TikTok ster, Jan de Paatsnaambordjesman uit Zeijen, wordt veertig

ZEIJEN – ‘s Avonds vermoedde Jan Schadenberg, TikTok ster de Plaatsnaamborjesman, het al, beneden hoorde hij gerommel. “Ik herkende het geluid en ik verwachtte het eigenlijk ook wel een beetje, want ik doe het ook altijd voor alle anderen”, zegt Jan. Aan tafel zitten de ouders van Jan, zij beamen in alle ernst wat Jan zegt. “Ja hoor, Jan staat inderdaad ook altijd op alle verjaardagen de boel te versieren.” Vervolgens breekt er een lach open bij beide ouders, “Van Jan kun je van alles verwachten, het is altijd een druk en creatief ventje geweest.” 

En het blijkt inderdaad waar te zijn, van de plaatselijke toneelvereniging tot de plaatselijke band, Jan doet er aan mee. Zo vreemd is het dan ook niet dat Jan de app TikTok zag en korte filmpjes bedacht die soms wel 300.000 keer of vaker bekeken worden. Op TikTok is zijn ster inmiddels rijzende, hij heeft een hoop ‘followers’ en zijn korte filmpjes worden met de dag bekender. En dan denkt u, waar gaan deze filmpjes dan over? Jan vertelt zijn ‘origin story’, “Het is een uit de hand gelopen hobby”. Jan beeldt namelijk, op ludieke wijze, gekke plaatsnamen uit, bij het plaatsnaambordje. Waar het plaatsnaambordje dan ook staat, dat kan in Oostenrijk zijn of in Nederland, zolang het maar grappig is in het Nederlands en hij ernaartoe kan reizen. De plaatsnaam waar het allemaal mee begon is ‘Doodstil’ een jaar of acht geleden, inmiddels helpen familie en vrienden mee met het maken van de filmpjes. Ook maakt Jan tegenwoordig rapps, zijn eerste singel kwam een jaar geleden uit. Trots pakt hij zijn telefoon erbij en laat het filmpje zien. “Kijk de beats zijn gemaakt door een goede vriend van mij. Hij werkt ook voor bekende DJ’s in het westen van het land. Hij wil liever niet dat ik hem noem in dit interview. ‘Anders wordt hij niet meer serieus genomen in zijn echte werk’ zegt hij“, aldus een lachende Jan.

Ondertussen blijken de  vrouw en dochter van Jan, samen met de buren, een uur bezig te zijn geweest met het versieren van het huis de avond ervoor. In de voortuin staat een parade aan ballonnen, vlaggetjes en een groot spandoek en niet te vergeten een grote opblaaspop met veertig jaar erbij. “Vanochtend heb ik taartjes gegeten met mijn ene collega’s en in de middag heb ik sushi gegeten met andere collega’s en nu is het thuis een groot (coronaproof) feestje”, vertelt Jan vrolijk. Van harte gefeliciteerd met je veertigste verjaardag Jan Schadenberg!