“Ze noemen Van Muijen een kleine Stalin”

TYNAARLO – De schorsing van financieel medewerker Henk Heijerman bij de gemeente Tynaarlo heeft voor grote opschudding gezorgd. Oppositiepartij Leefbaar Tynaarlo wil opheldering van het college, dat zich tot nu toe in stilzwijgen weet te hullen. Fractieleider Casper Kloos hoopt zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen.

“In een vroegtijdig stadium kreeg ik signalen vanuit het gemeentehuis dat het niet goed zat,” legt Kloos uit. “Deze geluiden heb ik door laten sijpelen naar andere fracties en we kwamen tot de conclusie dat het college om opheldering moest worden gevraagd. Toen we het college mailden kregen we de reactie dat ze net zo verrast waren als wij. Dat verraste mij dan weer, want ook de burgemeester was niet op de hoogte en dat is natuurlijk een hele kwalijke zaak. In mijn ogen functioneert hij niet goed, hij zou moeten weten wat er speelt in zijn organisatie.”

“Kijk, de desbetreffende medewerker heeft zijn bedenkingen gehad bij bepaalde beleidszaken en heeft dit aangekaart. Deze houding is hem fataal geworden en het college voedt de speculaties nu door te verzuimen met een verklaring te komen. Nu wordt er gedaan alsof er een verstoorde arbeidsrelatie zou zijn. In mijn ogen was hij juist een van de weinigen die binnen de gemeente Tynaarlo goed functioneerde.”

Rol Van Muijen

Over de rol van directeur/secretaris Jan van Muijen heeft Kloos ook zijn twijfels. “Hij is tegelijk met de burgemeester binnengekomen. Wat ik hoor is dat medewerkers heb een kleine Stalin noemen. Met andere woorden, hij regeert dus met harde hand. Daar hoeft in principe niets mis mee te zijn, maar het commentaar wat de desbetreffende medewerker leverde is hem dus ook fataal geworden. Deze manier van leidinggeven heeft ervoor gezorgd dat er spanning en een angstcultuur op de werkvloer heerst. Ik krijg tips van ambtenaren dat er ratten op de afdeling lopen die dingen doorsluizen naar Van Muijen. De verantwoordelijke medewerker wordt dan de volgende dag op het matje geroepen. Dit is een heel kwalijke zaak. Ik verzin dit niet, het feit ligt er.”

Leefbaar Tynaarlo heeft aan de hand van deze signalen een brief opgesteld en richting het college verstuurd. Daar is tot op heden nog geen reactie op gekomen. In deze brief wordt verder de discutabele rol van Jirtsin Beenhakker, directeur van het bureau Plato aangekaart. Beenhakker wordt door de gemeente Tynaarlo ingehuurd als vakmanager HRM en heeft een dubbele pet op. In deze hoedanigheid zijn verder een viertal trainees van hetzelfde bureau Plato ingehuurd en volgens de partij zijn de kosten voor deze deal 50.000 tot 60.000 euro per trainee. “Ook hier moet naar gekeken worden, we hebben dit onderwerp niet voor niets in dezelfde brief aangekaart. Dit zijn processen die duidelijk moeten worden nagekeken en er moet ook worden gecheckt welke toegevoegde waarde de trainees hebben voor dit geld. Een beginnend ambtenaar die net in dienst is kost namelijk aanmerkelijk minder.”

Casper Kloos