Trudy Diepstraten en Ronald Swaneveld vinden communicatie toverwoord

VRIES – Het is géén relatietherapie, toch worden sessies bij stichting Encounter als zeer waardevol ervaren. De stichting, die weekenden en nazorg organiseert voor stellen die aan hun relatie willen werken, heeft ook geen winstbejag. Met het middel communicatie wil het relaties laten opbloeien.

“Encounter is een wereldwijde organisatie welke voort is gekomen uit de katholieke kerk,” trapt Trudy Diepstraten af. “Vanuit de kerk werd er in eerste instantie de nadruk gelegd op kinderen in instabiele gezinnen. Pas later kwam het besef dat het zich op de ouders moest gaan richten. Tegenwoordig staat de stichting los van de kerk, maar is de missie om relaties te laten opbloeien hetzelfde gebleven.”

Voor wie het niet gewend is kan het wat soft klinken. Je gaat als echtpaar met meerdere stelletjes in een hutje op de hei zitten en praat daar over punten wat goed gaan en wat verbeterd kan worden in de relatie. Encounter bewijst echter dat het werkt. Door middel van communicatie via brieven naar elkaar groeit men in een relatie naar elkaar toe. “Schrijvend kun je jezelf beter verwoorden, terwijl je wel dichtbij jezelf blijft,” vervolgt Diepstraten. “Het kan bijvoorbeeld over gevoelens en onderwerpen gaan die normaliter moeilijk met elkaar worden gedeeld. Seksualiteit bijvoorbeeld, een heel gevoelig thema waar man en vrouw andere opvattingen over kunnen hebben. Tijdens de weekenden leren stellen van elkaar door elkaars ervaringen te delen. Dat zijn levendige verhalen en dat raakt. Door zo open naar elkaar te zijn fleuren relaties op. En bij een weekend houdt het niet op. Er is ook een natraject waarbij een intentiepaar een ander paar begeleidt. Dat gebeurt door middel van een themabijeenkomst in de regio, waarbij elk thema van het weekend opnieuw wordt behandeld.”

Diepstraten geeft aan dat het erg goed kan werken, al ziet ze het niet als relatietherapie. “We hebben bijvoorbeeld sinds kort een stel uit Assen bij de groep en zij vinden het fantastisch. Er was verwijdering, maar dit is echt een manier om dichter bij elkaar te komen. Er is namelijk best veel eenzaamheid in relaties en door te communiceren per brief groeien mensen weer naar elkaar toe. Prachtig toch?”

Vrijblijvende informatie kan worden aangevraagd via encounter-noordoost@live.nl of door de website te bekijken: www.encounter.nl.

 

Stichting Encounter