Actief toont lef in de derby met Peize, maar VAKO stelt wederom teleur

Sport

REGIO - De wedstrijd tussen Actief en Peize boeide volop en het échte derby venijn zat in de staart. De Eeldenaren hielden lang stand en leken met een verrassende zege het Hopbeldorp te verlaten. Echter het slotoffensief van Peize werd Actief toch nog fataal: 2-2, een einduitslag waar vooraf ongetwijfeld voor getekend was. “Ja absoluut”, aldus Actief-trainer Roland Beuvink na afloop van de hectische burenstrijd. “Ik heb genoten van mijn ploeg voor rust en een compliment voor de strijdlust. En ja dan is het jammer natuurlijk dat het toch nog 2-2 wordt.” De teleurstelling was begrijpelijk, maar voor hetzelfde geld hadden de Peizenaren ook nog een winnende goal gemaakt na die gelijkmaker. Dat zou onrecht zijn voor de Eeldenaren, want Actief speelde een heerlijke eerste helft met volop kansen. Het zure was dat Peize al vroeg op voorsprong kwam. De corner van Peizenaar Danny Kregel was scherp en doelman Sander Terwal beklaagde zich over duw- en trekwerk in zijn vijfmetergebied waardoor Peizenaar Guido Rossing de bal over de doellijn kon werken. Daar had Terwal zeker een punt, maar arbiter Egbert Koning uit Heiligerlee zette hier al de toon voor de rest van de middag: niet teveel fluiten en vooral veel laten doorgaan. Deze ‘Bas-Nijhuis-manier-van-fluiten’ werd niet door een ieder gewaardeerd, maar het kwam hoe dan ook wel het kijkspel ten goede deze middag, want de derby verveelde geen minuut. Op het bijveld van Peize (kantine, accommodatie en hoofdveld liggen allemaal onder de schop voor een grootste renovatie) golfde het spel op en neer. Actief was ondanks de vroege achterstand heer en meester voor rust. Met name Bram Sternsdorff speelde op de linkerflank een prima pot en was keer op keer gevaarlijk met goede rushes en dito voorzetten. Spits Ermin Imelman wist er niet altijd raad mee. De Eelder voorwaartse maakt even gemakkelijk zijn doelpunten als dat hij zijn vele kansen kan missen. Na dik twintig minuten kwam de verdiende gelijkmaker voor Actief. Uit een corner een prima kopbal van verdediger Sander Koops (1-1) en voor rust ook nog de 2-1 voor Actief, eveneens dik en dik verdiend. Imelman met zijn handelsmerk: scorend, bekwaam en trefzeker: 1-2. Na de thee moest Actief terug. Peize, een fysiek sterke ploeg drong aan en het was met een serie hoekschoppen, vrije trappen en inworpen (die door de sterke aanvoerder Simon Wekema tot halve vrije trappen werden gepromoveerd) wachten op de gelijkmaker. Die viel dan ook uiteindelijk in de extra tijd. Invaller Patrick Timmer velde het vonnis, daarmee het spierballenvoetbal van Peize belonend. Nog even de vlam in de pan langs de zijlijn waar Wekema net even té hardhandig tekeer ging waarop de Eelder bank dan weer net even té fel op reageerde. De toeschouwers tevreden naar huis na deze onderhoudende pot voetbal. Trainer Beuvink keek terug met dubbele gevoelens. Een punt koesterend, maar ook met het besef dat een zege o zo dichtbij was. “We kunnen in ieder geval verder hiermee. Dit geeft weer perspectief na de laatste nederlagen.” Actief speelt volgende week thuis tegen Titan.

SVZ eveneens in deze derde klasse B uitkomend won weer eens. Een fraaie 5-2 overwinning in en op Engelbert. De start was echter allesbehalve fraai van de Zeijenaren. Vroeg op achterstand door Yannick Mugabe en ook al vlot een 2-0 door Engelbert via Jordi Rasterhoff. De tweede helft ging SVZ stukken beter af, nu met de wind in de rug. Het werd uiteindelijk 5-2 maar een hogere uitslag behoorde zeker tot de mogelijkheden. Doelpuntenmakers bij SVZ waren Patrick de Vries (2x), Jochem Haverkate, Luc van Zanten en Avner Leidelmeyer. Trainer Wim Lamers keek tevreden terug op het duel met de Groningers: “Smetje was het aantal gele kaarten dat we ontvingen, maar zeker een goede teamprestatie met opbouw en druk zetten.” Een andere fikse tegenvaller deze middag was ook nog het uitvallen van vormgever Mark Ybema met een lelijke enkelblessure. Het is afwachten hoe lang hij uit de roulatie is. Zondag aanstaande komt Weerdinge naar Zeijen.

