nog eens een gezellig clubgebouw. Modern, maar VAKO vergeet haar historie niet. Die zien we onder meer terug in de kantine, waar achter de bar twee gigantische oude foto’s hangen. Wat valt er eigenlijk nog te wensen?  Nou, het complex is nog niet af en wensen blijven er, als we voorzitter Koos Koops daarover spreken.
Want: er moet nog nieuwe verlichting komen. Met het oog op de komende donkere periode een welkome voorziening. Een en ander is vertraagd. “De gemeente moest een aanbesteding doen. Maar ja, de vakantieperiode zat er tussen”, weet Koops. “Er moest een vergunning in orde worden gemaakt. En daarnaast inplannen van de oude installatie in combinatie met de sloop van het oude clubgebouw. Dat moet worden afgekoppeld, dan pas kunnen we het gebouw afbreken. Het clubgebouw is ingeburgerd, daar zijn we blij mee. De velden zijn op zich prima. We hebben geen last meer van engerlingen die behandeld zijn met aaltjes.”
He ledenaantal. De successen van de Nederlandse vrouwen, de trotse Europese kampioen, zou effect kunnen hebben. “Niet direct effect”, merkt de voorzitter. “Maar meisjesvoetbal is in het algemeen populair. Maar de jeugd, dat is welkom. De laatste tien jaar is er niet gebouwd in Vries. We missen jonge gezinnen. Dat zien we terug in het aantal jeugdleden. Diepsloot, daar is het wachten op.’
Het eerste elftal. “De ambitie is om mee bovenin te draaien en voor promotie te strijden. Je weet het nooit. Er zijn vijf zware concurrenten. Ik hoop dat we mee kunnen doen voor een prijs”. Koops zit even op de trainersstoel. Marcel Poll is de nieuwe kapitein op het rood-gele vlaggenschip. Over zijn benoeming:  “We hebben hem zelf geselecteerd. Hij is jonger. Dat is opvallend. We hebben ook geselecteerd op een jonge, ambitieuze trainer, die communicatief ook goed is.  Hij is nu vier weken bezig, maar maakt nu al een goede indruk. Ook de terugkoppeling naar de spelers toe is positief. Het is nog pril. Pas na een half jaar kunnen we hem beoordelen”.
De huiskleuren
Koos Koops moet het antwoord schuldig blijven, de huiskleuren, rood en geel. Waar zouden die vandaan komen? “Het zou kunnen dat iemand geel en rode stof over had”, denkt Koops. De kleuren rood en geel doen denken aan de Spaanse vlag. Rood staat voor furie, geel voor zon. Past dit bij VAKO? Warmte wel…Rood-geel dat zijn ook de kleuren van Be Quick, Go Ahead Eagles, Valencia, om maar eens een paar dwarsstraten te noemen. Valencia, ook Spanje. Maar goed, de herkomst is niet geheel duidelijk, mooie kleuren zijn het zeker. Overigens ook de bedenker van de clubnaam VAKO is niet bekend. Vriezer Activiteit Kenmerkt Ons werd opgericht door een groepje ‘gewone’ jongens en studenten aan de HBS in Assen, wordt beschreven in het boek 75 jaar VAKO. Bij ouders van een van de oprichters is nogal weerstand tegen de ‘ruwe sport voetbal’. Maar er is geen weg terug. De club wordt op 31 mei 1930 opgericht, in Hotel Van Wijk aan de Brink
Prestaties VAKO
Twee keer in de tweede klasse
VAKO’s beste prestatie in de clubhistorie is een elfde plaats n de tweede klasse in 1977. VAKO kwam  een keer eerder uit in de tweede klasse en werd in  1991 twaalfde. Het verblijf duurde beide keren een seizoen. De rood-gelen pendelen sinds 1970 tussen derde en vierde klasse. De langste periode in de derde klasse was twaalf jaar. De prestaties van de laatste tien jaar (van 2007-2017): 2007: 9e plaats derde klasse, 2008: 8e plaats derde klasse,  2009: 10e plaats derde klasse, 2010: 12e plaats derde klasse, 2011: 7e plaats vierde klasse, 2012: 5e plaats vierde klasse, 2013: 3e plaats vierde klasse, 2014: 3e plaats vierde klasse, 2015: 3e plaats derde klasse, 2016: 10e plaats derde klasse, 2017: 7e plaats derde klasse. (Bron: Voetbalnoord.nl)
VAKO-lied: ‘Oh, s.v. VAKO da’s een club uit duizend’
In het betaald voetbal heeft iedere verenging wel een clublied. In het amateurvoetbal is dit niet zo vanzelfsprekend. VAKO heeft echter wel een officieel clublied. De tekst is van mevrouw R. Oosterbring-Buiter.  Naar alle waarschijnlijk is de tekst gemaakt ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan (bron: Programmaboekje 50 jaar VAKO). Die tekst (deels) is als volgt.
‘We zijn nu allemaal
Hier weer bij elkaar
Want de voetbalclub VAKO
Is al vijftig jaar.
’t Was negentiendertig
Toen de club is ontstaan,
Een groepje mannen
sloot zich bij elkander aan
refrein. Oh, s.v. VAKO da’s een club uit duizend.
Ja, s.v. VAKO da’s een club naar mijn hart.
In de eerste jaren
Is VAKO gegroeid,
Want steeds meer jongens
Werden door het voetbal geboeid.
Dus werd een tweede
En een derde gebracht,
In zo’n klein poosje zeg
Wie had dat nu gedacht.
Refrein Oh, s.v. VAKO da’s een club uit duizend.
Ja, s.v. VAKO da’s een club naar mijn hart’

UIT DE KRANT