“Wat als we een derde Corona golf krijgen?”

REGIO – Ondernemers in de regio zijn voorzichtig positief, maar het wordt niet makkelijker nu de Corona maatregelen nog wel even van kracht blijven. In de verschillende dorpen ontstaan veel creatieve ideeën om de klanten te kunnen blijven bedienen.

Erwin Schlepers, voorzitter van de belangenvereniging Eelde Paterswolde Zakelijk, vertelt: “De drukte per ondernemer verschilt. Voor de ene ondernemer loopt het iets gemakkelijker dan voor de ander.” Er zijn in Eelde en Paterswolde leuke initiatieven gestart voor het afhalen en bezorgen van maaltijden, maar Schlepers ziet in dat het effect dat de maatregelen op de restaurants heeft, per restaurant anders is. “Bij sommigen is de broekzak zo onderhand wel leeg en voor anderen geldt dat het iets beter gaat”, gaat Schepers verder. Daarnaast vindt hij het belangrijk dat kleine ondernemers gesteund blijven worden, want veel mensen kopen in deze tijden via internet. In Zuidlaren krijgt de horeca ook grote klappen. Volgens voorzitter Rene Kuipers, van Verenigd Ondernemen Zuidlaren, kunnen gecombineerde restaurant-hotels nog wel iets doen, maar verder is het lastig. “Men is erg creatief, met bijvoorbeeld de mogelijkheid om maaltijden af te halen, maar na het niet doorgaan van de Zuidlaardermarkt is dit voor ondernemers een klap.” Over de winkeliers in het dorp zegt Kuipers dat de stemming redelijk goed is. “Creativiteit en samenwerking zijn juist nu zo belangrijk. Zo is hier een initiatief opgezet waarbij verschillende ondernemers een zogenaamde ‘Zuidlaarder tas’ aanbieden. Deze is gevuld met allerlei producten uit de omgeving. De bakker, de kaasboer, de slijterij en de slager doen allen wat in de tas en deze is dan voor een bepaald bedrag te koop. Zo kan iedereen thuis een leuke avond hebben, met daarbij de lokale lekkernijen. We hebben ook twee werkgroepen ingericht voor extra activiteiten. Straks gaan we proberen wat extra verlichting in het dorp op te hangen en komend voorjaar willen we bijvoorbeeld hanging baskets met bloemen gaan ophangen in de winkelstraat”. Daarnaast heeft men in Zuidlaren een marketinggroep, die juist in deze tijden veel op en met social media probeert te doen, om zo alle initiatieven onder de aandacht te brengen. Henk Zuidberg, voorzitter van de Ondernemersvereniging in Vries en eigenaar van snackbar Plaza de Halte is teleurgesteld over het dicht moeten blijven van de horeca: “Hier krijgen ondernemers 2500 euro tegemoetkoming, maar in een land als Oostenrijk wordt 80% vergoed. Dat kost wel wat, maar daarmee red je de horeca. Nu vallen veel zaken om, terwijl er alles aan wordt gedaan om aan de regels vanuit de overheid te voldoen. Dat is krom”. 80 tot 85 procent van onze bestellingen waren afhaalmaaltijden, maar we hebben nu natuurlijk geen eters meer in de zaak. In maart was de inkomstenderving nog veel erger, maar ook nu is dit een klap in het gezicht van de horeca”. Zuidberg vertelt verder dat klanten die in de zaak komen alle begrip hebben voor de maatregelen en ziet doordeweeks bijvoorbeeld veel bouwvakkers die in de zaak komen. “Ik spreek de andere bestuursleden van de ondernemersvereniging af en toe en je hoort wel eens wat, maar het is best rustig op straat. Gelukkig is het nog niet zo rustig als tijdens de eerste lockdown.” De ondernemer is positief maar ziet tegelijkertijd ook mogelijke problemen opdoemen: “We zitten nu in de tweede golf, maar wat nou als er een derde en zelfs een vierde golf komen?”.