Een valentijns oproep van de cultuur coaches van gemeente Tynaarlo

TYNAARLO – De cultuurkeet van cultuurcoaches Frits Colenbrander en Gea Jonker van gemeente Tynaarlo staat gestald bij de milieustraat van gemeente Tynaarlo. Raampjes en deurtjes dicht, omringd door duintjes van sneeuw. Normaliter is de milieustraat de plek waar de keet op een vrachtwagen gezet wordt en van dorpskern naar dorpskern wordt gereden om inventieve en creatieve zaken met de bewoners te bespreken en te ondernemen. Ook voor Valentijnsdag 2021 was dit de planning. Helaas gaat dat niet door, aangezien de lockdown nog niet voorbij is. Maar Colenbrander en Jonker laten zich niet kisten. De cultuurkeet heeft Colenbrander verwarmd met kacheltjes en binnen zitten hij en Jonker per videocall klaar voor een interview. Om te laten zien dat zij “inventief tot op de centimeter blijven”, zoals Jonker dat noemt.

“We wilden eigenlijk vandaag in roze overal hier zitten en hartjes ophangen, maar nu ben ik met jullie twee aan het videobellen omdat ik niet de weg op kan met deze sneeuw. Nu doet het weer ook nog eens mee met dwarsbomen,” geeft Jonker aan. Dus heeft Jonker thuis een mooi roze hart gemaakt thuis en laat deze zien via de video.  Beide zijn nog steeds enthousiast over hun cultuurkeet en noemen het de mooiste kantoorruimte van gemeente Tynaarlo.

“Ondanks dat de cultuursector behoorlijk stil staat en de meeste verenigingen in ruststand zijn, wil niet zeggen dat wij stilzitten. Juist met een aantal verenigingen zijn we nu bijvoorbeeld aan het kijken naar de toekomst. Meestal ging het voor deze pandemie ook al niet helemaal lekker, maar door afgelopen jaar zijn ze gedwongen om kritisch naar zichzelf te kijken. Er is nu genoeg tijd om daarmee aan de slag te gaan. Daarbij kunnen wij helpen, dan maken we bijvoorbeeld samen een plan van aanpak voor de komende vijf jaar. Om de vereniging bijvoorbeeld weer gezond te maken of meer leden te werven. Maar we kunnen ook helpen met het aanvragen van cultuursubsidies. Wel leggen we daarbij uit dat subsidies nooit een structureel onderdeel van bedrijfsbeleid kunnen zijn. Het is meer een soort van bonus die gebruikt kan worden voor nieuwe initiatieven,” legt Colenbrander uit.     

Jonker vertelt over de nieuwsbrief die zij verzenden naar organisaties, culturele instellingen en mensen uit de gemeente Tynaarlo die geïnteresseerd zijn. Iedereen kan zich voor de nieuwsbrief van de cultuurkeet inschrijven. In coronatijd is het aantal mensen die de brief willen ontvangen bijna verdriedubbeld naar zeshonderd mensen. In de nieuwsbrief van de cultuurcoaches staan de nieuwste subsidies voor de sector en worden mensen geïnformeerd over nieuwe (digitale) initiatieven zoals online danslessen en thuis papieren vogels vouwen voor een gezamenlijk project. “Wat wij hiermee willen bereiken is meer verbinding tussen de mensen. Aandacht voor elkaar is juist nu enorm belangrijk. Ook al is het voor ons eigenlijk altijd al van belang geweest om zoveel mogelijk mensen te betrekken bij onze initiatieven. Mochten mensen nieuwe en veilige (fysieke) cultuur initiatieven en ideeën hebben voor de cultuurkeet, dan horen wij daar graag meer over. Mensen kunnen ons bereiken via cultuurkeet@tynaarlo.nl. Via hetzelfde mailadres kun je je inschrijven voor onze nieuwsbrief.“

Het initiatief voor Valentijnsdag zou in het teken staan van verbinding. “Nu is het belangrijker dan ooit dat Valentijnsdag niet alleen in het teken van geliefden staat, maar ook bedoelt is om waardering uit te spreken voor je buurman of die hardwerkende winkelier,” legt Jonker uit. Volgens beide coaches is iedereen een beetje digitaal moe, aangezien de meeste noodzakelijke dingen nu ook al digitaal moeten. Er is behoefte om weer fysieke dingen te doen, echt met elkaar in contact komen. “Ook iemand bellen die je niet vaak spreekt, is nu van belang. Omdat we door de maatregelen niet met de cultuurkeet op pad kunnen, hebben we daarom nu de oproep aan de mensen van Tynaarlo om elkaar een kaartje te sturen voor Valentijnsdag! Een echt kaartje,” zegt Jonker enthousiast. “Iedereen heeft wel een laatje vol met kaarten of een stapel kaarten ergens in de kast liggen, verzameld in de loop der jaren. Nu is hét moment om die kaartjes te schrijven en naar mensen te sturen. Ook naar mensen waarmee je niet dagelijks contact hebt, misschien zijn juist die mensen nog belangrijker. Ook verenigingen kunnen een kaartje sturen naar hun leden,” vult Colenbrander enthousiast aan. De activiteit dient dus uiteindelijk meerdere doelen: het is een fysiek uitje naar de brievenbus, je maakt iemand onverwacht blij en je ruimt op!