"Niet te geloven dat dit in Nederland gebeurt"

ZEEWOLDE/EELDE – Even vergeten dat je ziek bent en volop genieten van alles wat je leuk vindt. Dat overkwam de 11-jarige Joan en haar gezin – uit Eelde – afgelopen zaterdag Ze mochten deelnemen aan een ‘Super Opkikkerdag’ vol verrassingen, om even weg te zijn uit de dagelijkse, vaak harde, realiteit van behandelingen en doorlopende ziekenhuisbezoeken.

De Eemhof in Zeewolde was door Stichting Opkikker voor een dag omgetoverd tot een waar ‘opkikkerland’ waar ruim 55 gezinnen zo’n unieke dag mochten beleven. Stichting Opkikker is opgericht in 1995 als particulier initiatief en werkte destijds volledig met vrijwilligers. In 1996 is gestart met het organiseren van 20 Opkikkerdagen voor gezinnen waarvan het kind onder behandeling was in het AMC te Amsterdam. De afgelopen zestien jaar heeft de stichting een enorme groei doorgemaakt en is actief in het hele land. De stichting kent een samenwerkingsverband met 58 ziekenhuizen. Naar verwachting zal de organisatie dit jaar meer dan 1600 gezinnen ‘opkikkeren’.

"In één woord fantastisch", verwoordt Miranda, de moeder van Joan. "We werden door vrijwilligers op een hele bijzondere wijze in het zonnetje gezet. En niet alleen de dag was geregeld, ook de overnachting vanwege de lange afstand, werd betaald. We kregen bovendien een plastic tas met hapjes. Ellen van de stichting heeft onze groep de hele dag begeleid. Belangeloos. Ik heb het goed zei ze. We hebben drie keer een uitgebreide maaltijd gehad. Je hoefde niks te doen, alles werd voor je gehaald. Ook koffie. We waren ook uitgenodigd voor een optreden van Mano, die tweede is geworden op het Junior Songfestival. Nee, ik kende de stichting alleen van naam. Doordat Joan voor de zoveelste keer werd opgenomen heeft het Martini Ziekenhuis ons aangemeld bij Opkikker. De achterliggende gedachte is het lijden van de patiënt maar ook het hele gezin. Want: alles draait om de patiënt. Eén van de hoogtepunten was een helikoptervlucht. Een helikopter was niet speciaal een droom van Joan. We moesten van te voren kenbaar maken wat we leuk zouden vinden. Wij hebben ‘snelheid en hoogtes’ genoemd. Onze kinderen hadden nog nooit gevlogen. Eng? Alleen de kleinste van vier vond het spannend, maar ook stoer. De dag bestond uit tal van activiteiten. Verwennen in een beautysalon, zwemmen in het subtropische bad, kaarsen maken, enz. De afsluiting was helemaal fantastisch. Alle vrijwilligers en medewerkers stonden aan beide kanten van de weg, met zwaailampen van politie en brandweer, iedereen uit te zwaaien. Niet te geloven dat dit in Nederland gebeurt. Hier kunnen we heel lang op teren."opkikkerdag 3 joan