Kinderen turnen, voetballen en lasergamen in sporthal Groote Veen

Afbeelding
Sport

EELDE - In de sporthal Groote Veen in Eelde wordt een club van ongeveer 26 basisschoolkinderen ingedeeld in groepjes. Het is meivakantie, daarom organiseert de gemeente verschillende sportieve activiteiten voor kinderen.

Nadat de groepjes zijn gevormd, verdwijnt de ene helft van de kinderen door een deur naar de andere zaal. Daar zal straks op het scherpst van de snede een partij lasergamen plaatsvinden. De groep die achterblijft verplaatst zich naar de muur van de zaal. Een van de buurtsportcoachses van de gemeente zet een compressor aan, een lange mat vult zich met lucht. 

De oefeningen beginnen eenvoudig, een voor een rennen de kinderen over de mat. Daarna mogen ze de lengte van de mat huppelen, daarna wordt het niveau opgevoerd. Halverwege moeten de kinderen een ‘zweefrol’ maken. Hierbij springen de jonge acrobaten eerst de lucht in, de onvermijdelijke val wordt daarna omgezet in een sierlijke koprol. Dat gaat met wisselend succes. Een jongen is kritisch op zijn rol, “Ik sprong veel te laag,” moppert hij terwijl hij de mat verlaat. 

Daarna is het tijd om synchroon te springen. Terwijl het lage gebrom van de compressor door de hal galmt, stuiteren paartjes kinderen zij aan zij over de mat. Wanneer die oefening erop zit legt de begeleidster ze een uitdaging voor: wie wil mag een salto maken. “Probeer daarbij dan op je voeten te landen.” Ze heeft de woorden nauwelijks uitgesproken of de eerste jongen rent al over de mat, om vervolgens een perfecte salto te maken. Sierlijk landt hij op zijn voeten, het is duidelijk niet de eerste keer dat hij het probeert. 

Wie een salto nog te spannend vindt doet iets anders, zoals een radslag. Ondertussen is in de naastgelegen zaal een strijdgewoel losgebarsten. Het licht is uit, in het schemerdonker zijn nog net obstakels, matten en netten te ontwaren. Gewapend met lichtgevende geweren bevechten de kinderen elkaar. Een jongen verstopt zich achter een bok, hij ligt in in hinderlaag voor een nietsvermoedend meisje dat om de hoek komt. 

Op de mat komen de oefeningen inmiddels aan het einde. Als laatste element wordt een race georganiseerd. In groepjes van 2 sprinten de kinderen. De winnaar mag weer achteraan sluiten. Dit proces gaat door tot er 1 jongen overblijft: met een rood hoofd en een trotse blik stapt hij van de mat.

Even later zitten Esmee en haar nicht Lausanne uit te puffen. “Het was heel leuk,” vertelt Esmee. Het wordt wel al snel duidelijk waar de dames het meest naar uitkijken: “Lasergamen,” lachen ze in koor. De vorige groep is ook net klaar, zij schuiven door naar de mat. Lausanne en Esmee moeten nog even wachten tot ze elkaar met lasers te lijf mogen, ze gaan eerst nog voetballen.

Sportcoach Nynke Niessink leidt de ochtend in goede banen. “We zijn tevreden over de opkomst vandaag. Dit is een goede manier om kinderen tijdens de vakantie in beweging te houden en te zorgen dat ze niet de hele dag achter de laptop zitten.”

UIT DE KRANT