Nieuw atelier Oudemolen wil het ‘anders’ doen

OUDEMOLEN – Oudemolen heeft een nieuw atelier, waar gestart wordt met schilderen-en tekenlessen voor beginners en gevorderden.

De lessen worden gegeven door Eske Koetje en Frea Snijders. Er worden veel schilderlessen aangeboden. Eske en Frea willen het anders doen. Ze zijn ook anders. Hoewel…“Als kind wilde ik al kunstenaar worden”, vertelt Eske Koetje, van oorsprong stadjer. “Maar was als verlegen 17-jarige had ik het niet zo op die ‘rare snuiters’ op Academie Minerva. “Ik ben serieuzere studies gaan volgen, maar ik heb me later toch laten omscholen. Het bloed kruipt….”. Eske en Frea leerden elkaar kennen op de academie. En geven binnenkort voor het eerst les. “De schilder- en tekenlessen voor beginners zijn strakker dan die voor gevorderden. Bij de gevorderde groep willen we het anders aanpakken. Deze ervaren mensen lopen nog al eens vast in hun werk door de nadruk te leggen op het resultaat. Zo van: ik moet een Rembrandt schilderen, terwijl dat niet kan. Het ontneemt je het plezier, waar het toch om draait. We proberen te experimenteren, zodat het doel losgelaten wordt. Dat kan door bijvoorbeeld van kleur te veranderen of met ander materiaal te werken. Mensen weten niet hoeveel materiaal er is. Neem alleen al het aantal soorten papier. Schilderen kan zelfs op behang. We beoordelen elkaars werk. Dit ‘werk bespreken’ is ook niet gangbaar. Wat je zelf niet mooi vindt daar is een ander misschien lyrisch over. In de toekomst denken we ook aan het naar buiten gaan. Landschap schilderen of dieren. Of met de groep naar een museum of atelier. Vooralsnog bieden we de ruimte hier binnen aan. En als deze te klein is breken we de tussenmuur af”. Vaste patronen doorbreken is het motto bij het nieuwe atelier in schilderachtig Oudemolen. Letterlijk en toch vooral figuurlijk.

Om kennis te maken met tekenen en schilderen wordt op 14 december (van 10.00 tot 12.00 uur) een gratis proefles gegeven. Mensen kunnen een afbeelding of ander idee meenemen. En komen met een schilderij thuis. Daarna is het mogelijk een cursus (beginners of gevorderden) te volgen. Dit gebeurt in groepjes van maximaal tien personen. Kosten: 10 euro per persoon inclusief materiaal. Een cursus bestaat uit tien lessen van twee uur. Atelier Oudemolen is gevestigd aan de Mr. Croneweg 9.  

 

VriezerPost-week50-p13.pdf - Adobe Acrobat Pro