Bloemen en taart voor dappere Zuidlaarders

ZUIDLAREN – Een bijzonder moment, afgelopen donderdag voor dertien inwoners van Zuidlaren. Zij zijn namelijk voorgedragen als ‘stille held’ omdat ze altijd klaar staan voor een ander en niets terugvragen. Iedereen die iemand in het zonnetje wilde zetten kon tot 20 december een brief plus motivatie in de brievenbus onder de grote kerstboom op de Brink droppen. Negen prachtige reacties kwamen binnen. De ondernemersclub van Zuidlaren besloot alle helden te verrassen en belde donderdagochtend aan bij de totaal verraste Zuidlaarders.

Patty Groenland van Jeroen Buist Keukens én lid van Verenigd Ondernemend Zuidlaren (VOZ) bedacht de ‘wensboomactie’ waarbij ‘stille helden’ geëerd worden. Ze mailde het plan naar de VOZ en die reageerde meteen enthousiast.  ‘Mijn schoonzus woont in Heerhugowaard, daar hebben ze deze actie ook georganiseerd. Dat vond ik zo leuk. Ik vroeg of ik de actie mocht kapen. Hoe leuk zou het zijn dat mensen die zich altijd voor een ander inzetten zelf eens in het zonnetje gezet worden? Stille helden zijn mensen die iets doen maar nooit iets vragen. Negen brieven zaten er in de bus. Misschien iets minder dan we gehoopt hadden, maar goed, het is ook de eerste keer dat we deze actie georganiseerd hebben. Het leuke is, dat we alle cadeaus bij de lokale ondernemers gekocht hebben. DA Hoksbergen heeft spontaan ook nog een aantal verwenpakketten gesponsord’

Als de klok bijna elf uur aantikt, is het tijd voor actie. Op naar de dertien helden. De redacteur van deze krant heeft de eer om een rondje mee te rijden. Bert van Kapsalon Bert staat al te wachten wanneer we arriveren op het eerste adres. Hij is mee namens de ondernemersclub. We bellen aan bij een huis aan de Anssen. Een grote taart voor Adrie Jansen. Zijn vrouw Minneke schreef de brief. Ze is al jaren ziek en heeft een levertransplantatie ondergaan. Adrie verzorgt haar liefdevol. Ondanks dat het ook voor hem zwaar is, staat hij altijd voor haar klaar, schrijft ze. Als Adrie de deur open zwaait en de enorme taart ziet is hij zichtbaar onder de indruk. Hij hoeft niet zo nodig in de belangstelling zegt hij, maar kan de actie wel erg waarderen.

Van meneer Jansen naar het tweede adres op de lijst: het privéstulpje van Marc en Nies Willemse, de uitbaters van Bij Cosineros. Het ondernemerspaar bleek niet thuis, maar in het horecaetablissement aan de Stationsstraat, volgens de zoon des huizes. En omdat Bert en Patty toch de prachtige bos bloemen graag persoonlijk willen overhandigen, starten we de motor nog een keer. De entree is werkelijk schitterend. De lichtjes, de houten bar, de bankjes, je zou er te plekke neerploffen met een lekker glas glühwein. Maar helaas. Het mag niet. Corona zorgt ervoor de het gezellige eetcafé al maanden de deuren gesloten moet houden. En dat is nou net waarom Marc en Nies een bloemetje verdienen, vindt dochter Natascha. ‘Ondanks dat Cosineros een groot deel van het jaar dicht is, blijven ze positief’, schrijft ze. Bert heeft Marc inmiddels weten te traceren. Nu Nies nog. Na een paar minuten is ze terecht. Ze was even bij de buuf, verklaart ze met een verbaasde blik in haar ogen. Als Patty vertelt dat ze de bloemen te danken hebben aan hun dochter, die ontzettend trots op haar ouders is omdat ze zo strijdbaar blijven in deze bizarre periode, schieten ze beide vol. Dat dit iets doet, de emotie vreselijk hoog zit, is meer dan duidelijk. Helden zijn het. Meer dan verdiend, die bloemen.

Na het bezoekje aan Cosineros zetten Bert, Patty en fotograaf Ben Trip de rondreis samen verder voort. De propvolle agenda van de redacteur van de Krant van Tynaarlo laat het helaas niet toe om langer te blijven. Het drietal gaat op weg naar Mart, Joost en Ties Kral. Mart van 16 werd het afgelopen jaar ernstig ziek, schrijven Michel en Annemieke Kral. En het mooie is dat Joost en Ties hun broer enorm gesteund hebben. De ouders zijn supertrots op hun zonen en gunnen ze alle drie een Playstationcard. Daar werkt de ondernemersclub maar wat graag aan mee. Herman Wortelboer staat ook op het lijstje van stille helden. Aangedragen door buur Eikje Honebeek die hem erg dankbaar is. Herman ruimt het blad, maakt de dakgoten van zijn buren schoon, veegt desgevraagd de stoep en is altijd in voor een praatje. Een mooie schoolvoorbeeld van ‘beter een goeie buur dan….’ is er niet toch? Van de Telefoonstraat naar de Oude Zeegserweg, de woning van Tjitte Knol. Tjitte heeft namelijk, geheel vrijwillig, dagenlang geholpen om de struiken uit de tuin van Danielle Munnik te scheppen. Dat had ze alleen nooit voor elkaar gekregen zegt ze. De wens: een enorme kerststol. En die kwam er. Bakkerij Hovius heeft speciaal voor hem een extra grote gebakken.

Karolien, Frank, Mandy en Roy hebben hun (schoon)moeder en oma voorgedragen voor een mooie bos bloemen. Bineke Terpstra heeft prachtige schilderijen van oud-Zuidlaren op doek geschilderd. En het leuke is dat alle Zuidlaarders daarvan kunnen genieten. Bineke heeft ze namelijk geschonken aan de Historische Vereniging Zuidlaren. Dat verdient natuurlijk zéker een bloemetje. Nog een brief van Danielle Munnik. Zij mag zich rijk rekenen met verschillende stille helden. Haar ouders Popko en Martha Munnik bijvoorbeeld. Ondanks de moeilijke omstandigheden waarin ze zichzelf soms bevinden staan ze altijd voor hun dochter klaar. Als er iemand een bloemetje verdient is het Rita Meijering wel, vindt dorpsgenoot Ria Wilkens. Ze is uitvaartverzorger en verleende de laatste zorg aan mensen die (veelal) overleden aan corona en hun families. Dag en nacht stond ze klaar en reisde tijdens de eerst lockdown zelfs af naar Brabant om hulp te verlenen. Van zulke helden heb je nooit teveel! Meer dan terecht dus. Op naar het laatste adres: naar Ronald Veenstra om precies te zijn. Hij helpt ja, daar is ze weer, Danielle Munnik gratis en voor niets met klussen in haar nieuwe huis. Bekend in heel Zuidlaren en ook weer niet, omdat –ie niet graag op de voorgrond treedt, schrijft Danielle die weet dat Ronald heel blij wordt van lekkere speciaal biertjes. Een heerlijk pakket speciaalbiertjes wordt hem overhandigd. VOZ kijkt terug op een zeer geslaagde actie, die volgend jaar misschien wel weer herhaald wordt. Opdat stille helden tóch een podium krijgen!