RODEN – Landgoed Mensinge verheugt zich op de Tuin en Culinair Fair die op zaterdag 25 en zondag 26 mei voor de eerste keer plaatsvindt rondom de havezate.  Ook de meer dan 120 standhouders kijken er naar uit. De fair werd de afgelopen tien jaar in museumdorp Orvelte gehouden, maar de beschikbare ruimte werd fors ingeperkt, waardoor organisator Anneke Boekee van B-Event besloot het evenement naar Roden te verhuizen.

De verwachtingen zijn hoog gespannen. Volgens organisator Anneke Boekee biedt Landgoed Mensinge tal van voordelen. “Ik hoor alleen maar positieve geluiden. Het landgoed heeft een adellijke uitstraling en dat spreekt heel veel mensen aan. Zo’n nieuwe locatie biedt ook weer perspectief. Het maakt trouwe bezoekers weer nieuwsgierig. Dat het landgoed momenteel zo in de belangstelling staat vanwege het koninklijk bezoek werkt ook mee.” De fairs van B-Event staan landelijk hoog aangeschreven en trekken bezoekers van heinde en verre. De variatie in stands is groot. Zo zijn er allerlei gerenommeerde plantenkwekers met een bijzonder assortiment tuinplanten. Maar ook gezellige brocante spulletjes, tuinmeubelen, buitenkooktoestellen, tuinhuizen en heel veel lekkernijen waarvan geproefd kan worden.   

De Tuin en Culinair Fair is ook een evenement om iets van op te steken. Wie alles wil weten over bomen kan op zaterdag de presentatie bijwonen van dendroloog Maarten van Atten.  Hij schetst de bezoekers wat er aan de hand is met de boom in Nederland. Hovenier en groenschrijver Marjan Sorgdrager laat zien hoe tuinieren leuk en goedkoop kan zijn. In het interactief vragenuurtje “Tuinieren in Crisistijd” is er heel veel te leren en te zien.  Ook is er een lezing over de Tuinen van Weldadigheid, een biologische bedrijf en een combinatie van zorg, tuinbouw, natuur en educatie. Ze telen hier een vele honderden eetbare gewassen, van groenten, kruiden en bloemen tot diverse soorten klein- en groot fruit. Zo worden onder andere diverse oude rassen in stand gehouden. In de havezate Mensinge geeft Carolina Verhoeven een boeiende en smaakvolle lezing met als titel “Romige graskaas en lentebier”. Al eeuwen wordt het presenteren van de eerste Graskaas gevierd rond de 3e week van mei. Graskaas is het ultieme seizoensproduct, de subtiliteit van het jonge smaakvolle voorjaarsgras proef je terug in de kaas! Naast graskaas, is het is een oude Nederlandse traditie de komst van de lente met een bijzonder bier te vieren. In en rondom Roden werd al vanaf de 11e eeuw hop verbouwd. De drassige veenbodem leverde het licht zilte water om in de lente een extra zwaar bier te brouwen.

Bezoekers kunnen ook zelf pesto maken van zevenblad of een kruidenproeverij bijwonen van Kwekerij de Hege Hearen. Deze kwekerij is gespecialiseerd in bijzondere kruiden. Behalve kruiden als rozemarijn, tijm, peterselie kweekt De Hege Hearen vergeten kruiden, zoals zwartmoeskervel, oerprei, heemst, geurgeraniums. Tijdens de kruidenproeverij maken de deelnemers kennis met een aantal van deze kruiden. Ze krijgen leerzame tips en een aantal hapjes en drankjes. Het is een ware ontdekkingstocht in kruidenland! Voor kinderen is er ook genoeg te beleven. Ze kunnen pizza’s bakken, zich laten schminken, koksmutsen en cupcakes versieren, popcorn maken, het is te veel om op te noemen.

De Tuin en Culinair Fair vindt plaats op Landgoed Mensinge, Mensingheweg 7, 9301 KA Roden (Drenthe) op zaterdag 25 en zondag 26 mei van 10 – 17 uur. Entreeprijs € 5 (kinderen t/m 12 jaar gratis). http://b-event.nl/tuinculinairfair.html