“Ik doe dit voor mijn vriendje Jens”

PATERSWOLDE – Thijs Menninga (10) uit Paterswolde heeft een actie bedacht om geld in te zamelen voor Stichting Hartekind. Hij loopt vanaf mei tot oktober in een korte broek en probeert daarmee zoveel mogelijk geld op te halen voor de stichting die zich onder andere hardmaakt voor onderzoek naar aangeboren hartafwijkingen bij kinderen. In Nederland zijn dat ongeveer 1500 kinderen per jaar. Thijs’ vriendje Jens is daar één van en daarom komt Thijs in actie. “Ik wilde graag iets doen”, vertelt Thijs aan de Krant van Tynaarlo. Hij bedenkt de actie helemaal zelf en dat zorgt terecht voor trotse ouders! Waar een klein kereltje groots in kan zijn.

Wat kan ik doen? Dat schiet een tijdje geleden door het hoofd van Thijs. Hij besluit even later om in korte broek te gaan lopen en zo eerst eens het doel van €250,- te behalen. Althans dat lijkt zo, want dat is nooit het echte doel geweest. “Dat bedrag heeft mama zo ingevuld op de site, maar een echt doel had ik niet echt. Zoveel mogelijk gewoon”, vertelt Thijs eerlijk.

Vader Harrie legt de context van de actie uit: “Het is een heftige tijd geweest. Jens is geboren met een gaatje in zijn hartklep. Sommige kinderen groeien daar overheen, maar bij Jens bleek het gaatje te groot. Het anderhalf jaar oude jongetje moet geopereerd worden en dat is erg spannend. Tijdens de openhartoperatie leggen ze het hart namelijk stil. Het is dan afwachten of het daarna wel weer aanslaat. Gelukkig is dat goed gegaan. Dat Thijs dan zelf met deze actie komt, vinden wij echt fantastisch. Daar zijn wij als ouders natuurlijk heel erg trots op.“

Inmiddels gaat de actie van Thijs’ van een leien dakje. Dat vermeende eerste doel is namelijk al over de kop gegaan. De teller staat inmiddels op €567,-. “We hebben het wel eens over duizend gehad hè”, vraagt vader Harrie aan zijn zoon. “Ja, dat klopt”, haalt Thijs zijn schouders op.

Mocht men Thijs nou willen helpen om die magische grens van €1000,- te overschrijden, dan kan er via de website pifworld.nl gedoneerd worden. Een zoekactie naar Thijs Menninga levert dan de juiste pagina. Daarnaast komt er in de Albert Heijn in Paterswolde binnenkort een zuil te staan bij de flessenautomaat. Twee weken lang kan men dan het statiegeldbonnetje in de zuil gooien ten bate van Thijs’ actie. Bij Autobedrijf Ter Borch staat tevens een spaarpotje voor de actie op de balie.

Tot slot zal moeder Ronja extra wasjes moeten draaien, want Thijs beschikt over vijf korte broeken en hij houdt zich stellig aan de actie. “Ik ben niet bang voor de kou straks. Als het in oktober niet te koud is, plak ik die maand er ook achteraan”, lacht Thijs.