Lars Pots ambassadeur en held van KNGF

TYNAARLO – Lars Pots (14) uit Tynaarlo wil dat winkels en andere openbare gelegenheden geleidehonden toelaten. Lars is de grote aanjager van het thema ‘Open Deuren voor de geleidehond’ van KNGF. Afgelopen vrijdag was zijn actie te zien op het Jeugdjournaal. Lars is bezig om de hele gemeente Tynaarlo hondvriendelijk te maken. Tynaarlo zal dan de eerste gemeente ter wereld zijn.

Moe was hij na de drie uur filmen met het Jeugdjournaal. Aanleiding: te veel honden worden geweigerd in winkels bedrijven. Toen de camera liep werd hij nergens geweigerd. Daarom moest er wat in scene worden gezet. Open Deuren voor de Geleidehond is het motto van KNGF en Lars is ambassadeur van deze actie. Zijn vader Hendrik van Restaurant Perron 3 vertelt. “Lars vond het vervelend dat hij in winkels naar buiten werd gestuurd. Ook in Zuidlaren. We hebben het hoog moeten spelen en hoofdkantoren van winkels benaderd. Ik vind dat je het niet kunt maken zulke honden te weigeren. Twee jaar geleden maakte Lars Zuidlaren als eerste dorp hondvriendelijk. En we zijn nu bezig met de hele gemeente. Daarmee worden we de eerste gemeente ter wereld. De toegankelijkheid van honden, daarvoor is inmiddels een verandering in de wet in de maak. Er komen steeds meer geleidehonden. Zoals de autismegeleidehond, assistentiehond en ptss (posttraumatische stress)-hond voor ex-militairen die iets naars hebben meegemaakt en niet meer meekunnen in de maatschappij. Bij een paniekaanval geeft zo’n hond een geruststellend gevoel. Honden voelen zoiets aankomen”. En dan is er de ‘buddyhond’. “Toen Lars 12 jaar was (inmiddels 14 jaar, red.) had hij als eerste in Drenthe een buddyhond. Er zijn twee soorten buddyhonden. Een voor patiënten met Ptss en een voor kinderen met visuele beperking. Lars was de eerste. Lars wordt straks blind. Hij zegt altijd: zonder hond is het net alsof ik naakt loop. Door deze hond kan hij zelfstandig bewegen in de maatschappij. Kijk, een buddyhond kan niet leren oversteken. Maar kan wel zorgen dat je niet over obstakels struikelt. Hij stuurt Lars om de objecten heen. Pitou moet vier keer per dag uitgelaten worden. En minimaal een ronde van 5 kilometer lopen. Dan mag hij even hond zijn; even vrij. De buddyhond is zo opgeleid dat hij de behoefte op commando doet en een vaste plek heeft. Pitou leeft ook volgens een vast patroon, ook met eten. Of hij wel eens afgeleid wordt? Hij heeft een dekje om, waarop staat ‘niet aaien’. Met het dekje om weet de hond dat hij aan het werk is en geconcentreerd moet zijn”. Lars gaat met Pitou ook op cursus. “Maar zo’n opleiding kost veel geld. Daarom hebben we een doppenactie bedacht. De actie loopt heel goed. Wij zijn inzamelpunt”.

Zijn vader is trots en niet onbescheiden. “Lars Pots is niet alleen de jongste ambassadeur, maar ook de fanatiekste. Hij is de held van KNGF. Hij is al bij de minister-president geweest. Een kind met een geleidehond heeft veel meer effect dan volwassenen. Tynaarlo loopt voorop met geleidehonden”, is zijn kernachtige laatste zin .