Tynaarloër Harald Homan schaatst voor Stichting Hartekind

Afbeelding
algemeen de krant van tynaarlo

“Het is doodsoorzaak nummer één bij kinderen”


TYNAARLO/REGIO – Harald Homan gaat op de Weissensee geld bij elkaar schaatsen voor Stichting Hartekind. Samen met collega Tamme Kamminga, die de tocht ook gaat schaatsen, en verzorger Marnix Grobben reist de gezinsvader af naar Oostenrijk om daar op de Weissensee maar liefst 200 kilometer te schaatsen voor Stichting Hartekind. Hij wil daarmee geld ophalen voor het onderzoek naar kinderen met hartafwijking. Homans vrouw Henriëtte en zoons Bart en Ruben hebben namelijk een hartafwijking en dochter Marit is onlangs onderzocht. “De uitslag van dat onderzoek ontvangen we kort na de jaarwisseling”, geeft Harald aan.


Hij is geboren en getogen in Tynaarlo en een bekend gezicht in het dorp, Harald Homan. Naast vrijwilligerswerk bij SV Tynaarlo, was hij ook geregeld te vinden bij de ijsvereniging en het natuurbad. De gezinsvader is gelukkig getrouwd met Henriëtte en heeft drie kinderen: Bart, Ruben en Marit. In 2014 wordt de moeder van Henriëtte onwel en na allerlei onderzoeken wordt duidelijk dat ze een hartafwijking heeft. Een eyeopener voor de familie Homan, want Henriëtte heeft sinds haar vijftiende onverklaarbare klachten. Ze is enkele keren uit het niets zelfs flauwgevallen en ze besluit na de diagnose van haar moeder om zich te laten onderzoeken. Bij Henriëtte wordt vervolgens hypertrofische cardiomyopathie geconstateerd, dezelfde hartafwijking als haar moeder. Een erfelijke aandoening die ervoor zorgt dat er verdikking van de hartspier optreedt en dat kan resulteren in hartritmestoornissen en zelfs een hartstilstand. Begin 2016 wordt daarom besloten om een ICD bij het schouderblad onder de huid van Henriëtte te plaatsen. “Het is een soort inwendige AED dat haar hartritme controleert en waar nodig bijstelt. Je kunt het vergelijken met een waakhond. Op het moment dat er een ritmestoornis optreedt, blaft hij en probeert de ICD het hart weer in het juiste ritme te krijgen. Mocht dat niet lukken dan bijt hij in de vorm van een schok. Daardoor zouden eventuele schommelingen in hartritme snel hersteld kunnen worden”, legt Homan uit. Door de diagnose van Henriëtte besluit het gezin ook Bart en Ruben te laten onderzoeken.


Wat gevreesd wordt, wordt werkelijkheid. Beide jongens hebben dezelfde afwijking als hun moeder. In 2018 is in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) een bijeenkomst over kinderen met een hartafwijking. De familie besluit om de bijeenkomst te bezoeken en komt veel te weten over doodsoorzaak nummer één onder kinderen in Nederland. Ze leren onder andere hoe ze het dagelijks leven van hun kinderen zo goed mogelijk kunnen organiseren. “We vonden het belangrijk om informatie hierover in te winnen en Stichting Hartekind was ook aanwezig bij de bijeenkomst in het UMCG. Via hen hebben we veel informatie verkregen over hartafwijkingen. Ik ging erover nadenken, want ik wilde iets doen. Op de terugweg in de auto zag ik de actie Weissensee voorbijkomen en ik zei meteen tegen mijn vrouw: ‘dat ga ik doen!’ En nu is het binnenkort al zo ver”, vertelt Homan.


Hij heeft vroeger veel geschaatst. Zelfs wedstrijden, maar tijdens de studie wordt het combineren te lastig en besluit hij te stoppen. Toch staat hij anderhalve maand geleden voor het eerst weer op het ijs en het voelt vertrouwd: “De techniek verlies je niet. Het is meer het uithoudingsvermogen waar de grootste uitdaging ligt. Ik heb natuurlijk al een tijdje niets gedaan.” Als men op de werkvloer hoogte krijgt van het idee van Homan, besluit collega Tamme Kamminga mee te gaan schaatsen. Om de familie een hart onder de riem te steken. De mannen komen met de teamnaam ‘Team Gehaktbal’. “Tsja, als iemand op de werkvloer een foutje heeft gemaakt hier, dan kan diegene dat vaak alleen goedmaken met een gehaktbal. Of als we een snackje gaan halen dan is het ook 9 van de 10 keer een gehaktbal. Zo is een teamnaam natuurlijk snel geboren”, lacht Homan.


Hij hamert op het feit dat de onbekendheid moet verdwijnen: “Er zijn zoveel soorten hartafwijkingen. Kijk, in ons geval weten we nu wat er aan de hand is en kunnen we ernaar handelen. Er zijn echter zoveel voorbeelden van jonge sporters, voetballers en wielrenners die zomaar neervallen en overlijden aan de gevolgen van een hartafwijking. Zij hebben waarschijnlijk nooit geweten dat ze een hartafwijking zouden kunnen hebben. De kinderen van Homan zijn ook sportief. Zo is Bart, zeventien jaar, een fervent wielrenner. Nu louter nog recreatief tot zijn grote spijt: “Hij was heel verdrietig toen hij te horen kreeg dat hij niet meer fanatiek mocht wielrennen. We mogen de ziekte niet versterken door intense inspanningen, maar hij test zijn vader nog wel eens uit hoor op zondagmorgen op de fiets.”


Zoon Ruben is keeper bij een jeugdteam van het Asser ACV. Hij heeft medicatie om zijn bloed te verdunnen, waardoor zijn hart wat rustiger is. Kinderen horen te sporten, vindt Homan en daarom heeft hij met de trainer van ACV de situatie van zijn zoon besproken: “Mocht er dan wel wat gebeuren dan weten wij en zij wat we moeten doen.” In het besluit om van Tynaarlo naar Assen te verhuizen heeft de ziekte meegewogen: “We wilden de situatie voor onszelf vooral wat makkelijker maken. De kids kunnen nu gewoon op de fiets naar school en mijn vrouw werkt in het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen. Zo is de belasting wat lager voor ons allen.”


De actie van Homan en consorten is te volgen via Stichting Hartekind, dat is aangesloten bij Pifworld: “Als men ‘pifworld gehaktbal’ googelt dan komt onze link wel tevoorschijn. Daar kunnen mensen ons ook steunen. Ons doel is om zoveel mogelijk geld bij elkaar te schaatsen. Ik zag laatst een oud klasgenootje die ik al vijfentwintig jaar niet heb gesproken ons ook steunen. Dat vind ik echt prachtig en hartverwarmend om te zien. Mensen kunnen ons via de link volgen, doneren en ook een reactie bij de donatie achterlaten.” Als vriendendienst hebben Karin en Matthias aangeboden dat mensen die digitaal doneren lastig vinden geld kunnen doneren in een collectebus aan de Oude Rijksweg 7 in Vries. Dit is mogelijk tussen 09:00 uur en 16:00 uur bij de ingang van het kantoor. De sluiting van de collectebus zal zijn op vrijdag 17 januari.


Volg het avontuur van ‘Team Gehaktbal’ in Oostenrijk via pifworld: https://www.pifworld.com/nl/groups/MIPCA-NRpc0/gehaktbal. Op vrijdag 24 januari wordt de alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee verreden en dan zullen Homan en Kamminga goed beslagen ten ijs komen.

UIT DE KRANT