VAKO kreeg wederom veel goals tegen, teveel naar de mening van trainer Cor Meijer. Het werd liefst 5-0 voor SJS in Stadskanaal. De ploeg uit Vries speelt wekelijks op zich prima een potje mee, hoort dit ook vaak van de tegenstander, maar krijgt veel te gemakkelijk de goals tegen waardoor het moeilijk punten pakken wordt. “Klopt, dit kan niet langer zo. We zullen echt meer zekerheid moeten inbouwen”, zo erkent ook Meijer. Ervaring, duidelijkheid en stabiliteit is wat deze (te) jonge ploeg van VAKO nu nodig heeft om het tij te keren na een aantal dikke nederlagen. Iets minder vrijheid en blijheid, de teugels aantrekken, zo ziet ook Meijer: “Ja het moment van wat harder ingrijpen is nu wel bereikt inderdaad.” Dat kan aanstaande zaterdag wanneer Wildervank naar het fraaie sportveld De Fielliettaz Goethart komt. SJS kwam afgelopen zaterdag eenvoudig op voorsprong door VAKO geblunder achterin. Het is daarna simpel afronden voor SJS spits Gerwin Heidema na onkunde van de VAKO defensie. Voorin verzuimt vervolgens Ivar Goedkoop VAKO op 1-1 te zetten waarna de thuisploeg uit een corner op 2-0 komt en het eigenlijk al weer over en uit is voor de mannen uit Vries. Dezelfde Goedkoop krijgt nog voor rust een kans op 2-1, maar het lukt Goedkoop de laatste weken wél om de kansen te creëren maar minder om ze ook daarna daadwerkelijk af te maken. Nanne-Jan Koopman nam zijn plaats in na de rust. Echter vrij vlot na het beginsignaal van de tweede helft leidt een mispeer van doelman Ronan Rona de 3-0 in waarmee ook het geloof in een goed resultaat voor deze middag definitief is verdwenen. Trainer Meijer probeert het nog wel met een viertal wissels, maar de wedstrijd is al gespeeld in Stadskanaal. Over en uit en wederom een dikke nederlaag voor de rood-gelen die na vijf duels onderaan staan. Tot overmaat van ramp valt ook nog Jasper Eizinga uit met een lelijke knieblessure. Bij VAKO zal het roer om moeten om dit seizoen te redden.

SV Tynaarlo moest dit weekend naar Groningen waar SC Stadspark wachtte op de mannen van trainer Jan Veenhof. Een succes werd het niet en SVT keerde met een 5-2 nederlaag terug naar het Drentse. “Inderdaad een flinke nederlaag”, zo blikt Veenhof terug. “We speelden op kunstgras, geen excuus voor de nederlaag, maar ik merk wel dat mijn spelers toch altijd weer even moeten wennen aan deze ondergrond.” Stadspark profiteerde volop hiervan in de eerste helft met vier goals uit zes dikke kansen. (doelpuntenmakers Gert Jan Webers (2x), Wout Kuizinga en Yord van Wermeskerk) en daarmee was de strijd gestreden. Na rust kwamen de gasten beter uit de voeten op het snelle kunstgras. Scoorden tweemaal via Nick Matulessy en Wouter Schenk, maar na de 5-0 van wederom Webers met zijn derde goal van deze middag. Een moment op een resultaat zat er geen moment in deze middag voor Tynaarlo. Volgende week nieuwe kansen als Haren op bezoek komt, een mooi affiche.

Yde de Punt weet weer wat winnen is. Liefst 7-2 thuis tegen Woltersum en dat is een mooie opsteker na de lelijke uitglijder de laatste keer tegen Farmsum. Toch kwamen de mannen van trainer Chris de Jong achter door een strafschop na ruim een kwartier van Woltersum, benut door de Groninger Cees bij de Leij. Een misstap die een minuutje later al weer rechtgezet werd door de talentvolle Bram Cazemier (1-1). Maar even later ging het wederom fout voor de gastheren. Uit een corner maakte Noah Darwinkel van Woltersum 1-2. De Jong gooide het wat om in de opstelling met drie spitsen en dat sorteerde effect. Rick Bloupot trok de stand weer gelijk (2-2) en de dit seizoen zeer gemakkelijk scorende Mark Koops zette vlak voor de thee Yde voor de eerste keer deze middag op voorsprong (3-2). De andere jongeling Sacha van der Molen was met zijn rushes en assist van grote waarde in deze periode. Na rust was het eenrichtingsverkeer en scoorde Yde nog viermaal. Twee keer Koops en ook tweemaal Bloupot en een fraaie 7-2 als eindstand. Volgende week een fraaie wedstrijd op het programma. Uit tegen de trotse en nog ongeslagen koploper Groen Geel uit de stad Groningen.

Annen was dit weekend vrij. FC Zuidlaren ging onverdiend onderuit op eigen veld tegen SC Loppersum (1-2). Dat verslag vindt u elders in deze krant.