YDE / DE PUNT – Na het Veenspook in 2012 en Het meisje van Yde in 2018 komt de toneelvereniging Erica uit Yde wederom met een theaterspektakel in de openlucht. De boerenklucht Alles Goud. Een stuk over de actuele problematiek van de boeren. Zoals stikstof en de boerenopstanden. Het verhaal gaat over een boerenfamilie, die de beesten weg moet doen en dus moet stoppen met hun bedrijf. Om toch geld in het laatje te brengen begint de familie een boerencamping. Echter dat gaat natuurlijk zoals van te voren bedacht. Zeer herkenbaar voor de bezoekers en doorspekt met knipogen naar de actualiteit. Bedenker en regisseur is Hans Langhout, die ook verantwoordelijk was voor de andere succesvolle producties in de openlucht.

Langhout is al jaren betrokken bij toneelvereniging Erica. ‘Een unieke club mensen. Ik ben verliefd geworden op Yde. Het is een club bijzondere mensen bij elkaar, allemaal een beetje gek,’ lacht de theaterproducent. Het begon allemaal 10 jaar geleden toen de club haar 100-jarige bestaan vierde met het openluchttheaterstuk ‘Het Veenspook’. ‘Wij zochten een professionele producent en regisseur, via mijn zus kwamen wij bij Hans terecht en dat klikte direct,’ legt Zus Scheepstra, voorzitter van de vereniging, uit. Langhout heeft zijn sporen ruim verdiend in de theaterwereld. Ooit speelde hij rollen in Goede Tijden Slechte Tijden, Onderweg naar morgen en Westenwind. Tevens speelde hij jarenlang Koning Koos van het Zandkasteel in theaters door het hele land. Naast acteur is hij ook producent. Via het bedrijf Langhout Theater creëert hij oude sprookjes in een nieuw en grappig jasje. Voorstellingen voor het hele gezin. Roodkapje, De nieuwe kleren van de keizer, Assepoester om een paar voorbeelden te noemen.

In het culturele jaar van de gemeente Tynaarlo in 2018 bracht de toneelclub het grootse ‘Meisje van Yde’, een verhaal over het bekendste veenlijk van Nederland. Alles weer met een knipoog en fantasie. Vanuit deze voorstelling heeft de club besloten elke drie jaar een openluchtvoorstelling te spelen en te organiseren. Dat organiseren heeft nogal wat voeten in de aarde. Langhout: ‘Alles is professioneel, behalve de spelers. Rondom het openluchttheater wordt er een gezellig horecaplein gecreëerd. En niet met een groot cateringbedrijf, maar de vele clubs uit het dorp mogen hier een chalet bestieren om van alles te verkopen. Ten behoeve van hun vereniging. Het kenmerkt de samenhang in het dorp. De verenigingen helpen elkaar waar nodig. De crossers van Yde De Punt regelen bijvoorbeeld het verkeer tijdens de acht voorstellingen in september. Acht voorstellingen met ruim 400 bezoekers. Dat is het doel. ‘Dat gaat lukken,’ zegt Langhout. ‘Het leeft enorm in de omgeving en wij hebben nu ook wel een beetje een naam opgebouwd.’

Een professionele theaterproducent in het kleine Yde. Het lijkt een beetje op een Asterix en Obelix verhaal. Een klein dorpje dat het anders doet. Vandaar de klik met het dorp, vindt Langhout. Daarnaast wilde hij iets voor de omgeving doen waar hij woont. Langhout: ‘Ik sta in dienst van de club, het draait vooral niet om mij. Alles gaat in overleg en naar kunnen van de spelers.’ Direct na de lockdown zijn de repetities van start gegaan. De spelers stonden te trappelen om weer te beginnen. De repetities zijn nu een keer per week, maar worden snel opgevoerd. Scheepstra merkt dat de spelers erg gemotiveerd zijn. De teksten zitten er snel in. In tegenstelling tot toneelverenigingen in den lande heeft Erica geen last van vergrijzing. ‘Er is jeugdige aanwas voldoende,’ legt Scheepstra uit. ‘Wij zijn niet bang voor veranderingen, qua stukken ook.’ Langhout vult aan: ‘De acteurs van dienst spelen niet altijd hetzelfde typetje. Het blijft een uitdaging voor iedereen.’ De voorzitter van Erica, ook wel de ongekroonde burgemeester van Yde genoemd, zegt ook dat Langhout de reden is dat vereniging zo bloeit: ‘Wij dachten dat wij goed konden toneelspelen totdat Hans kwam, hij brengt zoveel ervaring en dynamiek mee.’

De try-out staat gepland op 10 september en de première volgt een dag later. Spannende tijden. Ook omdat zij niet weten wat dan allemaal mag. Maar zij gaan van het positieve uit. Kaarten zijn al te verkrijgen via www.toneelverenigingerica.nl en www.openluchtspelyde.nl.