Goud en brons voor Highland Dancers uit Zuidlaren

Afbeelding
Sport

ZUIDLAREN - De dansgroep Highlanddancing.nl uit Zuidlaren is afgelopen weekend in de prijzen gevallen tijdens de Silver Ghillie Competition danswedstrijd in Tilburg. In totaal zijn er zeven bronzen en één gouden medaille in de wacht gesleept.

Er werd meegedaan in drie verschillende categorieën, en aan zeven verschillende dansen. De gouden plak werd veroverd door Tessa Weeke uit Hoogezand, die met haar uitvoering van de Scottish Lilt de concurrentie in de categorie 18+ ver achter zich liet. Bij de Reel of Tulloch en de Sword Dance haalde ze de derde plaats.

Corine Jager uit Stadskanaal (14) wist in maar liefst vier dansen de derde plaats te behalen. Bij de Highland Fling, de Sean Thriubhas, de Flora MacDonald’s Fancy én de Trophy Fling schreef ze het brons op haar naam. Mathilde Oosting uit Assen haalde brons in de categorie 18+ bij de Flora MacDonald’s Fancy.

Over de dansgroep
Highland Dancing NL is een Schotse dansgroep met het thuishonk in Zuidlaren. De dansers komen uit de drie noordelijke provincies en trainen elke week om mee te kunnen doen met diverse competities en optredens in binnen- en buitenland. Daarnaast geven ze ook workshops, zo kun je op 1 en 2 juni snuffel aan deze dansvorm op het Zomerfolk festival in het Stadspark in Groningen.
De groep bestaat uit tien dansers (en een doedelzakspeler) variërend in leeftijd tussen de 8 en de 45 jaar, variërend van beginners tot ervaren dansers.

Wat is Highland Dancing
Highland Dancing is een Schotse dansvorm, die vroeger werd beoefend om kracht en discipline te testen tussen verschillende Schotse clans. Later werd het zelfs door het Schotse leger gebruikt om soldaten te testen.

De ‘Highland Fling’ en de ‘Sword Dance’ zijn de bekendste varianten. De meeste dansen vertellen een verhaal waarbij bewegingen symbool staan voor een gebeurtenis. Zo wordt er bij de ‘Sean Triubhas’ het afschudden van een broek nagebootst. Dit is ontstaan nadat het verbod op het dragen van een kilt werd opgeheven en de broek eindelijk afgeschud mocht worden.

Highland Dancing vergt veel training, conditie en doorzettingsvermogen. De specifieke technieken worden tijdens kampioenschappen en competities streng beoordeeld door een deskundige jury.

De Silver Ghillie Competion is een jaarlijks terugkerende danscompetitie, georganiseerd door Doedelzakvereniging Dutch Pipes and Drums.

UIT DE KRANT