EELDE – Vijfde werd hij op het WK Veldrijden voor junioren in het Zwitserse Dübendorf vorig weekend. Afgelopen donderdag sprak de Krant van Tynaarlo met Tibor del Grosso. Middelste telg uit de Del Grosso fietsfamilie en misschien wel in zijn leeftijdscategorie het grootste talent in de veldrijdsport. Na een lange schooldag, spreekt hij met de Krant van Tynaarlo over zijn vijfde plek op het WK, het verschil met zijn broer Bodi en zijn kansen om wereldkampioen te worden.

In de keuken van hun woning aan de Drostweg in Eelde, staan ontelbaar veel bekers. “Honderden, misschien wel duizend. Dit is pas een gedeelte. Er staan ook nog dozen in de gang waarin ook allemaal bekers zitten”, lacht het zestienjarige toptalent. Hij kijkt met trots terug op zijn prestatie tijdens het wereldkampioenschap: “Ik had van tevoren gehoopt op een plek bij de top vijf. De laatste wereldbekerwedstrijden werd ik twee keer vierde. Daaruit trok ik de conclusie dat ik goed in vorm was. Als je je doelstelling dan op een WK haalt, dan is dat natuurlijk hartstikke mooi.”

Het wereldkampioenschap is een mooie ervaring voor de jongeling. “Ik heb natuurlijk ook het Europees kampioenschap gereden en dan is er al veel publiek. Als je dan tijdens een WK langs al dat publiek rijdt, dan is het wel heel speciaal”, vertelt Del Grosso. De Eeldenaar gooit als eerstejaars junior al hoge ogen in zijn klasse. Ondanks zijn jonge leeftijd kijkt hij echter realistisch naar zijn kansen: “Ik ben eerstejaars, dus het moest dit jaar nog niet. Volgend jaar ga ik wel vol voor de wereldtitel en ik denk dat het ook realistisch is.” Zijn prestaties tijdens de wereldbeker onderstrepen deze gedachte, want Del Grosso blijkt niet veel onder te doen voor rijders die de medailles binnen hebben gesleept: “Ik zit er constant tegenaan, maar volgend jaar rijd ik met deze ervaring op zak en dan moet de top drie sowieso haalbaar zijn.”

Dit jaar gaat vooral Thibau Nys met de prijzen aan de haal. Del Grosso kijkt nuchter naar zijn concurrent: “Hij is natuurlijk de zoon van en heeft al een contract voor de toekomst. Hij is dus ook al zo’n beetje prof. Dat ben ik niet. Het is steeds lastiger om in deze sport de top te bereiken.” Hierbij doelt hij op de zoon van veldrijdlegende Sven Nys. Dat Thibau Nys de Eeldenaar in de gaten moet houden, blijkt uit het feit dat Del Grosso zichzelf begin januari als eerstejaars junior tot Nederlands Kampioen heeft gekroond.

Mathieu van der Poel is een voorbeeld voor de Nederlands Kampioen: “Hij weet de weg en de cross echt super te combineren. Ik zie hem ook zo olympisch goud pakken met mountainbiken.” Del Grosso hoopt ooit ook te kunnen leven van de sport. De basis daarvoor legt hij door een het volgen van een VWO-opleiding aan de Topsport Talentschool in Groningen. Een school die rekening houdt met het talent van haar leerlingen en dus waar nodig niet moeilijk doet over gemiste lessen door sportwedstrijden. Door de wereldbekerwedstrijden in het buitenland heeft Del Grosso namelijk een aantal lessen gemist, maar dat geeft volgens Del Grosso niet: “School missen door wedstrijden vind ik niet zo erg.” Het zijn bovendien drukke weken voor de scholier, die tussen de wedstrijden door maar weinig tijd over houdt om te trainen: “Af en toe fiets ik even uit, maar in de winter heb ik nooit echt een lange training.”

Zoals al eerder genoemd is Del Grosso lid van een echte fietsfamilie. Zo fietst ook broer Bodi op relatief hoog niveau. Het grootste verschil tussen Tibor en Bodi is volgens de jongste dat Bodi meer neigt naar de weg, waar Tibor zich toch echt focust op de cross: “Dat vind ik ook het leukst, want daar moet je echt op hele kleine dingen letten. Toch vind ik de afwisseling tussen de weg en cross momenteel ideaal.” Daarnaast is volgens zijn stiefvader het verschil dat Bodi meer op kracht fietst, waar Tibor meer op techniek rijdt. Aan het einde van het gesprek komt Tibors droom nog eens aan bod. De wereldtitel. “Ik heb als eerstejaars junior mooie resultaten geboekt en daar heb ik van genoten. Nu is het zaak om volgend seizoen de wereldtitel te pakken en dat zou zomaar eens kunnen lukken”, besluit Del Grosso vol zelfvertrouwen.