REGIO – Vanavond komen premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) om 19.00 uur met een persconferentie. Normaal gesproken stond dat voor komende dinsdag gepland, maar het persmoment is vervroegd. Naar alle waarschijnlijkheid zullen er strengere maatregelen worden aangekondigd.

De coronacijfers blijven stijgen in Nederland. Ten opzichte van andere landen in West-Europa staat Nederland er niet best voor met de verspreiding van het virus, zo blijkt uit cijfers van het RIVM. Van de 25 verschillende veiligheidsregio’s hebben er op dit moment 14 de status ‘Zorgelijk’. Voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, Ernst Kuipers, waarschuwde in het NPO Radio 1-programma ‘Spraakmakers’ dat de maatregelen die anderhalve week geleden zijn genomen niet genoeg zijn om verdere verspreiding te voorkomen. Het pleit ervoor om rigoureuzer in te grijpen. Mondkapjes verplicht stellen op drukke plekken zou een goede overweging zijn. Net als de oproep om thuis te werken, het verkleinen van de maximale groepsgrootte en het niet meer toelaten van publiek bij grote sportwedstrijden, zo zei hij.

Laatstgenoemde maatregelen lijken er te komen, zo meldt het Algemeen Dagblad. De krant schrijft dat de landelijke norm voor gezelschappen bij mensen thuis wordt teruggebracht naar maximaal vier personen. Voor openbare ruimtes zoals restaurants gaat een maximum gelden van 30 personen en in de buitenruimte mogen maar 50 personen tegelijk samenkomen. Horecabedrijven moeten hun deuren vanaf 22:00 uur sluiten en ook zal er geen publiek meer worden toegestaan bij professioneel voetbal.