We wonen hier in Tynaarlo op een heel mooi stukje van de grote planeet Aarde. We hebben schoon drinkwater, kinderen kunnen naar school, er is goede gezondheidszorg en we hebben iedere dag voldoende te eten.

In sommige andere delen van de wereld is dat anders. Veel mensen in de gemeente Tynaarlo zetten zich met hart en ziel in om wat te doen aan die ongelijke verdeling in de wereld.

Iedere maand stellen we in de rubriek Tynaarlo Wereldwijd! een organisatie uit onze gemeente aan u voor die initiatieven ontplooit op dit gebied.

De Stichting Actie Roemenië

Waar werken jullie en wat is jullie doel?

Sinds 1992 zetten wij ons in voor zeer arme gezinnen en gehandicapte mensen in Bistrita (noord-Roemenië) en Sibiu (midden-Roemenië). Inmiddels hebben we contacten met zo’n 60 gezinnen, die zelf niet genoeg inkomsten hebben om rond te komen. Daarnaast steunen wij de Fundatia Bucurie (stichting Vreugde) in Bistrita, een dagcentrum voor verstandelijk en meervoudig gehandicapte kinderen.

Hoe is jullie project tot stand gekomen?

Ruim 20 jaar geleden gingen we met een groepsreis naar Roemenië. We logeerden daar bij gezinnen in Bistrita en Sibiu. We schrokken van de situatie in Roemenië, de armoede in de gezinnen en de ontzettend slechte omstandigheden in de tehuizen die we bezochten. Toen we weer thuis waren begonnen we spullen in te zamelen voor de tehuizen en ook stuurden we pakketten naar de gezinnen waar we overnacht hadden. Maar we hadden met meer gezinnen kennisgemaakt die eigenlijk ook geholpen zouden moeten worden. Omdat vrienden aangaven ook af en toe wel een pakket te willen sturen, was dat het begin van wat nu het sponsorprogramma van de Stichting Actie Roemenië is. Sinds 1992 zijn we actief als de werkgroep Actie Roemenië. Sinds begin 2012 zijn we een officiële Stichting.

Wat hebben jullie al bereikt?

· We ondersteunen een dagcentrum voor gehandicapte kinderen en teenagers

· We hebben een sponsorproject opgezet. Voor € 15 per maand sponsoren Nederlandse gezinnen een gezin in Roemenië. Op deze manier helpen we al zo’n 60 gezinnen met o.a. voedsel- en kledingpakketten.

· We organiseren zomerkampen voor kinderen uit arme gezinnen om ze een onbezorgde week te geven en tegelijk bepaalde normen en waarden bij te brengen

· We zijn bezig met het bouwen van een gebouw waar huiswerkbegeleiding gegeven gaat worden en van waaruit diverse andere activiteiten met een lerend karakter georganiseerd zullen worden.

· Verder voorzien we diverse gezinnen van voedsel- en schoolmateriaal en helpen we bij het bekostigen van zaken als medicijnen, operaties, het opknappen van huizen en nog veel meer.

Is steun aan Roemenië nog wel nodig? Ze zitten nu toch ook bij de EU?

De situatie is zeker een heel stuk verbeterd, vergeleken met 20 jaar geleden. Er zijn minder kindertehuizen en in de tehuizen die er nog wel zijn is de toestand verbeterd. Ook zijn de wegen flink aangepakt (een van de eisen om toe te mogen treden tot de EU) en zie je in diverse steden verbeteringen. Het platteland blijft daarbij achter en hier en daar is de armoede zelfs toegenomen. De werkloosheid is hoog, omdat veel bedrijven failliet zijn gegaan – ook in Roemenië heeft de crisis toegeslagen. Door de toetreding tot de EU zijn er veel nieuwe regels gekomen, die met name de bevolking op het platteland treffen. Zo mag er niet meer zelf geslacht worden en is het houden en melken van koeien aan veel regels gebonden. Daardoor is het inkomen van veel mensen op het platteland in het geding gekomen. Verder worstelt de gezondheidszorg met gigantische financiële problemen. Elk jaar wordt het budget dat de regering voor deze sector uittrekt kleiner. Medische zorg en medicijnen zijn heel duur en voor veel mensen niet te betalen. En door de hoge werkloosheid zijn veel mensen niet verzekerd (geen werk betekent meestal: geen verzekering).

Dus ja, hulp aan Roemenië is nog steeds broodnodig!

Wat is het mooiste wat jullie hebben meegemaakt?

Het is ontroerend om te zien hoe goed de opvang in het dagcentrum de kinderen doet. Bijvoorbeeld Florin, een jongen die zichzelf meerdere malen per dag sloeg en beet. Hij werd dan maar weer op bed gelegd en in ‘zijn’ kamer opgesloten, omdat z’n ouders moesten werken en geen tijd voor hem hadden. Sinds hij op het dagcentrum komt, gebeurt het nog maar nauwelijks dat hij zichzelf bezeert, waarschijnlijk omdat hij zich niet meer verveelt. Hij heeft daar zijn eigen bezigheden, waar hij veel plezier aan beleeft. Hij heeft zelfs geleerd om enkele woorden te schrijven en ook weven doet hij graag.

Als je zulke resultaten ziet, weet je waar je alle moeite voor doet.

Wat kunnen inwoners uit de gemeente Tynaarlo voor jullie betekenen?

Voor € 15,- per maand kunnen ze een gezin sponsoren. Dat gezin krijgt voedselpakketten en kleding toegestuurd. Ook hebben we vrijwilligers nodig voor het inpakken van pakketten en om te helpen bij inzamelingsactiviteiten zoals markten, kniepertjes bakken en verkopen, etc. Ook willen we heel graag hulp hebben op computergebied..

Waar vinden we meer informatie?

Op onze website: www.actieroemenië.nl

Contactpersoon is Joke Mulder, telefoon 0592-372338. E-mail: werkgroep-actie-roemenie@planet.nl

 

Tynaarlo Wereldwijd1

Tynaarlo Wereldwijd2