"Je ziet deze kinderen helemaal opbloeien"

TYNAARLO – Kinderen uit ontwrichte gezinnen in Berlijn zoeken voor de komende zomer een vakantieadres in deze regio. Deze kinderen krijgen thuis vaak geen aandacht. Ze worden min of meer aan hun lot overgelaten. Stichting Pax Kinderhulp is op zoek naar gezinnen waar deze kinderen gewoon weer even kind kunnen zijn.

Thuis moeten ze bijvoorbeeld er zelf voor zorgen dat zij -en dikwijls ook hun jongere broertjes en zusjes- ’s morgens ontbijten en op tijd op school zijn. Ook is er vaak geen geld – de ouders hebben geen werk- voor iets extra’s en soms is er zelfs geen geld voor een warme maaltijd. Soms krijgen ze ‘kale’ spaghetti’.

Pax Kinderhulp biedt al tientallen jaren de mogelijkheid voor deze kinderen om vakantie te vieren bij gastouders. In heel Nederland gaat het om driehonderdvijftig kinderen. In de jaren ’80 kwamen er wel achthonderd. De omstandigheden- meer drugs en werkloosheid- zijn slechter geworden. Het aantal gastgezinnen is juist in aantal gedaald. Juist nu meer kinderen deze vakantie nodig hebben.

Het is de bedoeling dat deze kinderen 3 weken worden opgenomen in uw gezin. Men hoeft geen dure uitstapjes te maken; met samen eten, samen een eindje fietsen, een spelletje doen, doe je het kind al een groot plezier. Hilde de Boer heeft al dertig jaar ervaring met kinderen uit Berlijn. "Doordat onze eigen kinderen de deur uit zijn, hadden we ruimte voor een kind. In het begin hadden we ze zes weken, tegenwoordig vinden mensen drie weken genoeg. Het eerste kind was vier jaar, die hebben we tien vakanties gehad. Het gaat vooral om tijd en aandacht. Voor kinderen uit zo’n grote stad als Berlijn- ze wonen in een flat waar altijd drukte en lawaai is- is Tynaarlo een verademing. Ze vinden het vreemd dat je een schepje in de zandbak kunt laten liggen. Groenten uit eigen tuin kijken ze ook van op en vissen kennen ze ook niet. Een van die kinderen had eens een klein voorntje gevangen. Dat kleine visje móest op de foto. Uiteraard zijn er cultuurverschillen, maar dat zijn maar kleinigheden. Zo waren ze gewend als je koekjes op tafel dat ze steeds maar kunnen pakken. We leren ze dat dit hier niet gebruikelijk is. Voor hen is het ook gewoon om iets uit de koelkast te pakken, want ze moeten zichzelf zien te redden. Over het algemeen zijn er weinig problemen met deze kinderen. En nogmaals: je hoeft niet naar een pretpark. Zo zijn we eens een hele middag met een legpuzzel bezig geweest. Met de hond spelen of een ijsje halen. En je hoeft ook niet de hele tijd wat met ze doen. Thuis zitten ze alleen maar voor de tv en computer. Ze zijn het niet gewend dat er iets met hen gedaan wordt. Het gaat om een beetje aandacht. Je ziet ze opfleuren. Het leuke is als je zegt kom volgend jaar maar weer dat de ogen glanzen. Daar doe je het voor. Dat je hen een leuke vakantie bezorgt, wat ze thuis niet hebben. Taalproblemen zijn er niet. Ze komen altijd met de bus. Een bestuurslid van Pax Kinderhulp die hen verwelkomde was eens verrast door de taal. Wat voor taal spreekt dat kind?, vroeg deze zich af. Het bleek Drents. Dat kind was bij een gezin, dat Drents als voertaal had. De kinderen- vaak in leeftijd 5 tot 11 jaar – komen 14 juli aan en vertrekken op 4 augustus weer naar Berlijn. We werven ze voor de zomervakantie, maar het kan ook in andere vakanties. Ze komen een week voor de vakantie begint. Mensen kunnen daarna hun eigen vakantie nog plannen. Zelf hadden we ze dit keer met Pasen en Kerst. Het streven is om veertig kinderen onder te brengen in het Noorden. In Vries en Tynaarlo heb je maar een gastgezin. Dat moeten er toch meer kunnen worden? Het kost verder niks. Je krijgt er wel heel veel voor terug: een kind dat onder slechte omstandigheden helemaal opbloeit". .

Voor inlichtingen of aanmelding kan men contact opnemen met Hilde de Boer, tel. 0592-541532, of via de mail: hilde_deboer@zonnet.nl

PAX