TYNAARLO – Vera Niemeijer is een ontdekkingsreizigster in de dop. Ze is momenteel druk bezig met het bijeensprokkelen van de financiën om haar Masterskip te kunnen bekostigen. Masterskip is een zeiltocht in de Caraïben waarbij ze met dertig andere trainees leert zeilen en schoollessen volgt. “School gaat daar gewoon door. We hebben vier docenten aan boord en moeten ook gewoon toetsen maken”, legt Vera uit.

Met Masterskip kunnen middelbare scholieren gedurende vijf weken op een zeiltrainingschip leren hoe het is om samen te moeten werken en te leven in een kleine ruimte. De positieve en inspirerende omgeving van een schip zou leerlingen moeten stimuleren om verantwoordelijkheid te nemen en nieuwsgierig te blijven naar de wereld die in schoolboeken beschreven staat. De boot die Vera niet wil missen, vaart op 26 januari uit en meert op 29 februari weer aan.

Vera is vijftien en zit in de vierde klas van het VWO op het Maartenscollege. Ze is ambitieus en reislustig en als ze een advertentie van Masterskip op Instagram voorbij ziet komen, is ze om. Dat is wat ze wil en ze besluit naar een informatiedag in Amsterdam te gaan. Daar spreekt ze met oud-trainees en krijgt ze een voorlichting over Masterskip. Het is precies de koers die ze wil varen. Op de vraag of ze kan zeilen antwoordt de tiener ietwat lacherig: “Ik heb ooit op een klein bootje op het Leekstermeer gezeild, maar dat is niet te vergelijken met Masterskip natuurlijk.” Aan het einde van Masterskip is het namelijk de bedoeling dat de studenten het 40 meter lange ‘tall ship’ overnemen en zelfstandig besturen.

Haar vader is vooral trots op het feit dat ze dit zelf allemaal in gang heeft gezet: “Ze wil dit zelf heel graag en ik vind het mooi om te zien hoe ze initiatief heeft genomen en dit alles al heeft klaargespeeld. Nu ze alle financiën probeert rond te krijgen, onderneemt ze veel acties. Zo heeft ze afgelopen zaterdag poffertjes gebakken en staan er ook nog een aantal kerstmiddagen op het programma”, aldus een trotse vader. “Ja, klopt! Ik organiseer twee knutselmiddagen op 23 en 24 december voor kinderen die het leuk vinden om te knutselen. We gaan dan kerstbordjes maken en versieren. Voor alle informatie en aanmelden kunnen mensen op mijn website kijken”, vult Vera aan.

Er is dus nog een opdracht te vervullen voor Vera. Een dergelijke reis kost om en nabij zesenhalf duizend euro. Dat geld is er nog niet en daarom probeert Vera geld in te zamelen. Zo kunnen bedrijven de reislustige tiener sponsoren, maar organiseert ze ook verschillende evenementen. Zo kan men zich aanmelden voor een Captain’s Dinner op 15 december. Dan kookt Vera een vijfgangenmenu en is er tevens een vegetarisch menu waar men voor kan kiezen. Daarnaast is Vera heel blij met de mensen uit haar omgeving die bijvoorbeeld statiegeldflessen voor haar inzamelen.

Mocht men Vera willen steunen en wellicht iets beschikbaar willen stellen, dan kan men contact opnemen via haar website, vera-op-zee.wixsite.com/droomreis. Alle acties en mogelijkheden om Vera te steunen, staan hierop ook uitgebreid uitgelegd. “Het is voor mij de ervaring van mijn leven en ik hoop dat ik het geld bij elkaar weet te verdienen. Ik heb erg veel zin om nieuwe vrienden te maken en het is een stap uit mijn comfortzone die ik anders niet zo snel zou maken. Het lijkt me echt een fantastische uitdaging en ik hoop dat mensen me willen helpen dit mogelijk te maken”, aldus de enthousiaste scholier.