VRIES – Er wordt veel gesproken over de coronavaccinatie, maar tegelijk kunnen nog lang niet alle vragen worden beantwoord. Op Twitter en praatprogramma’s op tv vliegen de meningen dagelijks over de tafel. In een poging meer duidelijkheid te creëren voor de inwoners van gemeente Tynaarlo gaan we op zoek naar meer informatie, wetende dat wanneer dit stuk geschreven is, de wereld er een uur later heel anders kan uitzien. Corona en vaccinaties zijn een lastig onderwerp op het moment.

Bart Raaijmakers, communicatieadviseur GGD Drenthe: “Het is het gespreksonderwerp van de dag en veel mensen vinden er wat van. Wij willen vooral de inwoners va Drenthe van juiste, feitelijke, informatie voorzien. Dus alles wat we weten zullen we ook op onze website melden. Het uitgangspunt van de landelijke vaccinatiecampagne is dat eerst de meest kwetsbare mensen worden beschermd. In Drenthe starten we daarom op 11 januari, zeven dagen eerder dan gepland, met het vaccineren van zorgmedewerkers. De zorgmedewerkers krijgen een uitnodigingsbrief van hun eigen werkgever. In die brief staat hoe zij vanaf de eerste week van januari een afspraak kunnen maken. Zij mogen zich aanmelden op de plek die hen uitkomt, voor gemeente Tynaarlo kan dat bijvoorbeeld Groningen of Assen zijn. Het ligt eraan waar ze werken.”

Voor het vaccineren van de eerste groep zorgprofessionals (werkzaam in verpleeghuizen, gehandicaptenzorg en thuiszorg) krijgen werkgevers die aangesloten zijn bij een koepelorganisatie het uitnodigingspakket doorgestuurd door de koepel. De werkgevers zorgen ervoor dat alle medewerkers, inclusief de zzp’ers die zij inhuren, een uitnodiging krijgen voor de vaccinaties.

Kleinere zorgorganisaties zijn niet altijd aangesloten bij een koepelorganisatie. Zij kunnen het uitnodigingspakket zelf aanvragen bij de koepel voor de branche waar de organisatie onder valt, dus ook als zij daar niet bij aangesloten zijn.

Via onderstaande tijdlijn en vaccinatieprogramma van het RIVM is in te zien wie het eerst gevaccineerd gaat worden. De mensen die vallen in de eerste groep zijn verpleeghuisbewoners, mensen met verstandelijke beperking in een instelling, zorgmedewerkers van verpleeghuizen, gehandicaptenzorg, wijkverpleging en WMO ondersteuning. “Eerder was er afgesproken dat achttien januari de start zou zijn. Inmiddels is dat veranderd en starten we volgende week maandag al met vaccineren.  Vanmiddag hebben we ons test- en vaccinatiecentrum bij de TT in Assen in gebruik genomen. Op deze locatie kan de antigeentest (sneltest) en de gewone pcr-test afgenomen worden,” vertelt Raaijmakers. “Vanaf volgende week komt daar het vaccineren bij .”

Meer informatie over corona in Drenthe vind je op www.ggddrenthe.nl. Ga naar www.coronavaccinatie.nl om antwoord te krijgen op veel gestelde vragen over het coronavaccin.