VRIES – Om de coronacrisis iets draaglijker te maken organiseerde een aantal enthousiaste leden van voetbalvereniging VAKO afgelopen vrijdag een feestelijke avond met een Rad van Avontuur en een heuse talkshow, gebaseerd op het alom bekende Veronica Inside. Levende VAKO-legende Patrick Steenbergen ontpopte zich tot discussieleider en talkshowhost met gerenommeerde gasten als FC Twente-trainer Ron Jans, Dick Heuvelman alias het Sportgeweten van het Noorden en sportverslaggever Niels Dijkhuizen. Een terugkijktip voor Wilfred Genée, die wellicht nog wat kan leren van het schouwspel dat zich vrijdagavond in de kantine van VAKO voltrok. Inclusief kaasstengels en bier.

Dream Team-linksback Dennis Wollerich, één van de organisatoren, opende de avond met een inleidend praatje. Hij bleek ietwat zenuwachtig: “Shotje, Steen?”, lachte hij als een boer met kiespijn vlak voordat ze live gingen. Eenmaal begonnen was de sympathieke carbidknaller zijn zenuwen de baas. Wollerich werd daarna afgelost door animator Johan Pas, die het Rad van Avontuur op zich nam. Compleet in stijl, voorzien van VAKO-stropdas, praatte hij het spektakel op ludieke wijze aan elkaar en verdeelde hij de prijzen. Vooral zijn Drentse ‘dinnerbon’ zorgde bij een aantal van de aanwezigen voor aantrekkende lachspieren.

Vlak na de loting voor de hoofdprijzen, die werd verricht door Jans en Pas, verschenen opeens drie Tukkers ten tonele. Als verrassing voor Jans hadden zij een anderhalve meter lange Twentse krentenwegge laten bakken met de tekst: ‘Een nieuwe Tukker, succes!’ Een geste die de trainer enorm kon waarderen: “Fantastisch, geweldig! Het is zo groot. Ik ga morgen maar even langs de buren, denk ik.” De krentenwegge kwam van afgevaardigden van ‘de onofficiële FC Twente-supportersvereniging Groningen-Noord-Drenthe’. Tukkers in hart en nieren. Edmond en Tijn Varwijk en Bert Westerink overhandigden het brood aan Jans, die op de ontbijttafel van de nieuwe woning in De Lutte niet zal misstaan.

Het brood werd eerst op een statafel gelegd, want het eerste gedeelte van VAKO Inside stond op het punt van beginnen. In een half uur durende uitzending werd het hele amateurvoetbal besproken en kwamen namen van weleer over tafel. Ook de eventuele overstap van het zondagvoetbal naar de zaterdag van de Vriezer formatie werd besproken. Nieuwbakken bestuurder en presentator Steenbergen meldde dat deze overstap geen vijf jaar meer zal duren: “We moeten wel een volwaardige selectie mee kunnen nemen.”

Nog een mooi detail van de avond. Tijdens de rondes van het Rad van Avontuur waren een aantal vrijwilligers bereid om de prijzen live bij de winnaars thuis te brengen. Tim van Huffelen, die normaal binnen de lijnen veelal de aandacht opeist, deed dat deze avond ook buiten de lijnen. De eerste hoofdprijs die hij namelijk moest bezorgen, vergat hij. Daardoor moest een ritje naar Haren twee keer gemaakt worden. Toen de winnaar van de hoofdprijs, een 55’’ televisie, bekend was, deed Bjorn Tooren er nog een schepje bovenop. De prijs ging naar Patrick ‘Robinho’ Berends en alle ‘prijzenuitdelers’ raceten vol goede moed en gewapend met confetti naar de woning van Berends en wat bleek? De hoofdprijs stond nog in het ballenhok.

Het mocht de pret die avond in Vries echter niet drukken. De organisatie was tot in de puntjes verzorgd. Een pluim voor Liza Doornbos, Dennis Wollerich, Egar Dekker, Bjorn Tooren, Adrianne Feunekes, Tim van Huffelen en Bas Baalmans. Van loting tot praatprogramma en van namenlijsten tot trouwe supporters die in de kantine waren uitgenodigd. Onder wie Henk en Jantje Immenga, die al vaker in deze krant voorbijkwamen. “Nog een droge witte en een natte rode”, lachte Jantje, waarna het nog lang gezellig bleef in het clubhuis op sportpark De Fieliettaz Goedhart. Oh ja, en de kaasstengels? Die verdwenen, net zoals bij Veronica Inside, onaangetast in de prullenbak. Topshow.