REGIO – Afgelopen weekend werd op veel sportvelden in de gemeente Tynaarlo volop gesport. Zo ging FC Groningen ‘On Tour’ langs VAKO in Vries, werd bij SV Tynaarlo een Meidenvoetbaldag georganiseerd en de jonge korfballers van KV Ritola in Zuidlaren kregen training van Jong Oranje-speelster Eline Haan. Een hoop bezwete en blije koppies dus op zaterdagmiddag, zowel in Tynaarlo en Vries als in Zuidlaren.

FC Groningen On Tour in Vries

FC Groningen On Tour heeft op de zaterdagochtend alles klaarstaan als de Krant van Tynaarlo poolshoogte komt nemen. Het voorstelrondje is bij de eerste groep net aangebroken en de eerste balletjes worden even verderop al hooggehouden. Een grote schare aan ouders en vrijwilligers staan verspreid langs het hoofdveld en het trainingsveld om te kijken hoe hun kroost het ervan afbrengt tijdens ‘Trainen als een prof’ zoals de dag genoemd wordt. Simon Cageling is de coördinator van de middag in Vries. De jonge voetbaltrainer, nog maar vierentwintig lentes jong immers, zorgt ervoor dat de talenten van VAKO en SV Tynaarlo aan de bak kunnen: “We hangen aan iedere dag die we organiseren een thema. Vandaag is het thema Matusiwa, omschakeling dus.” De Messi’s in spé rennen de noppen ondertussen van hun schoenen en dat zijn er veel op die zaterdag in Vries: “Normaal gesproken hebben we plek voor 96 kinderen, maar vandaag zijn het er 100.” Onder de bezielende leiding van voetbaltrainers uit de vijver van Cageling zetten zij hun beste beentje voor. Alles om maar beter te worden in het spelletje.

Meidenvoetbaldag bij SV Tynaarlo

De redacteur van de Krant van Tynaarlo rijdt daarop naar Tynaarlo, waar een MZaterdag is tevens een spannende dag in Tynaarlo, want daar staat niemand minder dan FC Twente-trainer Ron Jans voor de groep tijdens de Meidenvoetbaldag. Alle velden van de voetbalvereniging in Tynaarlo worden benut om de meiden van leuke oefeningen te voorzien. Maar liefst vijftig meiden nemen deel aan de middag die georganiseerd wordt door Harrie Hadders, Femke de Geus en Marieke Schenk. “Normaal gesproken hebben we een voetbalkamp als afsluiting, maar dat kon geen doorgang vinden vanwege corona. Dat draaiboek lag er, dus die hebben we maar gebruikt voor deze Meidenvoetbaldag”, vertelt Hadders. De meiden gaan in circuit over het hele voetbalveld en komen in groepjes aan bij diverse onderdelen. Zo staat er bij Jans een positiespel op het programma, wordt achterop het veld de nieuwe keeper van SV Tynaarlo onder vuur genomen met een afwerkvorm en richt hoofdtrainer van SV Tynaarlo, Roelof Rutgers, zich op de techniek van de meiden. Een dag vol voetbalplezier in Tynaarlo dus. Zo reageert een deelneemster: “Dat was echt een hele leuke training.” Trotse vaders kijken toe vanaf de kant: “Je ziet bij zo’n trainer meteen rendement. Echt fantastisch om hem aan het werk te zien.” Hadders hamert tot slot op het feit dat hij blij is met de samenwerking tussen de twee voetbalclubs uit de regio: “Ik denk dat het heel goed is dat we deze samenwerking met VKAO aan zijn gegaan. We weten elkaar steeds beter te vinden en dat komt alleen maar ten goede van beide clubs.”

Eline Haan op bezoek bij KV Ritola

Diezelfde zaterdag sluit KV Ritola in Zuidlaren het seizoen ook op feestelijke wijze af met een bijzonder iemand voor de groep, namelijk niemand minder dan Eline Haan. Eline Haan speelt in het TalentTeamNL, ook wel ‘Jong Oranje’ genoemd en komt met haar club LDODK uit in de hoogste korfbalklasse van Nederland, de Korfbal League. Eline Haan is geen onbekende bij Ritola. Ze volgde in Zuidlaren de jeugdopleiding voordat ze in 2018 de overstap maakte naar LDODK uit Gorredijk. Alle kinderen in de basisschoolleeftijd waren van harte welkom om mee te doen met de clinic en daar werd gehoor aan gegeven. Het werd namelijk gezellig druk op sportcomplex De Klencke.