“Het zijn hier geen Russische toestanden hoor”

VRIES – Het gaat uiterst crescendo met TurnGroep Noord. Het initiatief van enkele ouders om turnen voor talentvolle meiden op te zetten is namelijk erg geslaagd. De vereniging is slechts twee jaar oud en heeft nu al de titel Leukste sportvereniging van Tynaarlo én van Drenthe in de wacht gesleept. Afgelopen maandag ontving de vereniging in Baarn de prijs voor Leukste sportvereniging van Drenthe.

Hoog tijd voor een praatje met secretaris Judith Knollema. Gevraagd wat het geheim van TurnGroep Noord is, antwoordt ze het volgende: “Het is gewoon een kleine vereniging met directe lijnen naar het bestuur. Daarnaast is er een enthousiaste groep ouders bij betrokken en dat maakt het functioneren bij TurnGroep Noord ook zo leuk. Iedereen is van zins er wat moois van te maken.”

De vereniging, die in 2011 werd opgericht om talentvolle turnmeiden een onderkomen te bieden, heeft ondertussen al twintig meiden in haar ledenbestand. Voordat deze meiden lid worden trainen ze eerst een tijdje mee. “Bij TurnGroep Noord gaan we voor kwaliteit. Als meisjes belangstelling hebben om lid te worden van onze vereniging trainen ze eerst een tijdje mee. De meiden die lid zijn hebben namelijk ook een bepaald niveau en trainen acht keer per week. Niet ieder lichaam kan die belasting op deze jonge leeftijd aan, vandaar dat we ook selecteren op talent en lenigheid. De motivatie moet er bij de meiden echt zijn, want ze turnen wel acht uur per week en dat moet je wel willen. De meiden die nu bij ons turnen willen er ook echt voor gaan.”

Niet alleen de meiden, ook de ouders hebben zich achter de club geschaard. “Aan vrijwilligers bij ons geen gebrek. De ouders zijn allemaal zéér betrokken en leven mee bij de club. Dat is ook het mooie van deze vereniging, het kleinschalige zorgt ervoor dat ouders en turnsters zich ook echt betrokken voelen bij het geheel.” Het is dan ook niet verwonderlijk dat TurnGroep Noord een initiatief is van een aantal ouders, onder wie Knollema zelf. “Een groep ouders in Vries, waaronder ik, zijn gestart met dit initiatief. We willen een regionale functie hebben. Ons geluk is dat sporthal De Kamp in Vries een prachtige locatie is. De turntoestellen hoeven we niet op te ruimen maar staan al klaar op het moment dat de training begint. Alles is bij ons gericht op talentontwikkeling, daarom streven we er ook naar om de turnsters 46 weken per jaar te laten turnen. Op een groep van tien turnsters hebben we één trainster die de meisjes veel persoonlijke aandacht kan geven.”

De positieve naam van de vereniging slaat dan ook aan in de regio, zo heeft Knollema gemerkt. “We merken dat we in beeld komen bij ouders, ook door de resultaten in wedstrijden die onze turnsters behalen. Ouders zijn soms voor hun dochter op zoek naar een nieuwe turnvereniging, omdat die vastloopt bij haar reguliere vereniging. Wij kunnen haar dan de uitdaging bieden om zich door te ontwikkelen. Die naamsbekendheid is ook te merken, we zijn namelijk in leden gegroeid. Toch zijn het hier geen Russische toestanden hoor, we richten ons gewoon op de ontwikkeling van het kind.”

Ondanks de positieve kritieken die de vereniging kreeg was het voor Knollema en consorten een verrassing dat ze zowel de Leukste vereniging van Tynaarlo én van Drenthe zijn geworden. “Jazeker, dit verwacht je echt niet. We zijn genomineerd voor deze twee verkiezingen en dan win je ze ook nog. Dat is prachtig en dat verdient onze achterban ook. We zitten nooit zonder vrijwilligers en daar zijn we heel blij mee. De betrokkenheid van buitenaf is groot. Turnen is eigenlijk een individuele sport, maar door de saamhorigheid binnen onze vereniging voelen veel leden alsof het een teamsport is. Beter kan haast niet.”

 

TurnGroep Noord award