Grootste show voor bevlogen dierenliefhebbers
EELDERWOLDE/ZUIDLAREN – Kleindierenliefhebbers kijken uit naar de 33e Noordshow die op donderdag 5, vrijdag 6 en zaterdag 7 januari wordt gehouden. Maar liefst elfduizend dieren zijn te bewonderen in de aloude Prins Bernardhoeve. Er worden meer dan tienduizend mensen verwacht op de grootste show in zijn soort van Nederland. De Vriezer Post nam alvast een kijkje achter de schermen. Met Jan Krijthe uit Eelderwolde, een van die bevlogen dierenliefhebbers.
"Hij zit in het kippenhok", zegt zijn vrouw bij het eerste telefonisch contact. De volgende morgen zit Krijthe alweer bij zijn kippen. En toont eerst een Barnevelder kip en dan een ‘Hollander’, het bekende zwart-witte konijn. Die is zo tam als wat. "Deze fok ik al vijftig jaar. Kijk, de lijn van zwart naar wit is precies gelijk. Daar word je onder andere op beoordeeld bij keuringen. Het is vooral een kwestie van geluk", zegt de 76-jarige Krijthe, erelid van de Noordshow. Krijthe (in Eelde geboren, eigenaar van het garagebedrijf dat later is overgenomen door Wim Polling) begon vijftig jaar geleden met deze hobby, nadat zijn voetbalcarrière bij Actief was beëindigd vanwege een kapotte knie. "Ik heb altijd wat met dieren gehad. Bij ons thuis op de boerderij hadden we zwienehokken, maar daar zaten geen varkens in. Wel kippen, konijnen en wat al niet meer. Het zit in de genen". "Hij sleepte met van alles naar huis. De vraag was altijd: waar komt hij nu weer mee aan", weet zijn vrouw, die hem ’s morgens direct naar buiten stuurt. "Mijn eerste konijnenhok was vervaardigd van een theekist. We hadden eerst een klein huurhuisje. Toen verhuisden we naar een grotere woning. Hoe meer ruimte, hoe meer dieren". En dus heeft Krijthe ruimte gemaakt voor zo’n vijftig kippen (onder andere Barnevelders, ‘Noordhollandse Blauwe’ en ‘Java’-krielen), waarvan er zo’n tweehonderd kuikens per jaar uitbroeden, en evenveel konijnen.
De Noordshow is toe aan de 33e editie. "Als noorderling moest je vroeger voor een grote show naar Utrecht. Toen heeft een groep noorderlingen onder leiding van Willem Ploeg uit Vries het voortouw genomen om de Noordshow op te zetten. Ploeg was de aanstichter, werkte in de bouw en had contacten met de Prins Bernardhoeve. Na twee jaar brandde het complex af. De hal werd weer opgebouwd. De Noordshow is een begrip geworden. Het evenement zou naar Assen verhuizen, maar die locatie is te klein. Het wordt iedere keer groter. Dit jaar hebben we elfduizend dieren". Kleindieren: sierhoenders, cavia’s, muizen, watervogels en siervogels. Je kunt beter vragen wat niet. "Nou, geen postduiven en kanaries. Wel de originele tortelduif". Show of wedstrijd?. "Dat is een goede. Het is een show voor bezoekers en een wedstrijd voor deelnemers. En die deelnemers verheugen zich ook op de contacten met andere fokkers. Bij ons komen al jaren collega-fokkers overnachten. Dat is altijd heel gezellig. De grootste show van Nederland? Wij noorderlingen houden niet van snakken. Maar schrijf het maar op". De grootste dus. "Laten we het anders stellen. Wij hebben de meeste mensen die meehelpen. Daar zijn zuiderlingen jaloers op. Bij de Noordshow zijn zeventig verenigingen aangesloten, die allemaal stemrecht hebben. Als de show wordt opgebouwd komen de mensen uit alle delen van het Noorden: van Schoonebeek, Uithuizermeeden, Dokkum tot Balk. Tweehonderd man bouwen de zaak in een dag op". Krijthe, die lid is van zowel Vriendenkring Eelde als KSV Vries, heeft al heel veel prijzen gewonnen. Het eerste kastje pronkt in de kamer. In een van de verblijven achter het huis staat een indrukwekkend gevulde prijzenkast. Jan Krijthe ziet het vooral als hobby. "Ik hoop dat de rassen in stand worden gehouden, help anderen en vindt het mooi om mensen enthousiast te maken". We proberen de lezers ook enthousiast te maken. Bijzonder dit jaar is de rasgebonden Europa-show. Krijthe: "In 1992 hebben we in Zuidlaren de ‘gewone’ Europa-show gehad. Met 26000 dieren zaten alle hallen vol. Rasgebonden wil zeggen een groep kippen, van de ‘Nederlandse Sussex, Orpington en Dorking Club’". Europa is de juiste benaming. Deze leden komen uit heel Europa. "Eentje rijdt daarvoor 1600 kilometer", weet Krijthe. De Noordshow kent ook een speciale Jeugdshow, die voor de achtste keer wordt gehouden. Ook hier: groei in het aantal dieren. Vierhonderdvijftig inzendingen dit jaar. Om dan liefhebbers nog meer te prikkelen noemt Krijthe enkele bijzondere exemplaren die te bewonderen zijn tijdens de 33e show. "Heb je wel eens gehoord van de Lachduif? En de grootste gans, de Toulouse-gans, is aanwezig. Maar ook de kleinste kip die voor het eerst tijdens de Noordshow gepresenteerd wordt: de Serama. De Noordshow is een gezonde club, die nooit subsidie heeft ontvangen". Die show, gedragen door bevlogen kleindierenliefhebbers, wordt donderdagmorgen 5 januari geopend door niemand minder dan staatssecretaris Bleker.