LEEK – VAKO zondag en ZFC Zuidlaren zaterdag hebben zich net als vorig jaar geplaatst voor de tweede ronde van het Leekster Voetbalgala. De formatie van Roelof Rutgers werd tweede in de poule en was daardoor onbereikbaar voor de concurrentie. ZFC Zuidlaren za eindigde derde in de poule, maar de zeven punten waren genoeg voor kwalificatie. Actief haalde de laatste zestien niet.

VAKO zon was ingedeeld bij zaterdag tweede klasser ’t Fean ’58, Oerterp (derde klasse), Zuidhorn za (vierde klasse) en Pelikaan S, uitkomend in de vijfde klasse. De eerste wedstrijd, tegen het stugge ’t Fean, werd gewonnen.  Patrick Berends en Patrick Steenbergen tilden de score naar 2-0, waarna de Friezen nog een keer terugkwamen: 2-1. In het tweede duel bleek Pelikaan S (vorig jaar winnaar van de B-finale) te sterk. "Die ploeg heeft zoveel individuele klasse", zag trainer Roelof Rutgers, dat er geen eer tegen de behalen viel. Na een 4-0 stand werd het uiteindelijk 4-2. Dat bleek bepaald geen schande want de typische zaalvoetballers uit Oostwold wonnen alle wedstrijden met speels gemak. De derde partij, tegen Zuidhorn za, was een foutenfestival van twee kanten. De druk kwam van VAKO; Zuidhorn bracht aanvallend weinig. Patrick Zwiggelaar poeierde de 1-0 binnen. Thijs Berends zorgde voor 2-0. Ondanks een man mindersituatie na een gele kaart maakte Steenbergen met  enkele prachtige passeeracties de 3-0 en werd de eindstand bepaald op 4-0. Met negen punten eindigden de rood-gelen op de tweede stek, achter Pelikaan S, en mag volgende week zaterdag aantreden in de tweede ronde. Donderdag had ZFC Zuidlaren za te maken met eerste klasser en tweevoudig winnaar Grijpskerk, outsider FC Grootegast  (in de veldcompetitie vijfde klasser), Surhuisterveen en Veenhuizen (beiden vierde klasse). Zuidlaren speelde in de eerste wedstrijd verdienstelijk tegen Grijpskerk, maar verloor wel: 3-1. In de tweede partij deden Zuidlaren en Surhuisterveen aan klantenbinding. De doelpuntenshow eindigde in 5-5. De ploeg uit Tynaarlo had aanvankelijk moeite met Veenhuizen en kwam zelfs met 1-2 achter. Na de 3-3 ging het snel. De score liep hoog op: 7-3. In de laatste groepswedstrijd was Grootegast een pittige tegenstander.  De ploeg met topzaalvoetballer Ite Hoolsema in de gelederen. De Westerkwartierders hoefden niet te winnen. Voor Zuidlaren was alleen winst voldoende om de volgende ronde te halen. De blauwen wonnen, met 3-2, en schaarden zich net als vorig jaar bij de laatste zestien van het zaalvoetbaltoernooi.  Actief bereikte de volgende ronde niet. De Eeldenaren- die aantraden met rouwbanden vanwege het overlijden van erelid Lies de Vries- zaten in een poule met VEV’67, Marum, Opende en Haulerwijkse Boys. In de eerste wedstrijd verloor Actief nipt van Opende: 3-2. Dit ondanks een 2-1 voorsprong. De in het blauw spelende Eeldenaren hielden vervolgens het sterke Marum lang op 0-0. Maar Harke Kalfsbeek van Marum maakte het verschil door drie keer te scoren. De eindstand: 5-2. Ook tegen VEV’67 kon Actief lang mee. Na de 1-0 maakte Mark Wielenga weer gelijk. Vervolgens ging het snel en werd het 6-1 voor de titelkandidaat. De eer werd gered tegen Haulerwijkse Boys. In een bijzonder attractieve wedstrijd werd er volop gescoord. Met 7-5 werd de eerste zege binnengesleept. Actief, dat vorig jaar nog wel de laatste zestien bereikte, kwam dit keer tekort.

Komende zaterdag is de tweede ronde (de wedstrijden in het Sportcentrum beginnen om 16.00 uur). VAKO zondag is ingedeeld bij SVMH, Grootegast en Roden. Zuidlaren za wacht Peize, VEV’67 en Hoogkerk. De nummers een en twee plaatsen zich voor de kwartfinales.

Poule-indeling:

P: Pelikaan S, Leek Rodenburg, Grijpskerk en Boerakker

Q: VAKO zondag, SVMH, Grootegast, Roden

R:  Hoogkerk, Peize, VEV’67, Zuidlaren zaterdag

S: ONR, Marum, Aduard 2000, CSVH