TYNAARLO – De gemeente Tynaarlo heeft na overleg met de Veiligheidsregio Drenthe (VRD) besloten voorlopig twee locaties ter beschikking te stellen voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Op Recreatiepark Veenmeer-Akenveen in Tynaarlo zijn sinds afgelopen week 35 tiny houses beschikbaar en op camping De Eswal in Vries worden eind deze maand 30 tiny houses ter beschikking gesteld.

Hoeveel vluchtelingen op de locaties opgevangen worden en per wanneer precies, is nu nog niet duidelijk. Daarvoor is de gemeente afhankelijk van de landelijke coördinatie en verspreiding van Oekraïense vluchtelingen. Vooralsnog zijn de tiny houses tot 1 oktober 2022 beschikbaar. ‘We hebben onze tiny houses de hele zomer gereserveerd voor de gemeente en hoe het daarna verder gaat is nog niet bekend’, vertelt Recreatiepark Veenmeer-Akenveen-eigenaar Feiko van der Veen. ‘Wij kunnen met onze capaciteit ongeveer 150 mensen opvangen. Ik moet je zeggen dat wij dit ook nog nooit hebben meegemaakt, maar het is nu hard nodig.’ Met het hoogseizoen op komst verwacht de parkeigenaar niet dat er veel zal veranderen in vergelijking met voorgaande jaren. ‘Alles gaat door en er zullen geen veranderingen zijn, omdat hier voor bepaalde tijd vluchtelingen wonen. Wij zien de mensen uit Oekraïne gewoon als normale gasten, dus of ze nu hier voor vakantie komen of vanuit een situatie als vluchteling dat maakt voor ons geen enkel verschil. Emotioneel zit het natuurlijk wel anders, maar wij proberen de mensen zo goed mogelijk verder te helpen. Wij ontvangen hier jaarlijks mensen uit alle windstreken van Europa.’

Hoe de hulp er in de praktijk uitziet is niet zo moeilijk legt Corrie Bos uit die namens de gemeente Tynaarlo actief is op Recreatiepark Veenmeer-Akenveen. ‘Je moet de mensen gewoon geven wat ze nodig hebben en dat start met een vriendelijke lach. We werken hier in verschillende ploegen en proberen de mensen te helpen met alles wat ze vragen. Wij ontvangen de mensen in eerste instantie met een boodschappenpakket voor de eerste dagen tot ze binnenkort over hun eigen leefgeld beschikken. De taal is daarbij in sommige gevallen overigens wel lastig. Er is een aantal mensen dat goed Engels spreekt, maar niet iedereen kan zich zo uitdrukken. Dan is het handig als je even de Google vertaalfunctie kunt gebruiken. Het duurt even, maar we begrijpen elkaar uiteindelijk wel en met handen en voeten versta je elkaar overigens ook al wel snel. De oorlog in Oekraïne is er door keuzes van mensen en de mensen die daarvan het slachtoffer worden moeten wij zo goed mogelijk proberen te helpen.’ Heeft u vragen? Bijvoorbeeld over wat dit betekent voor de directe omgeving, maar ook of u iets kunt doen voor de vluchtelingen die binnenkort onderdak krijgen? Mail dan naar oekraine@tynaarlo.nl of bel met 0592-266662. Op www.tynaarlo.nl/vluchtelingen-uit-oekraine vindt u ook meer informatie.